Originea infectiei cu virusul gripei aviare pe Platforma Avicola Codlea are ca punct de plecare ferma de curcani Dealul Frumos S.C. Patiprod Co. S.R.L. Codlea, iar contaminarea a fost din mediul exterior, din care nu se pot exclude pasarile salbatice

Originea infectiei cu virusul gripei aviare pe Platforma Avicola Codlea are ca punct de plecare ferma de curcani Dealul Frumos S.C. Patiprod Co. S.R.L. Codlea, iar contaminarea a fost din mediul exterior, din care nu se pot exclude pasarile salbatice.
Aceasta este principala concluzie a comisiei care a efectuat ancheta epidemiologica asupra focarelor de gripa aviara de pe Platforma Codlea din judetul Brasov.
Totodata, din raportul final al comisiei mai reiese faptul ca ''puii de la S.C. Drakom Silva S.R.L. Codlea s-au contaminat ca urmare a lipsei masurilor de biosecuritate, ferma aflandu-se la 200 m de S.C. Patiprod Co. S.R.L. Codlea si S.C. Aviprod 2002 S.R.L. Ploiesti - punct de lucru Codlea la care boala a fost in plina evolutie''.
Ulterior, prin vanzarea de pui vii, in perioada de evolutie a gripei aviare, cele trei societati comerciale de pe Platforma Codlea ''au contribuit la aparitia focarelor de gripa aviara in judetele Vrancea, Prahova, Arges, Valcea, Buzau, Covasna si Bacau''.

Deocamdata, nu se cunosc vinovatii

Cu toate acestea, Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) nu poate spune, deocamdata, cine se face vinovat pentru aparitia si evolutia celui de-al doilea val de gripa aviara din perioada mai-iunie. El a tinut sa precizeze, ieri, faptul ca procurorii au declansat o ancheta pentru a gasi vinovatii.
Desi reprezentantii ANSVSA afirma ca au stabilit ''originea infectiei'', ei nu pot preciza care este cauza aparitiei virusului gripei aviare la Codlea. Autoritatile banuiesc, insa, ca pasarile salbatice de pe un lac din judetul Brasov au adus virusul. Specialistii de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala afirma ca au fost facute analize pe un numar prea mic de pasari salbatice de pe Lacul Dumbravita, din cauza ca acestea nu au putut fi prinse. In opinia lor, ''silvicultorii si vanatorii trebuiau sa le prinda.
Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala nu-i intra in atributii prinderea pasarilor salbatice. In plus, trebuiau prinse doar cele care pluteau pe lac si pareau bolnave. Doar acestora trebuia sa le facem analize''.
Dupa aparitia virusului gripei aviare la fermele de pe Platforma Codlea au fost sacrificate peste 977.000 de pasari.

Dezvoltarea productiei de carne de vaca si pasare

Producatorii agricoli din Romania vor fi nevoiti sa renunte la unele dintre activitatile derulate in prezent si sa se orienteze spre produsele cautate pe piata UE, este de parere directorul general al filialei Syngenta in Romania. Acesta sustine ca, dupa 1 ianuarie 2007, tara noastra va trebui sa dea o atentie deosebita dezvoltarii productiei de carne de vaca si pasare si productiei de lapte.
In opinia directorului general al filialei Syngenta in Romania, tara noastra trebuie sa continue cultura cerealelor, dar agricultorii romani trebuie sa cultive, indeosebi, acele produse cerute pe piata UE, chiar daca acest lucru presupune renuntarea la unele culturi traditionale.
''UE aloca fonduri importante pentru agricultura, iar fermierii romani au acces la ele. Dar, UE controleaza si modul in care se folosesc acesti bani si care sunt rezultatele'', a declarat directorul general al filialei Syngenta in Romania.
''Syngenta'' este unul dintre cei cunoscuti producatori mondiali de produse pentru protectia culturilor si de seminte pentru culturi de camp, legume si flori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.