Presa de sambata aparuta la Strasbourg a comentat - alaturi de posturile de televiziune si radio franceze - pe larg rezultatele, sau mai bine zis lipsa unor rezultate palpabile ale summitului UE de la sfarsitul saptamanii trecute de la Bruxelles.

Presa de sambata aparuta la Strasbourg a comentat - alaturi de posturile de televiziune si radio franceze - pe larg rezultatele, sau mai bine zis lipsa unor rezultate palpabile ale summitului UE de la sfarsitul saptamanii trecute de la Bruxelles.
''Rabdare pana in 2008'' este titlul sub care relateaza despre reuniune corespondentul ziarului alsacian de mare tiraj ''Dernieres Nouvelles d'Alsace''. A fost totusi prezentat si adoptat unanim un proiect, relata ironic acelasi corespondent: ''UE va avea in curand o capacitate reala si structurile necesare pentru a interveni intr-o tara sau alta lovita de o catastrofa naturala''.
Orice alta initiativa viitoare, notau analistii prezenti la summit, nu va beneficia de o astfel de ''frumoasa unanimitate''.
De fiecare data, pentru a se lua o decizie, va fi nevoie de vot, ceea ce va aduce din nou in discutie problema institutiilor europene, dat fiind ca sistemul actual, guvernat de Tratatul de la Nisa, functioneaza prost. Se impune deci o reforma institutionala europeana, repunerea in discutie a unei noi Constitutii a UE, respinsa de Franta si Olanda.
Ramane, deci, nesolutionata marea chestiune a Tratatului Constitutional, perioada de reflectie fiind astfel prelungita pana la finele anului 2008, cand, sub presedintia Frantei, este asteptata o noua initiativa in acest sens.

Toate interpretarile sunt posibile

''Dat fiind ca nu a existat niciodata un plan B, avem insa nevoie de o perioada de reflectie pentru gasirea acestui plan B'', a declarat Jacques Chirac la incheierea summitului de la Bruxelles.
In plus, a mai spus el, nimeni nu poate prevedea rezultatul acestor ''reflectii'' ce vor incepe sub presedintia Germaniei, in primul semestru al anului viitor, si vor continua sub cea a Frantei, in al doilea semestru al anului 2008.
Este unanima opinia comentatorilor acreditati la Bruxelles ca textul referitor la perioada de reflectie lasa o poarta deschisa oricaror interpretari.
Comunicatul final ii incurajeaza chiar pe cei opt membri care inca nu au ratificat proiectul Constitutiei sa procedeze la un asemenea demers, ceea ce l-a determinat pe premierul belgian, Guy Verhofstadt, sa isi exprime cu entuziasm satisfactia.
Romano Prodi, ce si-a facut reaparitia in forta pe scena europeana, a prognozat chiar posibilitatea aparitiei unui text ''mult mai simplu, mult mai concret'' al Constitutiei UE, axat doar pe ''marile principii''. In realitate, sublinia corespondentul cotidianului alsacian amintit anterior, cat si un comentator al Euro News, cei 25 de membri ai Uniunii nu au abordat la acest summit divergentele de fond dintre cei ce refuza modificarea actualului text al Constitutiei si cei ce doresc revizuirea sa in intregime.
Sefii de state si guverne, sublinia corespondentul alsacian, si-au manifestat la unison doar ''... entuziasmul''. ''Adio, tristete!'', a spus cancelarul Wolfgang Schussel. "Trecem de la o perioada de reflectie la o <>".

Un consens fara obiect

Ca o concluzie, comentatorii de la Bruxelles au subliniat ca summitul s-a terminat cu un consens, dar, cu exceptia unui calendar, consensul nu a avut niciun obiect. Fiecare a gasit in documentul final ceea ce a sperat sa existe, chiar in interpretari diferite. Astfel, Chirac a insistat asupra capacitatilor de absorbtie ale UE fata de tarile candidate, prezentand adoptarea acestei propuneri ca fiind ''indispensabila'', dar multi dintre colegii presedintelui francez nu vad in aceasta decat ''intentii fara angajamente''.
Multi dintre analisti constata ca in marile probleme cu care se confrunta europenii - economice, energetice, imigratie - Uniunea este si va continua sa fie divizata, nu numai pana in 2008, ci si dupa aceasta data. "Ea nu poate raspunde cu o voce unica si nici sa ia decizii eficiente, intrucat o unanimitate este aproape imposibil de obtinut. Iata de ce entuziasmul afisat sambata la Bruxelles trebuie temperat'', scria in ''Dernieres Nouvelles d'Alsace'' Jean Claude Kifer.

Maria Cora, Strasbourg / maria.cora@curierulnational.ro

Politica summitului a fost fotbalul


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin