Bilantul facut public luni de catre organizatorul Salonului de Carte Bucuresti "Bookfest", Asociatia Editorilor din Romania (AER), este unul pozitiv. Insa presedintele AER, Gabriel Liiceanu, considera ca reusita cea mai mare a fost, pe langa aspectul
Bilantul facut public luni de catre organizatorul Salonului de Carte Bucuresti "Bookfest", Asociatia Editorilor din Romania (AER), este unul pozitiv. Insa presedintele AER, Gabriel Liiceanu, considera ca reusita cea mai mare a fost, pe langa aspectul estetic si comoditatile acestuia, prilejuirea unor intalniri cu spiritul intrupat al scriitorilor. "Am vrut ca fiecare om care vrea sa pipaie in carne si oase spiritul intrupat in forma unui scriitor iubit s-o poata face", a declarat directorul AER, citat de Rompres. "Un salon este reusit nu in masura in care este o expozitie rece de carte, ci in masura in care lumea se inghesuie, apreciaza, se bucura de cele expuse. Am folosit Bookfest ca un prilej care dezbate idei. Am cautat sa aducem cei mai buni intelectuali din tara asta si sa-i punem in contact cu publicul", a mai spus Liiceanu.
A existat insa si o inconsecventa a organizatorului - premii anuntate la deschidere ("Cartea de succes", "Autorul de succes", "Cel mai indragit autor roman" si "Cea mai indragita editura") si neacordate la inchidere. Motivul prezentat de catre directorul executiv al AER, Doina Marian: "s-a dorit pastrarea bucuriei targului si evitarea amaraciunii care ar fi fost sadita, astfel, in randul unor expozanti nepremiati".
In cifre, primul Bookfest a insemnat: majoritatea vizitatorilor (37%), persoane peste 55 de ani; numarul total de vizitatori, aproximativ 70.000; 93% dintre vizitatori au venit pentru ofertele editoriale, 74% ca sa cumpere la pret redus, iar pentru evenimentele anuntate, 46% dintre vizitatori; fata de Targul de Vara de anul trecut, 50% din totalul expozantilor au incasat mai mult, relateaza Rompres.
Salonul s-a derulat pe parcursul a cinci zile (14-18 iunie), la Romexpo, pe o suprafata totala de 8600 de metri patrati, din care 3350 au reprezentat suprafata ocupata de expozanti. Au fost 215 participanti la 205 standuri care si-au prezentat oferta editoriala, in jurul careia au avut loc 180 de evenimente. Au fost reprezentate sapte grupuri tematice: fictiune/nonfictiune, carti pentru copii, arta/turism, carti straine, carti stiintifice si profesionale, educational, religie. Opt sute de metri patrati au fost alocati spatiilor de animatie, ocupate de "Agora", "Scena literara", "Studioul de carte Realitatea TV", "Clubul povestilor", "Lectura pe intuneric", "Livre Pauvre" si "Sala de conferinte".
In cadrul aceluiasi bilant dedicat Bookfest, Liiceanu a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat la conducerea AER. "Am ocupat din 1999 aceasta functie. E mult. Mi-a ajuns", a declarat presedintele in exercitiu al AER. El a mentionat ca in Adunarea Generala din 27 iunie a AER urmeaza sa fie ales noul presedinte al Asociatiei. "Oricum as fi demisionat dupa acest targ", a mai adaugat Liiceanu, evitand sa raspunda unei intrebari care facea referire la posibila noua implicare a AER in organizarea standului Romaniei de la Targul de Carte de la Frankfurt, precizand ca potrivit legii, Institutul Cultural Roman (ICR) se va ocupa de aceasta problema, urmand ca ICR sa-si aleaga, eventual, un partener din randul asociatiilor de editori. Liiceanu a criticat indepartarea AER de la organizarea standului Romaniei la targurile internationale de carte de catre actuala conducere a Ministerului Culturii si Cultelor si reluarea a ceea ce a numit "practicile servirii paharului cu vin rosu in standul trist al Romaniei de catre functionarii ministerului", transmite Rompres. AER a fost fondata in 1991 cu scopul de a promova interesele comune ale membrilor sai in variate moduri si de a-i sprijini in problemele importante care privesc sectorul editorial. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.