In luna mai, cererile de finantare pentru programul SAPARD de dezvoltare rurala si agricola au atins o cifra record, 334 de milioane de euro si se prevede ca aceasta cifra va creste dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Important este, insa, c
In luna mai, cererile de finantare pentru programul SAPARD de dezvoltare rurala si agricola au atins o cifra record, 334 de milioane de euro si se prevede ca aceasta cifra va creste dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Important este, insa, ca aceste cereri sa fie bine intemeiate. Spun aceasta fiindca, in lipsa unei documentari adecvate, cererile sunt respinse. Si este normal sa fie respinse intrucat apare banuiala ca banii ceruti ar putea apuca pe drumuri piezise. Ca urmare, toate fondurile alocate de Uniunea Europeana sunt atent controlate la Bruxelles. Nu e vorba numai de controlul bunei credinte cum rezulta ea din documentatiile anexate cererilor, ci si de calculele de rentabilitate a investitiilor preconizate. Ca urmare, calculele trebuie efectuate din partea solicitantului de functionari poligloti si bine pregatiti. De functionari, Romania nu duce lipsa, are chiar prea multi. Dar pana acum, concursurile pentru posturile de functionari superiori au lasat de dorit. Politicianismul, bata-l vina! Astfel se pune problema si pentru functionarii tehnici necesari integrarii prin mana carora vor trece proiectele, apti sa foloseasca informatizarea moderna, cunoscand cateva limbi de circulatie internationala. Unde pot fi ei gasiti?
Actualul Guvern a propus modificarea regulilor de recrutare a functionarilor necesari integrarii europene. Probabil ca aceste masuri nu convin partidelor care si-au creat popularitate tocmai prin poarta larg deschisa mediocritatii la numirile de functionari publici. Nu-i de mirare, deci, ca ordonanta de urgenta din ianuarie 2006 pentru intarirea capacitatii administrative a Romaniei, pentru integrare europeana nu a fost adoptata de Parlament la 4 aprilie curent, dezbaterile fiind suspendate pana in toamna.
Nota bene, in 2003, a fost creat insa un corp al consilierilor europeni destinati sa secondeze pe fiecare ministru; acestia sunt recrutati din absolventi ai unor institute de invatamant prestigioase din tara si din strainatate. Cu alte cuvinte, latul in jurul "scumpelor" noastre mediocritati se strange, deocamdata, in jurul integrarii europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.