Un numar important de contracte de inchiriere a plajelor de pe litoralul romanesc ar putea fi reziliate dupa ce o comisie care verifica modul in care titularii acestora si-au indeplinit obligatiile va da publicitatii, in 27 iunie, un raport al unui

Un numar important de contracte de inchiriere a plajelor de pe litoralul romanesc ar putea fi reziliate dupa ce o comisie care verifica modul in care titularii acestora si-au indeplinit obligatiile va da publicitatii, in 27 iunie, un raport al unui amplu control al starii litoralului.
In cazul in care vor exista "abateri grave" de la obligatiile contractuale, intelegerile vor fi rupte iar administrarea plajelor, va trece in responsabilitatea Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral", a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Potrivit unei strategii a Ministerului Mediului, plajele litoralului romanesc vor avea dusuri, toalete, cabine de schimb, cosuri de gunoi, sezlonguri, umbrele, puncte special amenajate pentru sporturi nautice si zone de agrement cu locuri de joaca pentru copii sau terenuri de sport.
"Strategia este, practic, o reforma prin care litoralul romanesc trebuia sa treaca. Vom incerca sa aducem plajele Romaniei la standardele din tari cu traditie in turism", a spus Sulfina Barbu.
Hotelierii din zona de litoral a statiunii Mamaia se declara nemultumiti de strategia impusa de minister, reclamand faptul ca plajele nu au intrat in posesia lor, conform declaratiilor ministrului Barbu. "Corpul de Control al Ministerului a verificat daca la licitatii s-au respectat procedurile legale si ele s-au respectat.
Acesti investitori au avut tot dreptul sa participe la licitatii, unii au participat si chiar au castigat. Nu le puteam atribui direct lor, de aceea s-au inflamat.
Ce este curios este ca in nici o alta statiune nu am mai intalnit problemele din Mamaia", a spus Sulfina Barbu.
Accesul la plaja nu poate fi influentat de nimeni, iar pentru intrarea la plaja nu trebuie perceputa vreo taxa, a precizat ministrul Mediului.
"Acestea sunt alternative la statul pe nisip, pe prosop, iar ele trebuie sa existe. Cine vrea sa plateasca pentru ele o poate face, cine nu, nu", a mentionat Barbu.

Plajele din Mamaia, supravegheate video

Incepand cu 1 iulie, statiunea Mamaia va avea un sistem supraveghere cu camere video care va supraveghea cateva din plajele statiunii.
Costurile de peste un miliard de lei vechi vor fi suportate de catre Directia Apelor "Dobrogea - Litoral".
"Nu stiu detalii tehnice legate de acest sistem, insa va pot spune ca proiectul-pilot a costat 1,1 miliarde de lei vechi, bani suportati de Directia Apelor Dobrogea - Litoral, si ca viitoarele camere de luat vederi vor functiona in zona plajelor Modern, Parc si Enigma.
Cu ajutorul acestora vom veghea la siguranta turistilor impotriva furturilor de pe plaja, cu ajutorul Politiei si Jandarmeriei, dar vom supraveghea si respectarea conditiilor de igiena si curatenie pe plaje", a declarat ministrul Mediului Sulfina Barbu.
Reprezentantii autoritatilor locale cu atributii in protectia mediului, dar si politistii sau jandarmii, care vor putea comunica oricand cu echipele de teren pentru a le transmite zonele in care ar trebui sa intervina in cazul unor posibile infractiuni vor putea viziona imaginile surprinse de camerele video.
In plus, inregistrarile video vor putea fi vizionate si pe Internet. Directia Apelor "Dobrogea - Litoral" va infiinta si o linie de telefon gratuita la care orice neregula privind starea plajelor va putea fi reclamata, a precizat Barbu. Proiectul sistemului de supraveghere ar putea fi extins si in alte zone ale litoralului romanesc, daca utilitatea si eficienta lui vor fi demonstrate, a mai declarat Sulfina Barbu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.