Comisarul european pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco au semnat la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei intruniri organizate la Viena, un acord privind sprijinul politic si financiar c
Comisarul european pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco au semnat la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei intruniri organizate la Viena, un acord privind sprijinul politic si financiar care va fi acordat proiectului, evaluat la 5,8 mld. dolari, transmite Reuters reluat de Mediafax. Ministrii prezenti la intrunire si-au exprimat sprijinul pentru ca o serie de exceptii de la reglementarile antitrust ale UE sa fie permise in acest caz, astfel incat investitorii sa aiba garantiile necesare alocarii de fonduri pentru acest proiect. "Problema sigurantei energetice este pe masa fiecarui ministru al Energiei, dar si a ministrilor de Externe, Finantelor si ai Industriei din statele Europei", a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, precizand ca proiectul Nabucco contribuie la siguranta energetica a regiunii.
Comisarul european a adaugat ca Nabucco ramane prioritatea UE, in pofida intentiei Rusiei de a extinde gazoductul Blue Stream.
In cadrul intalnirii, Banca Europeana de Investitii a anuntat ca este pregatita sa finanteze intre 20% si 30% din gazoduct, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation vor contribui, de asemenea, la finantarea proiectului.
Operatorul gazoductului de 3.300 de kilometri, care va fi detinut de companiile Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), se asteapta sa primeasca, anul viitor, acordul pentru initierea lucrarilor.
Directorul Nabucco, Reinhard Mitschek, a aprecizat ca Executivul european ar putea permite exceptii de la reglementarile existente, pentru a putea incheia contracte de furnizare pe termen lung, de 10-20 de ani, iar 50% din capacitatea gazoductului sa fie rezervata pentru companiile care detin Nabucco.
Proiectul vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
In cazul in care constructia incepe in anul 2008, gazoductul va deveni operational trei ani mai tarziu. Prin intermediul Nabucco ar putea fi transportati anual intre 25,5 miliarde de metri cubi si 31 miliarde de metri cubi, pana in anul 2020.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.