In timp ce ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu afirma ca Sanatatea nu mai are datorii, in realitate situatia este cu totul alta. Numai catre distribuitorii si importatorii de medicamente, farmaciile si spitalele au arierate in valoare de peste 124 m

In timp ce ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu afirma ca Sanatatea nu mai are datorii, in realitate situatia este cu totul alta. Numai catre distribuitorii si importatorii de medicamente, farmaciile si spitalele au arierate in valoare de peste 124 milioane euro.
Potrivit Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), in cazul unitatilor spitalicesti, exista facturi neachitate si din anul 2003.
''Vina'' pentru neachitarea acestor datorii nu o au nici pe departe farmaciile sau spitalele. ''La inceputul anului trecut, farmaciile au semnat un memorandum cu Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), prin care farmacistii erau de acord ca toate depasirile de plafon realizate dupa data de 10 martie 2005 sa nu mai fie suportate de CNAS.
Din 10 martie 2005, foarte putine farmacii au mai depasit plafoanele la compensate si gratuite. In cazul unitatilor farmaceutice, insa, a aparut o alta situatie: s-au acumulat datorii la medicamentele aferente terapiilor bolilor cronice. Farmacistii, insa, nu puteau sa nu elibereze medicamente compensate pentru pacientii cu boli cronice sub pretextul ca nu mai au plafon.
Aici este vina caselor judetene de asigurari de sanatate care nu au stabilit plafoane suficiente pentru bolile cronice.
Nici pentru pacientii cu boli cronice pe care ii aveau in evidente, casele de asigurari nu au alocat plafon suficient'', ne-a declarat Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM). La randul sau, Viorel Vasile, vicepresedintele ADMR a explicat faptul ca ''daca un pacient intra intr-o farmacie cu o reteta pe care sunt prescrise medicamente pentru tratarea unui boli cronice, nu-i poti spune bolnavului ca nu-i poti elibera medicamentele din cauza ca s-a epuizat plafonul.
Un bolnav nu trebuie sa umble din farmacie in farmacie pentru a-si primi medicamentele''.
In ceea ce priveste datoriile acumulate de spitale catre distribuitorii de medicamente, nu numai o data, Colegiul Medicilor din Romania si directorii unitatilor sanitare au semnalat faptul ca bugetele primite sunt insuficiente pentru achizitionarea de medicamente.

Spitalele au facturi neachitate din anul 2003

Conform centralizarii realizate de ADMR, la data de 1 mai a.c., datoriile catre furnizorii de medicamente atingeau suma de 124.685.738 euro.
''Datoriile spitalelor, la nivel national, se ridica la 145.019.974,87 RON. Arieratele farmaciilor, la nivel national, sunt de 291.380.108,21 RON. Aceasta suma este formata atat din restante la medicamente compensate si gratuite, cat si din restante la medicamente aferente terapiilor bolilor cronice''.
Astfel, ''valoarea totala a arieratelor se ridica la 436.400.083,08 RON. La un curs de schimb mediu de 3,50 RON /euro, suma reprezinta 124.685.738 euro.
Cele mai vechi datorii pe farmacii sunt din anul 2005, iar cele mai vechi datorii pe spitale - ca regula, anul 2004, dar exista si cazul unor facturi neachitate din 2003'', a precizat Diana Georgescu, director executiv al ADMR.

Piata distributiei sufera din cauza datoriilor

Potrivit memorandumului incheiat in 2005 intre MS, CNAS, Ministerul Finantelor Publice si reprezentantii industriei farmaceutice, termenele de achitare a facturilor pentru medicamentele livrate sunt de 90 de zile la farmacii si 180 de zile la spitale.
''In Romania, in cazul spitalelor, plata facturilor depaseste chiar si 200 de zile. Exista, insa, distribuitori de medicamente care dau in judecata unitatile spitalicesti care nu respecta termenele legale de plata. In UE este de neconceput ca medicamentele livrate sa nu fie achitate la timp. In plus, termenele de plata sunt mult mai scurte: 7-14 zile in cazul farmaciilor si aproape o luna in cazul spitalelor'', ne-a spus Ileana Niculescu. Intrebata cum supravietuiesc distribuitorii si importatorii de medicamente, aceasta ne-a spus: ''rata de profit este de unu-doi la suta''.
Totodata, Niculescu a afirmat ca ''atata timp cat vor exista datorii ale spitalelor si farmaciilor catre furnizorii de medicamente, foarte putine firme din strainatate vor fi interesate sa cumpere firme din Romania. Piata distributiei are mult de suferit de pe urma datoriilor''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.