Daca te afli in plin centru vechi al capitalei si intri in pasajul "Villa Cross", te intampina un sirag de mini-cafenele, ce pastreaza aerul Micului Paris de odinioara, cu oameni care-si citesc la o cafea ziarul sau cartea, intr-o liniste patriarhala

Daca te afli in plin centru vechi al capitalei si intri in pasajul "Villa Cross", te intampina un sirag de mini-cafenele, ce pastreaza aerul Micului Paris de odinioara, cu oameni care-si citesc la o cafea ziarul sau cartea, intr-o liniste patriarhala.
Singurul element strain de atmosfera tipica pentru Bucurestiul secolului trecut este prezenta a doua lampioane mari, rosii, ce strajuiesc intrarea in restaurantul, "Pekin" cu specific, cum altfel, decat chinezesc. Situat la etaj, localul nu e mare, format fiind doar dintr-un salon si un separeu - cu maxim 30 de locuri, oferind insa beneficiile unui spatiu restrans: discretie, intimitate si confort.
Gama cromatica a mobilierului si a decoratiunilor interioare, cu tonalitati calde, dominate de ocru si rosu stins, te introduce, alaturi de pictura murala, in cultura traditionala chinezeasca, in care, la loc de cinste se afla arta culinara.
Caci arta se poate numi minutiozitatea cu care sunt preparate bucatele si aranjate platourile.
Oferta este ampla si foarte diversificata, pentru toate gusturile. Alegem cateva mancaruri exotice, la intamplare, pentru ca toate sunt apetisante: "pui in zapada", "fluturele zeului", "plute la malul lacului", "oaie in sos chinezesc", "vita cu telina", "orez Yang-Zou", "vinete in sos chinezesc", "vita cu urechea lemnului", celebrele "pachetele de primavara", "banane caramel" si "lamaie caramel".
Paradoxul este ca desi la prima impresie par mancaruri grele, poti savura linistit oricate feluri, caci la sfarsitul mesei ramai doar cu senzatia placuta a unui festin rafinat.

"Rata cu muguri de bambus"

Cantitati pentru o persoana: 150 g piept de rata, 100 g muguri de bambus, sos de soia, anason, ardei gras, doua linguri ulei, un varf de cutit de amidon, un varf de cutit de Wey-Jin (un fel de delikat chinezesc), doua linguri de supa, sare, condimente chinezesti.
Se fierbe pieptul de rata, fara piele, in apa, cu condimente chinezesti, cu aroma dominanta de anason.
Dupa racire, se taie felii.
Separat, intr-o tigaie speciala (daca se poate, un wok chinezesc), se trag in ulei (nu mai mult de 1 minut) mugurii de bambus, ardeiul taiat fasii, se adauga amidon, Wey-Jin, un strop de sos iute de soia, doua linguri de supa, iar la final feliile de rata, amestecand timp de inca doua minute.
Se serveste fierbinte cu orez Yang-Zou.
Secretul reusitei: amestecul ingredientelor in tigaie se face prin miscarea rapida a acesteia, pe flacara puternica, nicidecum prin folosirea unei linguri de lemn.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.