Omul de afaceri Marian Iancu a fost eliberat in noaptea de sambata spre duminica, in jurul ori 24.00, din arestul Directiei de Cercetari Penale, dupa ce Curtea de Apel a respins recursul procurorilor impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu
Omul de afaceri Marian Iancu a fost eliberat in noaptea de sambata spre duminica, in jurul ori 24.00, din arestul Directiei de Cercetari Penale, dupa ce Curtea de Apel a respins recursul procurorilor impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu prelungi mandatul de arestare preventiva emis pe numele sau. Iancu fusese arestat in acelasi dosar in care este incarcerat si omul de afaceri Ovidiu Tender. Procurorii Parchetului General au solicitat Tribunalului Bucuresti prelungirea mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Marian Iancu. Desi dezbaterile in acest sens au avut loc vineri, instanta a amanat pronuntarea pentru sambata, cand a respins cererea procurorilor de a prelungi starea de arest a omului de afaceri.
Dupa pronuntarea deciziei, procurorii Parchetului instantei supreme au declarat recurs. Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti s-au vazut nevoiti sa se pronunte asupra actiunii inaintate de procurori tot sambata, aceasta fiind ziua in care expira mandatul de arestare emis pe numele lui Marian Iancu. Astfel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursul declarat de procurori si au constatat, printr-o decizie definitiva, ca omul de afaceri Marian Iancu poate fi cercetat in stare de libertate. In consecinta, acesta a fost eliberat din arestul Directiei de Cercetari Penale.
Incarcerat a doua oara
Marian Iancu a fost incarcerat, pentru a doua oara in acest dosar, in 16 mai, pentru 19 zile, ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti, care a admis contestatia procurorilor in privinta deciziei instantei inferioare referitoare la cercetarea in stare de libertate a omului de afaceri. Propunerea de arestare preventiva a lui Marian Alexandru Iancu - presedinte al Consiliului de Administratie al Balkan Petroleum - a fost rejudecata de Tribunalul Bucuresti, dupa ce, in 14 aprilie, Curtea de Apel a apreciat ca in cauza ar fi fost comise anumite vicii de procedura. Tribunalul a decis ca Marian Iancu poate fi cercetat in libertate, procurorii au facut recurs, iar contestatia lor a fost admisa de Curtea de Apel Bucuresti.
Tender mentinut in arest
Marian Iancu a fost arestat in acelasi dosar in care este cercetat si Ovidiu Tender. In cazul acestuia din urma, Curtea de Apel a admis cererea procurorilor privind prelungirea, pentru a treia oara, a mandatului de arestare preventiva, la doua zile dupa ce instanta inferioara decisese ca omul de afaceri poate fi cercetat in libertate. Procurorii DIICOT au dispus, in 20 februarie, punerea in miscare a actiunii penale fata de Ovidiu Tender si Marian Iancu, pentru infractiuni de natura economica prin care ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 2700 de miliarde de lei vechi. Potrivit anchetatorilor, citati de Mediafax, Tender si Iancu au constituit o grupare de criminalitate organizata, in care au cooptat si alte persoane (invinuite sau inculpate in dosar), pentru a obtine fonduri frauduloase a caror sursa urma sa fie disimulata.
Ovidiu Tender este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Totodata, la inceputul lunii mai, procurorii Parchetului instantei supreme au blocat conturi in valoare de aproximativ opt milioane de euro in dosarul RAFO. Anchetatorii romani au identificat si blocat conturi in banci elvetiene, in valoare de 3,5 milioane de franci elvetieni (aproximativ 2,5 milioane de euro), apartinand fratilor Octavian si Marian Iancu, lui Ovidiu Tender, Emil Rosianu, directorul executiv al clubului Poli Timisoara, si firmei Balkan Petroleum. In 14 aprilie, procurorii au blocat conturi si in bancile romane, in valoare de 193 de miliarde de lei (5,3 milioane de euro), apartinand lui Octavian Iancu, administrator al firmei VGB. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.