PD va insista pentru marirea pensiilor, a spus ieri, ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu. Insa, a adaugat el, este nevoie de acordul politic al partidelor din Coalitia de guvernamant pentru majorarea pensiilor si a salariilor. Potrivit minist

PD va insista pentru marirea pensiilor, a spus ieri, ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu. Insa, a adaugat el, este nevoie de acordul politic al partidelor din Coalitia de guvernamant pentru majorarea pensiilor si a salariilor. Potrivit ministrului, aceasta crestere trebuie facuta pentru respectarea angajamentelor luate odata cu preluarea puterii de catre actualul Executiv.
El a precizat ca in Programul de guvernare se prevede ca, pana in anul 2008, pensiile trebuie sa creasca in termeni reali cu aproximativ 30%, iar salariul mediu brut pe economie trebuie sa fie majorat cu 60%, fata de nivelul anului 2004.
"PD si eu, in calitate de ministru sustinut de PD, vom insista pentru ca aceste lucruri sa se intample, astfel incat pensiile in Romania sa creasca cel putin cu acest angajament pe care ni l-am luat la inceputul guvernarii", a spus Barbu.

Punctul de pensie, majorat la 1 septembrie

"A venit momentul pentru luarea unei decizii politice, cu care PD este de acord, iar eu ca ministru o sustin", a spus Barbu, referindu-se la cresterea progresiva a punctului de pensie, de la 30% la 35% din valoarea salariului mediu pe economie. Ministrul a declarat ca, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 3%, de care vor beneficia "toti pensionarii care sunt indreptatiti", adica aproximativ 1.350.000 de persoane.
Barbu a mai spus ca se vor reconsidera criteriile de eligibilitate pentru pensiile anticipate si se vor "inaspri" conditiile de acordare a pensiilor de invaliditate, pentru a descuraja aceste tipuri de pensionari, in favoarea celor pentru limita de varsta.
Ministrul a mentionat ca, pentru a se plati pensiile taranilor, indemnizatiile de crestere a copiilor si concediile medicale, se cheltuie de la buget suma de 25-30.000 de miliarde de lei vechi.

200 de legi reglementeaza salarizarea

De asemenea, el a aratat ca, desi sindicatele solicita ca salariul minim brut pe tara sa fie anul acesta de 630 de RON, obiectivul Programului de guvernare este ca acest salariu sa ajunga la 450 de RON, dar in anul 2008.
Potrivit lui Barbu, in prezent exista aproape 200 de acte normative care reglementeaza problema salariilor, in urma carora s-a generat "un dezechilibru destul de important intre categoriile de bugetari".
"Nivelul dezechilibrului trebuie sa fie decis politic si convenit cu partenerii sociali", a sustinut ministrul, adaugand ca "este obligatorie luarea unei decizii in care sa se stabileasca ierarhia grupurilor bugetare.
Barbu a precizat ca bugetarii din sistemul de invatamant si din sanatate vor beneficia de "cresteri mai mari" ale salariilor, in timp ce "alte domenii vor ramane cu cresteri mai mici", pentru a se atinge majorarea salariala medie de 60%.
Ministrul a precizat ca, in prezent, exista aproximativ un milion de bugetari, care lucreaza in invatamant, sanatate, cultura, cercetare, administratie publica, magistratura, legislative, aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Conform lui Barbu, decizia cu privire la ierarhizarea grupurilor bugetare ar trebui adoptata in luna iulie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.