In aceasta vara, Superman se intoarce spre entuziasmul zecilor de mii de fani. Se pare ca acest personaj beneficiaza de un farmec aparte, detinand in mod categoric un secret al popularitatii, comenteaza BBC. Superman este mai rapid decat un glont si
In aceasta vara, Superman se intoarce spre entuziasmul zecilor de mii de fani. Se pare ca acest personaj beneficiaza de un farmec aparte, detinand in mod categoric un secret al popularitatii, comenteaza BBC. Superman este mai rapid decat un glont si mai puternic decat o locomotiva. Peste toate acestea, este capabil sa sara de pe o cladire inalta dintr-o singura miscare. Nu e nici o pasare, nu e nici avion. E Superman, cel mai mare super-erou. Dupa aproape 70 de ani de lupta pentru adevar, dreptate si morala americana, Omul de Otel revine pe ecrane chiar astazi! Sigur ca, intr-un fel, Superman nu a plecat de fapt niciodata, iar popularitatea sa e evidenta prin multitudinea de benzi desenate, seriale de televiziune, filme si desene animate in care a aparut.
Numai daca traiesti in Padurea Singuratatii sunt sanse sa nu fi auzit de personajul creat de Joe Shuster si Jerry Siegel, care si-a facut debutul in 1938.
Si, cu toate ca ar trebui ca spectatorul sa aiba mintea lui Lex Luthor ca sa retina toata istoria personajului, legendara litera S este si acum la fel de recunoscuta in toata lumea cum era la inceput.
Anita O'Brien, curatorul muzeului de benzi desenate de la Londra, e de parere ca succesul lui Superman in Statele Unite se datoreaza faptului ca era, practic, un strain. "Faptul ca vine de pe o alta planeta a rezonat bine in randul Americii, care este o tara de imigranti". Dar criticul de benzi desenate Danny Fingeroth crede ca rezonanta a depasit granitele americane: "ceea ce atrage cel mai mult la marii eroi este ideea ca cineva are o putere mult mai mare si stie cum sa o foloseasca intelept. Daca ne gandim la vremea la care a aparut Superman, cand fascistii veneau la putere in Europa si lumea inca se chinuia in urma Marii Depresii, atunci e limpede de ce se bucura de asa mare popularitate".
Unii sunt de parere ca exista o dimensiune religioasa a personajului, dat fiind ca cei care l-au creat sunt evrei si ca numele sau de nastere, Kal-El, aduce cu expresia din limba ebraica care inseamna "vocea lui Dumnezeu".
Expulzarea micului Superman de pe Krypton cu cateva momente inainte ca planeta sa fie distrusa este comparata uneori cu povestea lui Moise.
Filmul din 1977 face paralele clare cu credinta crestina, cu Jor-El (jucat de Marlon Brando) care il trimite "pe singurul sau fiu... sa arate calea" omenirii.
Criticul Danny Fingeroth spune ca faptul ca personajul nu e asociat in mod direct cu o anumite religie il face sa fie universal: "odata ce un anumit lucru e trimis in lume, devine proprietatea tuturor". "Asta e frumusetea lui Superman: toata lumea poate gasi alinare si inspiratie in acest personaj". Atat Danny, cat si Anita O'Brien pun accent pe dualitatea dintre Superman si alter-ego-ul sau, Clark Kent. "Oamenilor le place ideea ca o persoana care pare normala si e ignorata se poate transforma astfel", spune Anita O'Brien. "E ideea aceea <<daca ar sti ei cine sunt eu cu adevarat...>>, adauga si Danny Fingeroth. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.