Incepand de anul viitor, aproape trei milioane de romani, asigurati in sistemul public de pensii, vor incepe sa contribuie si la fondurile de pensii administrate privat. "Primele colectari in sistemul de pensii administrate privat sunt prevazute sa a
Incepand de anul viitor, aproape trei milioane de romani, asigurati in sistemul public de pensii, vor incepe sa contribuie si la fondurile de pensii administrate privat. "Primele colectari in sistemul de pensii administrate privat sunt prevazute sa aiba loc in iulie 2007, iar in primul an de functionare, la pilonul II (pensiile administrate privat) se estimeaza ca vor participa 1,5 milioane persoane pana la 35 de ani, care trebuie sa adere obligatoriu la un fond privat, la care se adauga un numar aproximativ egal de persoane intre 35 si 45 de ani, care vor opta sa participe si intr-un fond privat", a declarat directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, citat de Rompres.
Modificarile la legea privind fondurile de pensii administrate privat au fost aprobate de Guvern. Potrivit noilor reglementari, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit Legii nr. 19/2000, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.
Proiectul de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat urmeaza sa fie dezbatut si aprobat de Parlament, cel tarziu in octombrie, fiind asteptat ca noua forma a legii sa iasa din Parlament, dupa care vor urma normele de aplicare, in cel mult sase luni.
Fondurile de pensii pot investi in diverse instrumente financiare - de la depozite bancare la titluri de stat, actiuni pe pietele reglementate din Romania, Uniunea Europeana sau Spatiul Economic European, obligatiuni municipale, fonduri mutuale (pana la cinci la suta), fiind stabilite ponderi maxime pentru fiecare din aceste instrumente in cadrul portofoliului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.