Efectele prevederilor cuprinse in Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate sunt catastrofale si neconstitutionale, au sustinut, ieri, participantii la o dezbatere organizata de Transparency International (TI) Romania privind necesitate

Efectele prevederilor cuprinse in Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate sunt catastrofale si neconstitutionale, au sustinut, ieri, participantii la o dezbatere organizata de Transparency International (TI) Romania privind necesitatea unei astfel de agentii guvernamentale.
Deputatul PRM Lucian Bolcas, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a aratat ca un inspector al ANI are posibilitatea, in baza "unor indicii", sa-l perchezitioneze pe presedintele tarii, sa-i blocheze conturile, sa ridice documente secrete, clasificate sau aflate in posesia sefului statului.
"Rezultatul controlului este de a sesiza Parlamentul, care aplica o sanctiune disciplinara", a spus Bolcas, subliniind ca proiectul legii este facut de amatori si ca si "un student de anul ll al Facultatii de Drept ar fi gasit o solutie mai buna".
De asemenea, directorul TI Romania, Victor Alistar, a aratat ca acelasi "non-sens al legii" priveste toate categoriile vizate de ANI.

PSD: "Este o gluma sinistra"

La randul sau, deputatul PSD Eugen Nicolicea a afirmat ca "aceasta agentie este o gluma proasta si sinistra".
Pe de alta parte, avocatul Lucian Bolcas a afirmat ca Legea privind ANI este "o lege a spalarii banilor murdari", explicand ca sanctiunea disciplinara se da pentru "inexistenta unei concordante in declaratiile de avere", astfel ca ramane nejustificata o parte din avere, iar aplicarea unei sanctiuni nu se poate face de doua ori in acelasi caz.
Lucian Bolcas a atras atentia ca, daca in cazul unui criminal, un magistrat este obligat sa dea mandat de perchezitie a locuintei acestuia, inspectorii ANI nu au nevoie de autorizatie de perchezitionare a presedintelui tarii, judecatorilor sau procurorilor - impotriva carora nu este inceputa urmarirea penala -, ei putand descinde dupa bunul plac.
Totodata, avocatul Bolcas a spus ca prevederile constitutionale nu pot fi incalcate.
"De ce sa nu lasam acest control la indemana justitiei. Ea are garantia independentei data de Constitutie", a afirmat Bolcas, adaugand ca, chiar daca uneori intervin ingerinte, justitia este insa singura ferita de influente politice.
Participantii la masa rotunda pe marginea necesitatii infiintarii ANI au criticat extrem de dur prevederile Legii 115/1996 privind averile demnitarilor. Ei au aratat ca, desi a fost declarata neconstitutionala, legea isi produce efectele pentru cazurile deja in verificare la Comisiile speciale ale instantelor.

Prioritara pentru aderare

Legea privind Agentia Nationala de Integritate, institutie abilitata sa verifice si sa controleze declaratiile de avere, de interese, starile de incompatibilitate, precum si sa asigure protectia persoanelor din institutiile si autoritatile publice care semnaleaza incalcari ale legii si legea de finantare a partidelor trebuie adoptate pana la 31 august, ele tinand de reforma justitiei si combaterea coruptiei, anunta, duminica, ministrul Integrarii, Anca Boagiu, care preciza ca, daca reformele in aceste domenii se dovedesc reversibile, aderarea se amana.
Ulterior, premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat organizarea de sesiuni extraordinare ale Parlamentului, la inceputul lunii iulie si la sfarsitul lui august, in vederea adoptarii a trei legi importante pentru integrarea in UE, printre care si cea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.