Comitetul de Sprijin pentru Initiativa Legislativa, organizat de Asociatia Civic Media si din care fac parte si membri seniori ai Ligii Studentilor militanti, propune adoptarea unui act normativ privind scutirea de orice taxe consulare pentru cetaten
Comitetul de Sprijin pentru Initiativa Legislativa, organizat de Asociatia Civic Media si din care fac parte si membri seniori ai Ligii Studentilor militanti, propune adoptarea unui act normativ privind scutirea de orice taxe consulare pentru cetatenii statelor invecinate care vor calatori incepand cu 1 iulie 2006 cu viza in Romania in interes educational, cultural-stiintific si sportiv, de afaceri sau turistic, inclusiv ca reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale. In opinia initiatorilor acestui demers, "masura unilaterala luata de statul roman, potrivit prerogativelor sale, poate fi aplicata cu titlu experimental de un an sau sase luni si ar putea primi un raspuns adecvat, inclusiv de la statele vecine, cu atat mai mult cu cat este deja statornicit in practica internationala, exemplul Poloniei, care acorda gratuit vize de intrare pe teritoriul sau cetatenilor din R. Moldova, fiind relevant in sensul aratat". Astfel, actul normativ va contine, ca prima prevedere, ca "Cetatenii statelor invecinate care vor calatori incepand cu 1 iulie a.c cu viza in Romania, in interes educational, cultural -stiintific si sportiv, de afaceri sau turistic, inclusiv ca reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale, beneficiaza de scutire de orice taxe aferente obtinerii vizei de calatorie". Potrivit actului normativ, aceasta masura, "unilaterala si cu titlu experimental, se aplica pe o perioada de sase luni/ un an, si poate fi prelungita prin Hotararea Guvernului".
In acelasi timp, in actul normativ propus de Comitetul de Sprijin pentru Initiativa Legislativa este inclus un articol care precizeaza ca Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si celelalte autoritati romane competente "vor depune diligentele necesare pentru a preveni orice disfunctionalitati in acordarea neintarziata a vizelor de intrare in Romania catre solicitanti, cetateni ai statelor nominalizate in prezentul act normativ si vor informa imediat autoritatile statelor vecine si mass media, cu care vor colabora".
Statul roman este pus intr-o pozitie delicata
Conform proiectului de lege citat, de prevederile acestui act normativ vor benficia cetatenii statelor invecinate, mai exact cei din Republica Serbia, Ucraina si din Republica Moldova. Ultimul articol al legii prevede ca "nici o dispozitie din prezentul act normativ nu poate fi interpretata sau aplicata in sensul in care sa aduca atingere tratatelor si angajamentelor internationale ale Romaniei, Constitutiei sau legilor in vigoare in Romania sau in statele vecine". Initiatorii acestui demers considera ca introducerea, de catre Bucuresti, incepand cu data de 1 iulie a.c., a obligativitatii vizelor de calatorie pentru un numar important de cetateni din statele invecinate "este de natura sa puna statul roman intr-o pozitie delicata fata de tarile invecinate", in special vizavi de cetatenii acestora, care, in repetate randuri, au luat atitudine. Adeziunile pentru aceasta initiativa legislativa pot fi trimise la adresa office@civicmedia.ro. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.