Furnizorii de produse medicale se asteapta ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, piata materialelor sanitare sa aiba aceleasi tendinte pe care le are, in prezent, piata farmaceutica din Romania. Mai exact, furnizorii de produse nu exclud posibilitatea ca,
Furnizorii de produse medicale se asteapta ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, piata materialelor sanitare sa aiba aceleasi tendinte pe care le are, in prezent, piata farmaceutica din Romania. Mai exact, furnizorii de produse nu exclud posibilitatea ca, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, marii producatori si distribuitori de materiale sanitare din Vest fie sa invadeze piata din Romania, fie sa cumpere o parte din distribuitorii romani.
''Ne asteptam la o asemenea miscare pe piata. Ne asteptam ca, incepand de anul viitor, sa avem o concurenta puternica din partea firmelor din Vest'', ne-a declarat Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM). Pe de alta parte, acesta precizeaza ca, in prezent, exista pe piata nostra producatori romani de pansamente, pungi, ace pentru seringi, pungi pentru transfuzii, ''dar de la a produce asa ceva si pana la a produce dispozitive medicale si reactivi de laborator este ceva.
In aceste conditii, nu este exclus ca marii producatori din celelalte tari sa vina cu tehnologia lor si sa produca aici dispozitive si reactivi''.
In ceea ce priveste situatia actuala de pe piata produselor medicale, Ciceala explica faptul ca, spre deosebire de distribuitorii de medicamente, furnizorii de materiale sanitare au ca ''parteneri'' doar spitalele de stat si private: ''Distribuitorii de medicamente fac livrari atat catre farmacii, cat si catre unitatile spitalicesti. Furnizorii de produse medicale fac livrari doar catre spitale''. Potrivit declaratiilor directorului executiv al AFPM, ''subfinantarea sistemului sanitar si presiunea exercitata asupra directorilor de spitale de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de a nu mai face datorii au dus la situatia ca cererea de materiale sanitare venita din partea unitatilor spitalicesti sa fie din ce in ce mai mica''.
Furnizorii de produse medicale spun ca, si in aceste conditii, unitatile spitalicesti nu achita in termenul prevazut de actele normative in vigoare materialele sanitare primite, adica la 60 de zile. Totodata, Ciceala afirma ca distribuitorii de materiale sanitare au contracte si cu spitalele private: ''Nu ne putem baza doar pe aceste contracte avand in vedere ca unitatile private reprezinta sub 10 la suta din piata serviciilor medicale spitalicesti''.
''In prezent, datoriile pe care spitalele de stat le au, pe anii 2004-2005, la furnizorii de produse medicale se ridica la 930 de miliarde de lei. La ora actuala, pe piata romaneasca exista 350 de distribuitori de materiale sanitare autorizati'', a adaugat Ciceala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.