Desi au liniste in interior si stabilitate la varf, liberalii nu se confrunta in aceasta perioada doar cu dificultati asa-zicand "externe", exterioare partidului, in relatia complicata cu colegii democrati din Alianta "Dreptate si Adevar". Formatiune
Desi au liniste in interior si stabilitate la varf, liberalii nu se confrunta in aceasta perioada doar cu dificultati asa-zicand "externe", exterioare partidului, in relatia complicata cu colegii democrati din Alianta "Dreptate si Adevar". Formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu are de rezolvat doua probleme care cresc in gravitate vazand cu ochii, in conjunctura perioadei pe care o traversam: criza gripei aviare si criza spitalelor si a medicamentelor compensate. Agricultura si Sanatatea, asadar: domenii in care detinatorii portofoliilor ministeriale sunt liberalii Gheorghe Flutur si Eugen Nicolaescu.
Noul val de gripa aviara, raspandit de cateva saptamani in multe locuri din tara, a creat o imagine dezastruoasa conducerii Ministerului Agriculturii si celorlalte organisme cu atributii "sanitar-veterinare" si de igiena alimentara. Primul vizat: Gheorghe Flutur. Or, de-a lungul anului si jumatate de cand functioneaza actualul Guvern si in mod special in cursul precedentului val de gripa aviara, tocmai el se aratase deosebit de eficient, coordonand energic si cu autoritate operatiunile de izolare si de stingere a focarelor, de vaccinare a populatiei din localitatile respective si ce a mai trebuit facut in atari imprejurari. In intreaga lui prestatie, Flutur lasa impresia unui om serios si competent, harnic si perseverent - genul care "isi sufleca manecile" si "se inhama la treaba".
Are el - prin urmare - vreo vina legata de reizbucnirea gripei aviare in fermele de la Codlea si de transporturile de carne de pui de acolo catre magazine din multe judete? Rational vorbind, nu pare sa aiba. Dar perceptiile publice nu sunt calme: sunt alimentate de emotii, de impresii, de indignari. Perspectiva unei epidemii generalizate ii sperie pe oameni. Scenele de eutanasiere a pasarilor din zonele in care a fost identificat virusul H5N1 socheaza. Chiar daca autoritatile fac exact ceea ce trebuie, situatia arata ca si cand ar fi scapata de sub control. Opozitia - fireste - ataca la baioneta, cerand demisia ministrului, scos tap ispasitor.
Din perspectiva PNL, a aparut o problema politica greu de gestionat. Daca au convingerea ca Gheorghe Flutur isi face datoria, liberalilor nu le va fi usor sa-l sacrifice impotriva ratiunii. In acelasi timp, titularul Agriculturii s-a remarcat si printr-o atitudine ferma fata de "mostenirea comunista" si de cea mai recenta, "pesedista". Or, liberalii au preluat in ultima vreme tema ruperii definitive a firelor care ne-ar mai lega de "vechiul regim", castigand astfel - e de presupus - voturile electoratului sensibil la discursul moral radical (de pilda ale fostilor sustinatori ai PNTCD). Interpretand atare partitura, vocea lui Gheorghe Flutur a sunat convingator. Cum sa-l sacrifici politic din cauza ca pasarile migratoare aduc gripa in tara si proprietarii unor ferme de gaini incalca regulile sanitare (fiind apoi - de altfel - drastic sanctionati, dupa ce fraudele au iesit la iveala: s-au declansat anchete si s-au facut deja arestari)?
Si ar mai fi ceva: fidel actualei conduceri liberale, Gheorghe Flutur s-a exprimat in acelasi timp, in cateva declaratii publice, apreciativ la adresa lui Theodor Stolojan, care continua sa atace dinspre Cotroceni actuala linie a partidului pe care l-a condus pana la alegerile din 2004. Calin Popescu Tariceanu si echipa lui au o larga sustinere in interiorul PNL, dar echilibrele in politica sunt mai fragile decat par, incat dislocarea unui lider cu profilul lui Flutur ar putea avea consecinte neplacute. Una peste alta, le va fi greu liberalilor sa-l retraga din Executiv.
In ce priveste Sanatatea, lucrurile sunt si mai incurcate. Eugen Nicolaescu e chiar purtatorul de cuvant al PNL, deci are tot sprijinul politic al partidului sau. De faptul ca fondurile pentru medicamente compensate sunt insuficiente nu e vinovat. Ca a pornit o reforma ampla in domeniu e admirabil. De altfel, a sustinut-o intreaga majoritate parlamentara, cu ocazia votului care a respins motiunea de cenzura depusa de opozitie, in urma asumarii raspunderii Guvernului. Ca Nicolaescu a decis schimbarea directorilor-medici cu directori-administratori e foarte bine, asa si trebuie sa fie: spitalele au nevoie de un "management" performant, de pragmatism in conducere, fie ca e vorba despre economisti, finantisti, juristi sau chiar de medici care renunta la meserie pentru a deveni administratori. Iar daca ministrul insusi e economist si nu medic, oricat de revoltati ar fi profesionistii din sistem, lucrul nu e de condamnat, ci de salutat, caci ofera premisele unei gestiuni eficiente a Sanatatii, spre binele inclusiv al personalului medical.
Dar... cozile de pensionari din fata farmaciilor sunt lungi, oamenii vocifereaza, unii lesina stand ore in sir in picioare, angajatii spitalelor ii sustin pe fostii directori, opozitia proclama "dezastrul din Sanatate", nemaivorbind despre increngaturile de interese deranjate de orice schimbare in sistem. Pe scurt, "impresia artistica" e proasta, iar explicatiile ministrului si ale altor oficiali se pierd in detalii tehnice si, oricata dreptate au, nu conving.
Doua probleme totusi "interne" ale liberalilor. Daca nu vor fi rezolvate cu atentie si intelepciune, pretul electoral va fi ridicat...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.