In scopul remedierii deficientelor create de practica judiciara neunitara, precum si de aplicarea neunitara a legislatiei in vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei propunerile de modificare a Codurilor de proced

In scopul remedierii deficientelor create de practica judiciara neunitara, precum si de aplicarea neunitara a legislatiei in vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei propunerile de modificare a Codurilor de procedura civila si penala, precum si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata.
Potrivit scrisorii inaintate Monicai Macovei, "CSM isi exprima disponibilitatea pentru constituirea unui grup de lucru comun, in vederea examinarii si definitivarii proiectului de lege, astfel incat rezolvarea problemei unificarii practicii judiciare sa devina una eficienta".
Printre motivele invocate de CSM in scopul aprobarii propunerilor de catre Ministerul Justitiei (singura institutie abilitata sa inainteze Parlamentului spre avizare propunerile de modificare a legilor), se afla promovarea unor modificari legislative menite sa instituie un "mecanism de unificare a practicii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si de sesizare a acesteia de catre celelalte instante", mentionate in Strategia de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007.
Astfel, Consiliul propune modificarea si completarea dispozitiilor referitoare la recursul in interesul legii, cuprinse in Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, in sensul precizarii conditiilor in care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Colegiile de conducere ale Curtilor de Apel pot promova un recurs in interesul legii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, modalitatile de sustinere a recursului si procedura de solutionare a acestuia de catre Sectiile Unite ale instantei supreme.
In ceea ce priveste organizarea judiciara, CSM propune completarea Legii 304/2004 prin stabilirea in competenta Sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solutionarii sesizarilor pentru interpretarea unor dispozitii legale formulate de instantele de recurs.
Aceste sesizari se solutioneaza in cadrul Sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in raport cu competenta fiecareia, de complete formate din trei judecatori, in camera de consiliu, fara citarea partilor. In cazul in care, in raport cu obiectul sesizarii, problema de drept priveste activitatea mai multor sectii, cauza va fi solutionata de completele reunite din cadrul sectiilor interesate, convocate de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, proiectul prevede posibilitatea instantei de recurs de a pune in discutia partilor problema de drept asupra careia urmeaza sa solicite opinia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si sa le ceara un punct de vedere scris cu privire la aceasta.
Daca dupa ascultarea partilor instanta de recurs considera ca se impune sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dispune prin incheiere suspendarea judecarii cauzei si transmite instantei supreme sesizarea privind interpretarea dispozitiei legale care are incidenta in cauza supusa recursului insotita de punctele de vedere ale partilor exprimate in scris daca acestea au fost depuse.
Dezlegarea data problemei de drept prin decizia pronuntata de completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie este obligatorie pentru instanta de recurs in solutionarea cauzei.

Consiliul ar putea administra bugetul instantelor

Prezent la dezbaterea raportului de activitate al CSM in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele Iulian Galca a cerut ca administrarea bugetului instantelor sa treaca la Consiliu "cat mai urgent". El a subliniat ca, din punct de vedere al strategiei de reforma a sistemului judiciar si a indeplinirii cerintelor UE, se impun noi modificari legislative referitoare la consolidarea - "si nu diminuarea" - rolului si competentelor CSM, asa cum s-a procedat prin Legea 247/2005, restrangerea influentei Executivului asupra carierei procurorilor, in sensul revenirii la forma anterioara a legii in ceea ce priveste numirea conducerii Parchetelor la cel mai inalt nivel. "Administrarea bugetului instantelor noi solicitam sa treaca la Consiliul Superior al Magistraturii cat mai urgent", a mai spus Iulian Galca. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.