Bucurestenii sunt cel mai mare aspirator uman de noxe din Europa, prin inhalarea zilnica de cantitati uriase de noxe auto emise de traficul suprasaturat, potrivit unui studiu elaborat de Asociatia Eco-Europa. Conform documentului, cele doua milioane
Bucurestenii sunt cel mai mare aspirator uman de noxe din Europa, prin inhalarea zilnica de cantitati uriase de noxe auto emise de traficul suprasaturat, potrivit unui studiu elaborat de Asociatia Eco-Europa. Conform documentului, cele doua milioane de locuitori ai Capitalei inspira zilnic resturile gazoase cancerigene ale celor aproximativ 1,5 milioane de automobile din trafic, cu tot cu cele aflate in tranzit sau venite pentru aprovizionare. Comparativ, in 1990 aveam 136.000 autoturisme inregistrate pe aceeasi infrastructura si aproximativ acelasi numar de locuitori. Traficul rutier bucurestean produce peste 2 milioane de tone de substante nocive anual cu efecte extrem de grave asupra starii de sanatate a locuitorilor provocand si deteriorarea accentuata a factorilor de mediu, fiind una dintre cauzele principale ale celor peste 20.000 cazuri anuale de deces cauzate de diferite maladii.
Mai nou, fiecare al saptelea copil din Bucuresti sub 18 ani sufera de astm. "Poluarea este un proces a carui evolutie este similara cu dezvoltarea cancerului. Ea este foarte greu sesizabila in momentul producerii ei, cu exceptia accidentelor majore de genul exploziei centralei atomice de la Cernobal. Poluarea produsa de traficul auto nu se manifesta pe loc si nici in timp scurt. In acest caz, protejarea oamenilor si in special a copiilor si a celor in varsta devine o sarcina prioritara, ea trebuie sa fie facuta atat de administratie cat si de comunitatea insasi", a subliniat presedintele Asociatiei Eco-Europa, Dragos Stan.
Mars impotriva poluarii
In avanpremiera la Ziua Mondiala a Mediului, peste 200 de persoane din Bucuresti si din tara au participat, ieri, la marsul ecologistilor, derulat de la Piata Romana pe Piata Victoriei, Sos. Kisseleff, Arcul de Triumf si incheiat in Parcul Herastrau. Aici, in fata Pavilionului H, Petru Lificiu, presedintele Forumului Ecologistilor din Romania (FER), a organizat o conferinta de presa dedicata Zilei Mondiale a Protectiei Mediului. "Prin acest protest am vrut sa atragem atentia intregii lumi, oamenilor din tara noastra si poate si a Guvernului Romaniei ca distrugerea mediului ambiant reprezinta un pericol pentru viata. Riscul real al distrugerii vietii pe Pamant este inca neglijat, in pofida a tot mai multe semnale de alarma pe care Natura le trage in toate locurile de pe glob - inundatii, desertificari, schimbari climatice. In Romania se preconizeaza, pana la finele sec XXI incalziri cu pana la patru grade Celsius pe timpul verii, concomitent cu ierni geroase, cu temperaturi mai scazute fata de sec XX, cu trei-patru grade Celsius", a declarat Lificiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.