Invitatia adresata de Romania catre premierul libanez Fuad Saniora la summitul francofoniei din 16 septembrie a starnit aprige controverse la Beirut, mai multi oameni politici apreciind ca neinvitarea presedintelui Emile Lahoud constituie o sfidare d
Invitatia adresata de Romania catre premierul libanez Fuad Saniora la summitul francofoniei din 16 septembrie a starnit aprige controverse la Beirut, mai multi oameni politici apreciind ca neinvitarea presedintelui Emile Lahoud constituie o sfidare din partea Frantei, conform relatarilor din presa libaneza.
Liderul majoritatii din Parlamentul de la Beirut, Butros Harb, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute pentru Daily Star Lebanon ca "dezaproba invitatia adresata de presedintele francez Jacques Chirac catre premierul Fuad Siniora pentru a participa la summitul francofoniei in Romania, deoarece Chirac nu l-a invitat si pe presedintele Libanului". Butros Harb a mai declarat "Indiferent daca sunt pentru sau impotriva presedintelui Emile Lahoud, eu unul refuz sa-i ignor postul. Aceasta invitatie este inacceptabila. Aceasta este pozitia mea personala, deoarece aceasta problema nu a fost inca discutata". Fostul premier libanez, Mihail Daher a afirmat ca: "Invitatia lui Chirac catre Siniora este personala. Invitatia oficiala ar fi trebuit adresata de presedintele tarii gazda catre presedintele libanez. Orice alta invitatie trebuie considerata ca fiind personala".
Premierul Fuad Siniora a incercat in cursul zilei de ieri sa dezamorseze situatia afirmand ca invitatia primita pentru summitul francofoniei de la Bucuresti a venit din partea presedintelui Romaniei, iar nu din partea presedintelui Frantei. Siniora a declarat ieri "Invitatia mi-a parvenit din partea presedintelui Traian Basescu, nu din partea presedintelui Chirac. Inca nu am tratat acest subiect", informeaza cotidianul libanez An Nahar. Presedintele francez Jacques Chirac s-a exprimat impotriva presedintelui libanez Lahoud, al carui mandat ar fi trebuit sa se incheie in 2004, insa a fost prelungit cu inca trei ani sub presiunile Siriei. Franta si Statele Unite au solicitat revocarea acestei prelungiri si organizarea de noi alegeri, mai arata mass-media libaneza. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.