Daca in data de 5 iunie paritatea euro/dolar urca la un maxim al ultimelor 13 luni de 1,2979 dolari, saptamana trecuta ea a scazut la un minim de 1,2536 dolari, pentru ca vineri sa fluctueze intre 1,2620 si 1,2670 dolari.
Investitorii au luat
Daca in data de 5 iunie paritatea euro/dolar urca la un maxim al ultimelor 13 luni de 1,2979 dolari, saptamana trecuta ea a scazut la un minim de 1,2536 dolari, pentru ca vineri sa fluctueze intre 1,2620 si 1,2670 dolari.
Investitorii au luat in calcul mai mult factori fundamentali decat cei tehnici. Scaderea a fost cauzata de majorarea, la inceputul lunii, a dobanzii de referinta europene cu doar un sfert de punct procentual, de la 2,50 la 2,75%, in timp ce pietele anticipau o crestere la 3%, nivel anticipat acum pentru ultima parte a anului.
Pe acest fond investitorii au reinceput sa cumpere dolari, asteptand din partea Rezervei Federale americane o crestere, la sfarsitul lunii, a dobanzii de referinta de la 5 la 5,25% care sa fie urmata in august de o majorare la 5,50%. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat ca institutia pe care o conduce trebuie sa "ramana vigilenta asupra inflatiei, in conditiile in care economia americana se indreapta spre o perioada de slabire a cresterii".
Stabilizarea in jurul valorii de 1,2650 dolari care a avut loc vineri s-a produs ca urmare a publicarii deficitului de cont curent american care a scazut in primul trimestru la 208,7 miliarde dolari fata de 223,1 miliarde in ultima parte a anului trecut. La nivelul lui 2005 deficitul american se ridica la 791,5 miliarde dolari, ceea ce a ridicat semne de intrebare in privinta evolutiei economiei SUA, in cazul in care diferentialul de dobanda, dintre cea americana si cea europeana sau japoneza, se va reduce, facand mai putin atractive bonurile de Tezaur americane, principala forma de reducere a deficitului de cont. Aceasta ii face pe analisti sa considere ca pe termen mediu si lung procesul de slabire a dolarului va continua.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.