Bursa a avut de suferit si saptamana trecuta, corelatia cu pietele externe fiind tot mai evidenta. Desi nici pregatirile Codului Fiscal nu sunt incurajatoare, totusi comentariile venite din partea FED-ului sunt cele care aduc tensiunea pe BVB contami

Bursa a avut de suferit si saptamana trecuta, corelatia cu pietele externe fiind tot mai evidenta. Desi nici pregatirile Codului Fiscal nu sunt incurajatoare, totusi comentariile venite din partea FED-ului sunt cele care aduc tensiunea pe BVB contaminata de prabusirea pietelor externe de actiuni deja afectate doar de perspectiva majorarii ratelor dobanzii. Banca Centrala Europeana a trecut deja la ridicarea acestora cu 0,25 procente si nu exclude si alte actiuni de acelasi gen. Pe BVB impactul s-a simtit in special asupra SIF-urilor, fondurile avand participatii importante la acestea, reactionand rapid la informatiile macroeconomice pe care Bursa nu le mai poate ignora.
In perioada imediat urmatoare ne asteptam ca aceeasi incertitudine sa se manifeste in continuare. Avantajul pietei romanesti - daca se poate vorbi de asa ceva - este ca aceasta corectie extrem de puternica si caracteristica pietelor emergente a fost in masura sa aduca mai toate actiunile aproape de fundamentele economice. In aceste conditii devine tot mai evident ca ne apropiem probabil de un nivel suport, dar debutul unui trend ascendent poate fi semnalat doar de pietele externe.

Transelectrica

Incepand de miercuri, timp de doua saptamani, se va derula oferta publica initiala a Transelectrica. Sunt oferite 7.329.787 actiuni la 16,8 lei/actiune, reprezentand 10% din capitalul societatii rezultat in cazul unei subscrieri totale, iar alocarea se face dupa metoda pro-rata pe doua transe. In prezent actionarii societatii sunt Fondul Proprietatea cu 15% si MEC cu 85%, urmand ca inca 5% din actiunile MEC sa fie alocate ca despagubire persoanelor ale caror imobile au fost preluate in mod abuziv, conform Legii 10/2001. In ce priveste pretul de 16,8 lei si oportunitatea cumpararii de actiuni in cadrul ofertei, prospectul Transelectrica este sarac in informatii cu adevarat utile: informatiile financiare pe ultimii trei ani variaza extrem de la un an la altul, facand dificila prognoza unui trend. Mai mult, tariful de transport perceput (si principala sursa de venituri) este stabilit de ANRE - Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, luand in calcul o formula indexata cu indicele preturilor de consum dar si factori mai degraba subiectivi, cum sunt costurile controlabile si necontrolabile recunoscute de ANRE sau amortizarea si rentabilizarea bazei reglementate de active. De altfel si emitentul considera ca incertitudinea legata de tarifele stabilite arbitrar face imposibila stabilirea valorii contabile a activelor sale, lucru subliniat si de auditor. In sfarsit, in prospect nu sunt cuprinse nici un fel de estimari ale rezultatelor financiare ale companiei pentru anii viitori, lucru generos lasat de CNVM la latitudinea emitentului in ce priveste continutul minim al prospectului de oferta.
Estimarea unui pret corect pentru Transelectrica in aceste conditii este dificila. Veniturile viitorului actionar vor fi influentate in primul rand de dividendul obtinut, in timp ce castigurile de capital le estimam a fi neglijabile, avand in vedere ca statul nu si-a manifestat intentia de a privatiza compania iar profitabilitatea companiei ar trebui sa fie constanta, legata de inflatie dar si cu impact puternic asupra acesteia. In consecinta, o rata de crestere asteptata a dividendului de 6,5% pe an, cumulata cu sporirea capitalului propriu cu 123 milioane lei si mentinerea ratei de indatorare ne indreptatesc sa ne asteptam la un profit net de 89 milioane lei pentru 2006. Cum obligatia emitentului este de a oferi dividende in proportie de 50% din profitul distribuibil, iar aportul la rezerve este de 5% pe an, ne asteptam ca aproximativ 45% din profitul net sa fie oferit ca dividend (pondere inregistrata dealtfel si in 2005) conducand la un dividend pe actiune de 0,5468 in 2006. Acest dividend oferit la infinit cu o rata de crestere optimist estimata la 6,5% si pretul de 16,8 lei implica o rentabilitate oferita de 9,75%, in conditiile in care doar costul mediu al capitalului societatii este estimat in prospect la 6,5%, iar rentabilitatea medie a investitiei pe Bursa pana acum a fost mult mai ridicata.
In consecinta, apreciem pretul de subscriere ca fiind unul corect doar in conditiile in care riscul corporativ si corelatia cu piata se vor dovedi a fi foarte scazute. Totodata, consideram ca potentialul de castig pe termen lung este unul redus (sub 10% anual), mai mic decat asteptarile investitorilor legate de cresterea medie a pietei. Totusi, luand in considerare si interesul manifestat pentru oferta publica si lichiditatea redusa pe care societatea probabil o va avea pe Bursa, ne asteptam si la o volatilitate substantiala in primele zile de tranzactionare, care ar trebui sa ofere oportunitati speculative bune pe termen scurt.
Saptamana trecuta Policolor a condus in topul celor mai mari cresteri. Cresterea de 17,42 procente este cu atat mai neobisnuita cu cat ea survine pe fondul unei corectii generalizate a Bursei de Valori. Pe de alta parte, topul celor mai mari scaderi nu este semnificativ, deoarece este puternic afectat de inceperea perioadelor ex-dividend pentru numeroase actiuni. Cele mai tranzactionate societati au fost SIF-urile, BRD, Petrom si Banca Transilvania, in timp ce cu actiunile Prodplast s-au transferat pachete de actiuni totalizand cea mai mare pondere in capitalul social.
De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut cu 4,42, respectiv 6,93 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 22,86 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si Petrom, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Biofarm, Broker Cluj si Prodplast.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.