Actionar si director general al societatii comerciale cu profil de constructii Aispa Stars 95 SA din Focsani, Corneliu Prunache a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu

Actionar si director general al societatii comerciale cu profil de constructii Aispa Stars 95 SA din Focsani, Corneliu Prunache a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, fals si uz de fals.
Cercetarile in acest caz au urmat celor prin care, in iulie 2005, au fost deferiti justitiei fostii directorii generali si cel economic ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vrancea, pentru prejudicierea institutiei cu peste 8 miliarde lei.
Potrivit Biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, din probele administrate in cauza a reiesit ca, in perioada 2000-2004, fostii directori generali ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vrancea, Constantin Buza si Gheorghe Bercea, precum si directorul economic al institutiei, Emilia Trus, au creat, cu stiinta, CJAS Vrancea un prejudiciu de 8.226.064.995 lei vechi, suma care a fost incasata de Prunache Corneliu sub forma de folos necuvenit.
Anchetatorii sustin ca, in luna noiembrie 2000, CJAS Vrancea a incheiat un contract de executie a noului sediu cu SC Aispa Star 95 SA Focsani, "incalcand flagrant reglementarile legale privind achizitiile publice si fara a avea avizul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului".
Ulterior, in perioada 2001-2004, au fost incheiate in mod nejustificat acte aditionale care au dublat practic pretul lucrarilor si au prelungit termenul de predare, constructia nefiind finalizata nici acum, desi termenul de predare a fost depasit si chiar prelungit.

6,5 miliarde lei, folosite in scop personal

De altfel, in urma cercetarilor efectuate, procurorii au constatat ca Aispa Stars 95 SA Focsani nu indeplinea criteriile de calificare in sensul bonitatii, cifrei de afaceri, contractelor executate anterior etc.
"Cu toate acestea, societatea reprezentata legal de inculpatul Prunache Corneliu a primit un avans de 500 de milioane de lei vechi fara sa prezinte garantii de restituire a acestuia. Faptul ca banii au fost folositi pentru cumparare de actiuni, aspect cunoscut si acceptat de persoanele contractante, contureaza ideea unei intelegeri nelegale intre parti", se mai arata in rechizitoriu.
Probele administrate in cauza sunt sustinute de rapoartele de verificare intocmite de Autoritatea Nationala de Control din cadrul Guvernului, Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea si cel de control tehnico-stiintific al specialistilor DNA, potrivit caruia societatea administrata de Corneliu Prunache a incasat in plus, pe baza unor acte financiar-contabile nereale intocmite de el, de la CJAS Vrancea, suma de 8.226.064.995 lei vechi, din care a folosit, in scop personal, 6,5 miliarde lei. Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Focsani.

Licitatii fara respectarea normelor legale

Procurorii Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA) au inceput, la data de 23 martie 2005, urmarirea penala fata de trei persoane cu functii de conducere in cadrul CJAS Vrancea, Constantin Buza, directorul Gheorghe Bercea si directorul economic Emilia Trus, cercetati si trimisi ulterior in judecata, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual sub semnatura privata pentru obtinerea de foloase necuvenite.
Din actele de urmarire penala intocmite de procurori in acest dosar a rezultat ca, in mai multe judete, s-au organizat licitatii pentru dobandirea unor sedii destinate Caselor de Asigurari de Sanatate, fara respectarea normelor legale in materie si cu acceptarea de catre inalti functionari din Ministerul Sanatatii a unor preturi de achizitie supraevaluate.
In acelasi timp, oferta, licitatia si adjudecarea acestor spatii s-au facut, in mod vadit, in favoarea unor persoane fizice sau juridice, bugetul statului fiind prejudiciat cu zeci de miliarde de lei. Ulterior, au fost incheiate, nejustificat, contracte aditionale, avand drept scop majorarea pretului real.
Numai in judetul Vrancea, achizitionarea sediului Casei de Asigurare de Sanatate s-a facut la un pret de aproape doua ori mai mare fata de cel stabilit initial, metoda practicata fiind aceea a contractelor aditionale succesive.
In anul 1999, CAJS Vrancea a achizitionat, prin licitatie publica, de la Compania de Utilitati Publice Vrancea, un imobil cu terenul aferent, aprobandu-se, un an mai tarziu, inceperea unei lucrari de construire a unui sediu nou. Acestea au fost incredintate in mod direct, fara licitatie publica, firmei SC Aispa Stars 95 SA, al carei patron este Corneliu Prunache.

