Recursul procurorilor anticoruptie impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva pentru numai 20 de zile a unui singur ofiter de la Crima Organizata, dintre cei doi retinuti, se va judeca astazi la Inalta Curte de Casatie si Just

Recursul procurorilor anticoruptie impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva pentru numai 20 de zile a unui singur ofiter de la Crima Organizata, dintre cei doi retinuti, se va judeca astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Contestatia procurorilor anticoruptie este argumentata prin faptul ca desi s-a cerut arestarea preventiva a celor doi ofiteri, comisarul Florian Manda si subcomisarul Dragos Sotrin, pentru 29 de zile, magistratii Curtii de Apel au dispus emiterea unui singur mandat, de 20 de zile, numai pentru Sotrin.
Comisarul Florian Mandea si subcomisarul Dragos Sotrin, din structura de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, erau delegati la Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Ministerului Public.
Cei doi au fost retinuti, luni, in urma unui denunt potrivit caruia ar fi primit 20.000 de euro de la administratorul societatii pe care o cercetau intr-un dosar disjuns din cel al afaceristului Iacobov, in schimbul promisiunii ca firma sa va fi favorizata in timpul anchetei.
In aceeasi zi, potrivit comunicatului de marti al Politiei Romane, conducerea institutiei a pus la dispozitia procurorilor anticoruptie, la cererea lor, toate documentele privind activitatea desfasurata de ofiterii incriminati in cadrul structurii de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare.

Interceptarea telefonului

Surse neoficiale ne-au declarat ca retinerea celor doi ofiteri operativi s-a bazat pe denuntul administratorului societatii, iar in cazul lui Sotrin si pe inregistrarea convorbirii telefonice cu acesta.
Din acest motiv, magistratii Curtii de Apel au decis numai arestarea preventiva pentru 20 de zile a subcomisarului Dragos Sotrin, in cazul comisarului Florian Manda considerand ca poate fi cercetat in libertate.
In cadrul aceleiasi sedinte, aparatorul celui arestat a afirmat ca, din punctul sau de vedere, nu exista nici o proba in dosar, ci doar indicii netemeinice.
Procurorii anticoruptie au fost insa nemultumiti de decizia instantei si au declarat imediat recurs.
Cei doi ofiteri operativi efectuau verificari asupra unor firme care au legatura cu dosarul in care Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata, alaturi de Toader Gaurean, Liliana Luchian, Marin Marin. Din acest dosar, anumite fapte de natura penala care au reiesit in urma investigatiilor au fost disjunse, procurorii DIICOT continuand cercetarile fata de Teodor Caramizaru, Ciocarlan Eracle si Liviu Tugulan.

Dosar disjuns din cel al lui Iacobov

Corneliu Iacobov a fost arestat in noaptea 3 spre 4 martie 2005, alaturi de fostul director al rafinariei Toader Gaurean, fiind acuzat ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce au incheiat cu o firma din Campina - Metal EuroEst - un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina. Eliberati la data de 27 mai 2005, Iacobov este judecat, in prezent, pentru spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu, in timp ce Toader Gaurean este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Potrivit Biroului de Presa al Ministerului Public, din probele adunate de procurori impotriva celor doi s-a stabilit ca acestia "au negociat si incheiat doua contracte cu firma Metal Euroest din Campina, urmare carora pachetul de actiuni detinut de Rafo Onesti la societatea Electrocarbon Slatina, precum si creantele de 224 miliarde lei existente intre aceleasi societati comerciale, ar fi trecut nelegal in proprietatea firmei campinene".
Anchetatorii sustin ca prin aceste doua contracte, firmei Rafo Onesti i-a fost cauzat un prejudiciu de 500 de miliarde de lei "rezultat din diferenta de pret pe actiunile vandute", respectiv 184 de miliarde lei "rezultat din diferenta de valoare nominala a creantei si pretul de cesiune".
"Dupa mai multe cercetari si investigatii desfasurate in dosarul 171/P/2004 de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor si Directiei de Cercetari Penale, cu specialisti delegati de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si ANAF, prin ordonantele din 03.03.2005 procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean, pentru comiterea infractiunilor de delapidare in forma calificata si spalare de bani", informa PICCJ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.