In extrem de populara rubrica a sa permanenta "Printre noi", in care se publica scrisorile adresate redactiei de catre cititori, influentul cotidian belgradean Politika a tiparit, in numarul sau din 16 iunie a.c, sub titlul "Dezmintire fara dezmin
In extrem de populara rubrica a sa permanenta "Printre noi", in care se publica scrisorile adresate redactiei de catre cititori, influentul cotidian belgradean Politika a tiparit, in numarul sau din 16 iunie a.c, sub titlul "Dezmintire fara dezmintire", misiva pe care i-a adresat-o corespondentul sau permanent in Bucuresti, Milan Petrovici. Redam in continuare continutul acestui text (intertitlurile apartin redactiei). (D.E.)
"Stimatul Ambasdor al Romaniei la Belgrad, dl Ion Macovei, a inserat in rubrica <<Printre noi>>, a ziarului Politika din 14 iunie a.c o scrisoare in care se exprima o vadita nemultumire diplomatica provocata de textul meu intitulat <<Suflul scurt al politicii externe romanesti, ce a aparut in ziar la data de 6 iunie. Corespondenta domniei sale <<Romania este pentru inviolabilitatea frontierelor>>, este o dezmintire care a ramas fara partea esentiala - fara dezmintirea propriu-zisa.
Ceva asemanator, aproape identic, s-a petrecut si la Bucuresti, unde directorul de Comunicare din cadrul MAE roman, Corina Vintan, a trimis, in data de 10 iunie, presei de aici, dreptul sau la replica, in care, de asemenea, a retractat cele scrise de corespondentul ziarului Politika. Dar fara o dezmintire expresa a afirmatiei principale incluse in textul meu.
Faptele sunt urmatoarele
In cotidianul bucurestean Nine O'Clock, ce apare in limba engleza, distinsul politician roman Adrian Severin, de altfel fost ministru al afacerilor externe si presedintele OSCE, a inserat, la data de 30 mai, o informatie, provenita din cercurile diplomatice, din care reiese ca seful diplomatiei romane, Razvan Ungureanu, a declarat, la o reuniune cu <<diplomati din regiune>>, ca planul presedintelui roman Traian Basescu cu privire la rezolvarea problemei Kosovo <<se intelege gresit>>. Si anume ca preocuparea lui Basescu pentru <<neschimbarea frontierelor de stat ale Serbiei>> trebuie <<inteleasa>> drept preocupare pentru... neschimbarea actualei <<linii interne de delimitare>> intre Kosovo, Metiohia si Serbia. Dar acest lucru schimba esenta <<Planului Basescu>> pentru Kosovo si Metiohia, pe care el l-a expus public de mai multe ori, mai ales in lungul interviu acordat ziarului Politika, precum si cu ocazia convorbirilor recente, din luna aprilie, la Belgrad, cu premierul Voislav Kostunita si cu presedintele Boris Tadici.
Desigur, cele scrise in ziarul Nine O Clock au avut un ecou aparte in randurile reprezentantilor corpului diplomatic de aici, fiind considerate drept un lucru important, dar neasteptat.
Iar cand cotidianul bucurestean de mare tiraj ZIUA, in numarul sau din 7 iunie a.c. a preluat, in intregime, textul meu din Politika, publicandu-l sub titlul <<Ungureanu in prag de scandal cu Serbia>>, a zbarnait si opinia publica romaneasca. Acest fapt i-a determinat pe functionarii cancelariei diplomatice de la Bucuresti sa intreprinda diferite demersuri cu scopul de a atenua ecourile generate de afirmatiile incluse in ziarul Nine O Clock. Si, in loc sa deminta cele scrise in acest cotidian si de colaboratorul sau, MAE de la Bucuresti s-a apucat sa <<dezminta>> articolul din Politika, de la Belgrad, si pe cel din Ziua, de la Bucuresti. Fara insa sa pomeneasca deloc despre ce este vorba.
Conform obligatiei legale, Ziua, in numarul sau din 10 iunie, sub titlul <<Statutul Kosovo tulbura apele Dunarii>>, publica dreptul la replica semnat de Corina Vintan. Dar adauga ca aceasta replica <<nu neaga afirmatiile publicat de Nine O Clock, Politika si Ziua>>. Suplimentar, diplomatia bucuresteana este acuzata de <<amatorism>>, iar sugestia ministrului Ungureanu, adresata <<diplomatilor din regiune>>, este apreciata drept <<o gafa bomba>>.
Este interesant de mentionat faptul ca in <<dezmintirile>> ambasadorului Macovei si ale Corinei Vintan se folosesc doar notiunile << frontiere>> si <<inviolabilitatea frontierelor>>, si nu termeni precum <<frontiera de stat>> si <<frontierele de stat ale Serbiei, international recunoscute>>, pe care le foloseste presedintele Basescu in cunoscutul sau plan. Cand atragem atentia asupra acestui aspect nu avem deloc intentia de a despica firul in patru. Atunci cand este vorba despre o diplomatie de rang inalt si vocabularul pe care aceasta il utilizeaza, atunci despicarea firului in patru in jurul terminologiei si formularilor folosite nu este de prisos.
Colegii de la ZIUA, care au preluat textul meu din Politika, scriu ca au solicitat opiniile pe marginea celor intamplate inclusiv de la Palatul Prezidential Cotroceni. Dar acesta (Palatul) tace de mai multe zile."

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.