Asociatiile oamenilor de afaceri din SUA, Canada si Marea Britanie s-au declarat multumite de includerea in Codul Fiscal a catorva din recomandarile lor, insa acuza lipsa multor altor prevederi necesare mediului de afaceri.
Camera de Comert Am

Asociatiile oamenilor de afaceri din SUA, Canada si Marea Britanie s-au declarat multumite de includerea in Codul Fiscal a catorva din recomandarile lor, insa acuza lipsa multor altor prevederi necesare mediului de afaceri.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) impreuna cu Asociatia Canadiana de Afaceri in Romania si Camera de Comert Britanico-Romana au depus la Ministerul de Finante un document comun continand Principalele Recomandari privind Impozitarea.
AmCham Romania a avut o participare activa in procesul consultativ derulat de Ministerul de Finante inainte de amendarea Codului Fiscal, actionand in concordanta cu angajamentul sau public de asistare a autoritatilor in procesul de reforma prin punerea la dispozitie a expertizei membrilor sai, informeaza un comunicat al AmCham.
Toate organizatiile semnatare saluta pe aceasta cale adoptarea in proiectul de modificare a Codului Fiscal a catorva dintre propunerile mediului de afaceri, cum ar fi: declararea anuala a impozitului pe profit, cu plata trimestriala anticipata (chiar daca aceasta practica va fi generalizata la toti contribuabilii abia din 2008); deducerea cotizatiilor si taxelor catre ONG-uri si asociatii profesionale din domeniul de activitate a contribuabilului sau armonizarea cu legislatia europeana. Sprijinim aplicarea cotei unice de impozit pe venit si consideram ca aplicarea sa ar trebui sa aiba caracter universal, la toate tipurile de venituri impozabile. In privinta castigurilor de capital, consideram ca tratamentul fiscal trebuie diferentiat intre investitiile de portofoliu (mai mari de un an) si cele speculative (mai putin de un an).

Este nevoie de stabilitate fiscala

Totusi, afirma comunicatul, nu au fost incluse in proiectul de modificare a Codului Fiscal alte propuneri ale investitorilor pe care ii reprezentam, desi ele reprezinta solicitari bazate pe ratiuni economice si care au fost ridicate in fiecare an, inca de la adoptarea Codului in 2003: corelarea legilor din domeniul fiscal, adoptarea tuturor recomandarilor OCDE pentru sediile permanente, respectarea standardelor internationale de raportare financiara, deductibilitatea integrala a creantelor neincasate de la debitori, a pierderilor de inventar sau promovarea unei legislatii care sa reglementeze grupurile fiscale de companii.
Totodata, desi orice imbunatatire a legislatiei este binevenita, consideram ca mediul de afaceri resimte din ce in ce mai mult nevoia de stabilitate si predictibilitate a politicilor fiscale, ceea ce necesita o strategie pe termen mediu si lung ce ar trebui reflectata de Codul Fiscal, Legea bugetului de stat si alte legi din acest domeniu.
Aceasta strategie ar trebui sa faca parte din planurile de dezvoltare economica a Romaniei ce ar cuprinde si masurile fiscale necesare pentru atingerea acestor obiective.
In plus, mai noteaza comunicatul, dincolo de imbunatatirea legilor, se impune si imbunatatirea profesionalismului si a conduitei inspectorilor fiscali.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.