O suma de circa 10 miliarde euro este estimata a fi investita pana in 2010 pentru modernizarea sistemului energetic romanesc, au aratat, intr-o conferinta pe probleme de energie, reprezentanti ai institutiilor de profil, potrivit Rompres. In prezent,
O suma de circa 10 miliarde euro este estimata a fi investita pana in 2010 pentru modernizarea sistemului energetic romanesc, au aratat, intr-o conferinta pe probleme de energie, reprezentanti ai institutiilor de profil, potrivit Rompres. In prezent, peste 60 la suta din capacitatea instalata in Romania este in centrale termice, in timp ce 35 la suta reprezinta centrale hidroelectrice. Cele mai ridicate costuri de producere a energiei in Romania sunt inregistrate in centralele termice care utilizeaza pacura (circa 64 euro/MWh), iar cele mai scazute sunt inregistrate de centralele hidro (20 euro/MWh), acestea din urma fiind amortizate prin investitii. In prezent, pentru fiecare MWh tranzitat prin Romania sunt necesari circa 10 euro, iar costurile de operare reprezinta circa 45 la suta. In Romania exista opt filiale de distributie a energiei, patru dintre acestea fiind deja privatizate. In Romania pretul energiei electrice la consumatorii casnici este de circa 80 euro/MWh, tariful specific de distributie a energiei fiind undeva intre 29 si 37 euro. Cel mai ridicat pret al energiei electrice din Europa este in Cipru - de 250 euro/ MWh, iar cel mai scazut este in Malta, de 50 euro/MWh.
In prezent, peste 70 la suta dintre instalatiile de la Termoelectrica au circa 30 ani vechime, iar costurile de exploatare sunt din ce in mai ridicate. Costul de productie al energiei este in prezent de 40 euro/ MWh, iar desulfurarile care vor trebui efectuate in centralele termice in urmatorii ani dupa aderare vor duce la majorarea costurilor de productie cu circa 5 euro/ MWh.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.