Desi legea privind regimul liberei circulatii a intrat in vigoare de 4 luni, romanii continua sa ignore conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca la iesirea din tara. Politia de Frontiera a ajuns la exasperare, in special, in ultima perioada, av
Desi legea privind regimul liberei circulatii a intrat in vigoare de 4 luni, romanii continua sa ignore conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca la iesirea din tara. Politia de Frontiera a ajuns la exasperare, in special, in ultima perioada, avand in vedere ca turistii au luat cu asalt granitele pentru a-si petrece vacantele in strainatate. Din start, insa, vacantele sunt compromise. Cele mai multe probleme se inregistreaza la punctele din vestul si sudul tarii: Nadlac, Cenad, Petea, Bors si Vama Veche.
Romanii nu au inteles care sunt conditiile pentru a parasi tara, motiv pentru care Politia de Frontiera revine cu precizarile de rigoare.
Ca sa evite aglomerarea si pentru a nu-i mai intoarce de la granita pe cei care din diverse motive nu pot fi lasati sa paraseasca Romania, autoritatile au decis sa ia masuri suplimentare. Pe parcursul intregului sezon estival, la frontiere, pentru derularea unui control operativ si civilizat, va fi suplimentat personalul si va creste numarul arterelor de control.
Politistii de frontiera fac apel, din nou, la toti cetatenii romani care merg in afara granitelor sa se informeze, atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor din statele de destinatie. Noile reglementari garanteaza cetatenilor romani dreptul de a iesi sau intra oricand in /din tara.
Potrivit Legii 248/29.01.2006 si a OUG 29/14.04.2006, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa pasaport, urmatoarele: o asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii; bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 euro).
Dovada detinerii unei sume minime in valuta se face dupa cum urmeaza: 30 euro/zi, dar nu mai putin de 150 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru statele din UE sau 20 euro/zi, dar nu mai putin de 100 euro - pentru o deplasare de minim 5 zile - pentru celelalte tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Iesirea din tara a minorilor va fi permisa de autoritati numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri.
Este vorba despre situatia in care sunt prezenti cu el ambii parinti ori numai unul dintre ei, avand o declaratie a celuilat.
Nu mai este necesar acordul celuilalt parinte, daca insotitorul copilului poate face dovada ca acesta i-a fost incredintat printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane. In acest caz se solicita si cazierul judiciar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.