La numai o zi dupa ce europenii de la Arcelor s-au declarat in favoarea fuziunii cu Mittal Steel, dand nastere astfel celui mai mare actor de pe piata siderurgica, a venit randul nordamericanilor de la Phelps Dodge sa anunte achizitia companiilor ca
La numai o zi dupa ce europenii de la Arcelor s-au declarat in favoarea fuziunii cu Mittal Steel, dand nastere astfel celui mai mare actor de pe piata siderurgica, a venit randul nordamericanilor de la Phelps Dodge sa anunte achizitia companiilor canadiene Inco si Falconbridge. Tranzactia, de circa 40 de miliarde de dolari, va conduce la crearea celui mai important grup minier din lume producator de nichel si cupru, informeaza Reuters.
Oferta de preluare a Inco este de 80,13 dolari canadieni pe actiune, in numerar si actiuni. Anterior, Inco a convenit achizitionarea Falconbridge si a majorat oferta pentru aceasta la 62,11 dolari canadieni pe actiune. Phelps Dodge a prezentat valoarea tranzactiei in dolari americani si termenii ofertei in dolari canadieni. Acordul a avut un impact imediat asupra Burselor de Marfuri, nichelul fiind cotat, la ora 10:47 GMT, in crestere cu 200 de dolari, la 19.400 dolari pe tona.
Cotatia contractelor pe trei luni pentru cupru a urcat cu 75 de dolari fata de inchiderea tranzactiilor de vineri, la 6.855 dolari pe tona. "Noua companie va avea un control sporit asupra productiei de cupru, nichel si molibden si va suporta mai bine variatiile de pret", a declarat analistul Robin Bahr, de la UBS. Companiile anticipeaza ca in urma tranzactiei vor realiza o reducere a costurilor anuale combinate de 900 de milioane de dolari, pana in 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.