In prima parte a saptamanii trecute pretul unciei de aur a coborat la 543 dolari, aproape de pragul suport de la 540 dolari, revenind astfel la cotatiile de la inceputul anului.
Odata cu stabilizarea paritatii euro/dolar in jurul pragului de
In prima parte a saptamanii trecute pretul unciei de aur a coborat la 543 dolari, aproape de pragul suport de la 540 dolari, revenind astfel la cotatiile de la inceputul anului.
Odata cu stabilizarea paritatii euro/dolar in jurul pragului de 1,2650 dolari, pretul aurului a reinceput sa creasca urcand vinerea trecuta aproape de 585 dolari. Analistii considera ca evolutia descendenta a aurului, care a urcat la jumatatea lui mai pana la 730,40 dolari, maximul ultimilor 26 de ani, a fost cauzata de actiunile speculatorilor, dar ca se asteapta la o revenire, pana la finele anului la 750 dolari, pragul de 800 dolari urmand sa fie depasit la inceputul anului viitor.
Pe termen scurt, una - doua luni, se anticipeaza o revenire la 640 - 650 dolari, insa evolutia unciei va fi influentata de deciziile pe care le va lua Rezerva Federala americana in privinta dobanzii. Investitorii asteapta in acest moment o crestere a dobanzii, la finele lunii, la 5,25% pentru ca in august ea sa urce la 5,50%, nivel care ar putea ramane nemodificat pana la sfarsitul anului.
Cresterea pretului unciei ar putea fi cauzata si de alti factori, precum fondurile de investitii rusesti care, conform unor surse, ar dori sa isi majoreze detinerile de portofoliu pe aur cu circa 20% in timp ce China ar putea decide sa foloseasca o parte din rezerva sa valutara, mare parte din ea plasata in bonuri de Tezaur americane, pentru a cumpara aur, modalitate prin care ar dori sa se protejeze fata de fluctuatiile dolarului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.