Fostul secretar de stat in MS, acuzat de luare de mita

La data de 17 ianuarie 2005, fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Iulian Popescu, a fost acuzat oficial de procurorii anticoruptie sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si furnizare de informatii confidentiale detinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, toate faptele fiind comise in forma continuata si aflate in concurs real.
Potrivit anchetatorilor, numai in cursul anului 2004, Iulian Popescu ar fi primit 65.000 de dolari, in trei transe, drept recompensa pentru sprijinul acordat unei societati in vederea decontarii preferentiale a unor prestari de servicii efectuate in domeniul sanitar. Valoarea initiala a contractului a fost suplimentata succesiv, prin mai multe acte aditionale, aceasta devenind o practica in sistem, in vederea obtinerii de foloase materiale necuvenite.
De asemenea, procurorii precizau ca Iulian Popescu ar fi procedat in mod similar in mai multe alte situatii de acest gen, implicandu-se nu numai in incheierea de contracte destinate obtinerii si amenajarii unor sedii CJAS, ci si in organizarea unor licitatii pentru produse farmaceutice, aparatura si servicii medicale.
In acelasi dosar, la data de 18 ianuarie 2005, a fost audiat si fostul secretar de stat in MS, Ion Bazac, in legatura cu transferul ilegal al unor fonduri in valoare de 5 miliarde lei catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti din tara.

Anchetat si in dosarul privind constructia Catedralei Focsani

Un alt dosar in care procurorii anticoruptie au intocmit deja actele premergatoare inceperii urmaririi penale fata de Corneliu Prunache priveste un contract de peste 11 miliarde de lei, obtinuti de la Ministerul Culturii, incheiat intre Protoieria Focsani si Aispa Star 95, pentru construirea Catedralei "Nasterea Maicii Domnului si a Cuvioasei Sf. Paraschiva".
Precizand ca prejudiciul in acest caz se ridica la aproximativ 3 miliarde de lei, anchetatorii ne-au informat ca s-au demarat cercetarile in urma unor informatii potrivit carora Protoieria Focsani ar fi incheiat contractul cu Aispa Star inainte de a se afla in posesia terenului pe care urma sa fie construita Catedrala si a exista proiectul lucrarii, caietul de sarcini sau alte acte legale.
Rezultatele au aparut insa de-abia in urma cu ceva timp, pentru ca politistii au asteptat concluziile Inspectoratului de Stat in Constructii privind evaluarea stadiului fizic al lucrarilor.
Se pare ca problemele au inceput inca de la jumatatea anului 2000, in momentul in care comisia numita de Protoierie ar fi incredintat lucrarile in mod direct afaceristului Corneliu Prunache. Aispa Stars 95 SA a primit 11, 7 miliarde de lei, pentru toate lucrarile realizate si nerealizate, dar mentionate in contract.

Monitorizati de SRI

Ancheta in dosarul "Sanatatea" a fost demarata in urma monitorizarii de peste sase luni, de catre ofiteri SRI, a modului in care reprezentanti ai Ministerului Sanatatii s-au implicat, "in scopul si in schimbul obtinerii de foloase materiale necuvenite", in organizarea unor licitatii si incheierea unor contracte pentru aparatura, servicii medicale si sedii.
Astfel, procurorii anticoruptie au obtinut date certe conform carora inalti functionari din Ministerul Sanatatii au pretins si primit substantiale sume de bani in scopul indeplinirii in mod defectuos sau a neindeplinirii atributiilor de serviciu in legatura cu dobandirea sediilor unor Case Judetene de Sanatate ori favorizarea unor firme in castigarea licitatiilor pentru aparatura medicala si servicii de profil.
Aspectele cercetate penal de procurorii anticoruptie au vizat, de asemenea, conditiile de plata a serviciilor medicale contractate de unii medici de familie si a medicamentelor furnizate bolnavilor de catre unele farmacii, prin punctaje nereale, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.