In ciuda sesizarilor si dosarelor penale deschise de institutiile abilitate ale statului, Comisia judeteana de fond funciar se afla inca sub controlul unor grupuri de interese care vizeaza sa puna mana pe cele mai bune terenuri si cladiri din municip
In ciuda sesizarilor si dosarelor penale deschise de institutiile abilitate ale statului, Comisia judeteana de fond funciar se afla inca sub controlul unor grupuri de interese care vizeaza sa puna mana pe cele mai bune terenuri si cladiri din municipiu. In timp ce un numar de 5000 de persoane vor primi actiuni la firme falimentare (prin Fondul Proprietatea - n.r.), in locul terenurilor revendicate, procuratorii imobiliari <<cei mai bazati>> vor deveni proprietari asupra unor bunuri imobiliare in valoare de zeci de milioane euro. Totul ar fi in regula daca acesti procuratori imobiliari nu s-ar folosi de slabiciunile legii si complicitatea autoritatilor. ZIUA de Iasi poate demonstra ca in municipiu, in prezent, principalii procuratori imobiliari sunt Bogdan Cihodaru, patronul grupului de firme Terra, si Ionel Zapodeanu, care face tranzactii mai mult in nume personal.
Agent imobiliar infiltrat
Bogdan Cihodaru a gasit o solutie ingenioasa sa-si consolideze capitalul financiar si imobiliar. Profitand de slabiciunea legilor si complicitatea autoritatilor, el si-a plantat un om chiar in Comisia judeteana de fond funciar. Este vorba de Otilia Maria Barnaz, jurist al grupului de firme Terra. Avand acum puterea de decizie, din postura de membru al Comisiei de fond funciar, nu mai ramane decat sa caute nemultumitii care se lupta sa-si recupereze proprietatile si le cumpara drepturile de proprietate la un pret minim. Ulterior, obtinerea titlului de proprietate devine floare la ureche, avand in vedere pozitia ocupata in raport cu prefectura de Otilia Maria Barnaz. Prin aceasta metoda, Bogdan Cihodaru a obtinut peste 20 hectare, pe Aleea Sadoveanu, in Copou, la un pret de numai 2 euro pe metru patrat. Acesta a cumparat drepturile de proprietate de la Panaitescu Elena Sandu si familia Butnaru care revendicau impreuna peste 20 hectare. Ulterior, Comisia judeteana de fond funciar a validat cererea de punere in posesie pentru cele doua familii, iar Cihodaru vinde terenul cu cel putin 180 euro pe metru patrat. In plus, firma lui Cihodaru a realizat planul urbanistic zonal pentru a construi in zona un imens cartier de vile. Se vorbeste despre un cartier care cuprinde cateva sute de case. Prin urmare, cu numai cateva de sute mii de euro, Cihodaru a pus mana pe o avere care valoreaza peste 20 milioane de euro.
Comision de retrocedare
O noua afacere de acest gen a fost deja pecetluita de Cihodaru si Barnaz. Mai exact, cetateanul Dumitru Simionescu revendica o suprafata de circa 35.000 de metri patrati in cel mai bine cotat cartier din municipiul Iasi, in Copou. Cu acest cetatean, Cihodaru si Barnaz au incheiat deja o serie de contracte pentru a obtine de pe urma afacerii uriase sume de bani. Piata imobiliara dicteaza in aceasta zona preturi de cel putin 200 euro pe metru patrat. Documentatia de retrocedare a fost depusa deocamdata la Primaria Iasi, la Comisia locala de fond funciar. Urmeaza sa ajunga dosarul si in mana Otiliei Maria Barnaz pentru ca va fi dezbatut de Comisia judeteana de fond funciar. Pana atunci, dupa cum s-a mai precizat, Barnaz si Cihodaru s-au asigurat ca-si scot banii. Astfel, in data de 8 februarie 2006, Dumitru Simionescu si Bogdan Cihodaru au incheiat un ante-contract de vanzare-cumparare pentru suprafata revendicata. Cihodaru a achizitionat terenul cu 100.000 euro. In mod ciudat, peste aproximativ doua luni, cele doua parti revin asupra intelegerii si la data de 30 martie Bogdan Cihodaru si Dumitru Simionescu au incheiat un nou antecontract de vanzare-cumparare pentru terenul ce urmeaza a fi dobandit. De aceasta data, valoarea terenului adjudecat este de 10 euro pe metru patrat, dar Dumitru Simionescu a primit deja in avans 10.000 euro.
Partea lui Barnaz
Cum era si normal, Otilia Maria Barnaz nu avea cum sa iasa in pierdere si s-a asigurat ca-si primeste partea, dupa ce terenul va fi vandut la pretul pietei. Barnaz va primi cel putin 100.000 euro. Aceasta a incheiat cu Dumitru Simionescu doua contracte de prestari activitati juridice care constau in asigurarea asistentei si reprezentarii juridice in scopul efectuarii tuturor formalitatilor, astfel incat cetateanul sa-si primeasca terenul. Primul contract este incheiat la 8 februarie 2006, iar cel de-al doilea la 28 aprilie 2006. Pe fiecare contract este trecut ca, pentru serviciile sale, Otilia Maria Barnaz va primi cate 100.000 de euro. Mai mult decat atat, intre Dumitru Simionescu si Otilia Maria Barnaz a fost incheiata o procura speciala. Prin acest document, Barnaz, membra a comisiei judetene de fond funciar, este imputernicita sa-l reprezinte pe Dumitru Simionescu pe langa autoritati in vederea retrocedarii terenului. Sesizat, in mai multe randuri, cu privire la aceasta situatie, prefectul a declarat senin ca Otilia Maria Barnaz nu se afla in incompatibilitate sau intr-un conflict de interese, desi se vede clar ca aceasta incaseaza sume mari de bani si pentru votul sau in calitate de membru al Comisiei judetene de fond funciar. O pozitie la fel de sigura a avut si Bogdan Cihodaru. "Tot ceea ce fac este legal. Eu nu fac decat sa cumpar drepturile de proprietate dupa care fac demersurile necesare in vederea obtinerii bunurilor respective. Daca voi credeti ca aici este vorba de un conflict de interese, nu aveti decat sa scrieti", a declarat, ieri, Bogdan Cihodaru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.