Demisia lui Cristian Diaconescu din toate functiile detinute in PSD, adica presedinte al Comitetului de Integritate, membru BPN si purtator de cuvant al partidului, nu este pentru toata lumea o surpriza. Despre o demisie spectaculoasa, cu multa presa
Demisia lui Cristian Diaconescu din toate functiile detinute in PSD, adica presedinte al Comitetului de Integritate, membru BPN si purtator de cuvant al partidului, nu este pentru toata lumea o surpriza. Despre o demisie spectaculoasa, cu multa presa, cu declaratii si reactii politice, s-a vorbit prin luna mai 2006, cand senatorul a acceptat sa participe, in calitate de "client" la Olimpiadele Comunicarii, o competitie a studentilor in comunicare si PR, la care ZIUA este de mai multi ani partener media. La sectiunea de Comunicare politica, echipa Urban Ninjas, alcatuita din cinci studenti, a realizat pentru clientul Diaconescu o strategie de crestere a vizibilitatii si a respectabilitatii ca om politic printr-o campanie de promovare a Legii lustratiei. Pivotul campaniei: reformarea clasei politice. Tinerii de la Urban Ninja i-au compus senatorului un joc tactic care sa culmineze cu demisia sa din PSD, pe motivul lipsei de sprijin al partidului pentru lustratie si reforma si, mai ales, din dezacord etic. O demisie lansata cu zgomot, cu toata presa care conteaza in jur, cu mesaje de genul "in conditiile dezacordului cu partidul... normal si etic din partea mea este sa ma retrag..." si cu accent pe condamnarea atitudinii anti-reforma a PSD. Mentionam ca toate acestea au fost exersate de Cristian Diaconescu in fata camerei de luat vederi, pentru a respecta conventiile Olimpiadei.
Strategia cu solutia DEMISIE urma sa-i atraga senatorului, asa cum si-au prezentat cei "cinci razboinici, cinci spirite pure" rezultatele campaniei lor "neconventionale", asocierea cu lupta pentru reformarea clasei politice, vizibilitate mare, un "potential de curtoazie" din partea altor partide politice si o credibilitate sporita care sa-i permita mai tarziu sa poata candida ca independent. De aici incolo, campionului moralitatii in PSD i se deschide perspectiva de a deveni promotorul reformei prin realizarea Forumului Civic impreuna cu societatea civila si continuarea eroica a bataliei cu anacronismul politicii dambovitene.
Fata de aceasta proiectie si de jocul Olimpiadelor Comunicarii, care isi propun totusi sa ramana cat mai aproape de realitate, demisia adevarata a senatorului Diaconescu este o mostra de absenta a mizelor publice din agenda politicienilor romani. Diaconescu demisioneaza brusc, dar tot cu tam-tam mediatic, pentru ca nu-i convine nominalizarea facuta de liberali a lui Ovidiu Ispir la conducerea Curtii de Conturi. De ce nu-i convine ? Fiindca acesta este, dupa cum presa a si aflat, omul care a initiat controlul fatal la Eximbank, condusa de Mariana Diaconescu, sotia lui Cristian Diaconescu. Controlul a relevat fraude, prejudicii incomplet lamurite pana azi, dar posibil de lamurit. Agenda privata a familiei Diaconescu a stimulat o demisie care era cat pe-aci sa apara ca un gest etic. Indignarea ca Ispir ar ajunge mare, nu are de-a face cu igiena morala, ci cu presupunerea ca la Eximbank controlul se poate extinde. Daca la Curtea de Conturi exista un om de incredere, se poate musamaliza. Imaginea publica a politicianului Cristian Diaconescu, avantajata de un oarecare contrast cu imaginea PSD de partid al marilor rechini, al coruptilor, s-a construit pe echilibrul aparent din mandatul de ministru al Justitiei unde avea reputatia unui om competent si pe discursul temperat. Agenda personala, cea care pune in miscare mediul politic actual facandu-l imun la rigorile legii, la respectul cuvenit electoratului (vezi cazul "nepoata Noricai Nicolai", termopanele, pilele, clientelismul cel de toate zilele), a invins, iar strategiile eroice ale tinerilor specialisti in PR devin simple si ridicole exercitii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.