Pictorul ale carui lucrari sunt adjudecate, la casele de licitatie bucurestene, la preturi ce urmeaza o linie ascendenta - recordul il atingea in 2004, cand uleiul sau pe carton "Caruta cu cal", 46x66 cm, era adjudecat, la Alis, pentru 11.965 de euro
Pictorul ale carui lucrari sunt adjudecate, la casele de licitatie bucurestene, la preturi ce urmeaza o linie ascendenta - recordul il atingea in 2004, cand uleiul sau pe carton "Caruta cu cal", 46x66 cm, era adjudecat, la Alis, pentru 11.965 de euro - a implinit, de curand, 120 de ani de la nastere. Ce s-ar mai putea spune astazi despre Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1967), in contextul in care opera artistului si-a redobandit gloria cuvenita?! Ca a facut sa vibreze, in densitatea pastei cromatice, a inegalabilelor compozitii, lumea satelor de care s-a simtit mereu atras, frumusetea frusta a sufletului oamenilor simpli sau tulburatoarea muzica a plaiurilor noastre reflectata cu ardoare in propriile panze?! Se stie ca opera artistului, nascut in Pitesti, Arges - si legata pentru toata viata de localitatea Cumpana, spatiu cu a carui incarcatura a pornit in lume, si al carui nume si l-a alaturat celui de familie - dobandeste prestigiu, an de an. Precizam ca meritul apartine, in mare parte, si Fundatiei care-i poarta numele, condusa, de ani buni, de o demna urmasa a familiei, dr. Zoe Apostolache-Stoicescu, autoarea unor actiuni de anvergura menite sa-i perpetueze memoria si sa atraga atentia asupra valorii operei sale complexe, a stilului si personalitatii sale inconfundabile. "Arta romaneasca a anilor interbelici era reprezentata de personalitatile de prima importanta al caror talent ar fi putut straluci in oricare din tarile de veche traditie artistica", scrie regretatul critic de arta Radu Ionescu, in monografia editata, in 2003 de Fundatia "Rudolf Schweitzer- Cumpana". "Tocmai de aceea", continua Radu Ionescu, "acceptarea lui Schweitzer-Cumpana in aceasta comunitate, inca de la primele sale participari la expozitii, este dovada aprecierii de care se bucura".
Format la Academia Regala de Arte Frumoase din Berlin (se cunoaste originea germana a familiei Schweitzer), pictorul calatoreste in Orient, de al carui spectacol fascinant se bucura, imortalizandu-l in opera sa, pentru ca mai tarziu sa descopre poezia Parisului. "A fost intotdeauna in atentia amatorilor de arta, a criticilor, si, lucru mai putin obisnuit, a colegilor de breasla. La aceasta contribuia, fara indoiala, educatia, cultura, discretia si farmecul sau personal", consemneaza in volumul amintit Radu Ionescu. Si cu toate ca parcursul artistic - intreaga sa creatie pare a fi arhicunoscuta, ea musteste inca de farmecul subinteles al nevoii de cercetare, de inca si inca alte priviri care sa-i descifreze complexitatea credintei in drumul propriei deveniri. Era astfel firesc ca, la 120 de ani de la nasterea maestrului, lumea artei sa-i aduca un omagiu. Remarcabila, in acest sens, este recenta inaugurare a Galeriei de Arta "Rudolf Schweizer-Cumpana", la Muzeul Judetean Arges din Pitesti. Institutia amintita a reparat astfel o nedreptate perpetuata din anul 1961, cand artistul dona orasului 147 de lucrari - uleiuri, desene, acuarele - cu clauza testamentara de a fi expuse. Acestora li se adauga alte 4 opere achizitionate pe parcursul anilor de catre muzeu. Un bust in bronz, turnat dupa modelul realizat de cunoscutul sculptor Ion Dimitriu Barlad (1890-1964), completeaza fericit gestul institutiei argesene. Conf. univ. Spiridon Cristocea, directorul general al muzeului, Elena Rotaru, diectorul adjunct, drd. Augustin Lucaci, seful galeriei de arta "Rudolf Schweitzer-Cumpana" si Zoe Apostolache-Stoicescu au marcat, alaturi de alte personalitati ale domeniului, importanta operei si locul pictorului in Pantheonul artelor romanesti. Pentru ca, asa cum aprecia, in 1932, criticul francez Felix D'Orsel, "Cumpana a fost supus unei vraji careia nu i s-a putut sustrage". O vraja convertita in istorie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.