Pasarile care sunt lasate sa umble liber, fara a fi tinute in gospodarii, vor fi confiscate de autoritati, ca masura de prevenire a extinderii gripei aviare, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. "Pasarile aflate liber
Pasarile care sunt lasate sa umble liber, fara a fi tinute in gospodarii, vor fi confiscate de autoritati, ca masura de prevenire a extinderii gripei aviare, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. "Pasarile aflate libere pe ulita, lasate sa mearga la crang, vor fi confiscate. Este foarte important ca cetatenii sa inteleaga faptul ca pasarile trebuie sa fie tinute in tarcuri", a spus oficialul guvernamental. Masura a fost decisa la sedinta Comandamentului de combatere a gripei aviare, reunit, ieri, la Palatul Victoria. Oana Marinescu a mai afirmat ca operatiunile de capturare a pasarilor de curte lasate de crescatori in spatii deschise reprezinta o obligatie a autoritatilor locale si a politiei. Autoritatile nu au stabilit, deocamdata, ce se va intampla cu pasarile dupa ce vor fi prinse, dar purtatorul de cuvant al Guvernului a apreciat ca acestea vor fi eutanasiate.
Creste numarul focarelor
Numarul focarelor de gripa aviara a crescut la 123, dupa ce autoritatile au confirmat extinderea epidemiei in comunele Sirna-Tariceni (judetul Prahova) si Micesti (judetul Arges), a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu.
Conform datelor prezentate de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, pana vineri dimineata au fost controlate 3592 de ferme, la 1286 dintre aceste unitati fiind descoperite diferite deficiente. O ferma din judetul Covasna a fost inchisa, altele cinci au fost avertizate ca vor fi inchise daca nu isi rezolva problemele constatate, iar opt unitati au fost amendate cu sume care totalizeaza 8600 de lei. In perioada 15 mai-1 iunie, au fost eutanasiate aproximativ 977.000 de pasari care proveneau atat de la fermele aflate pe platforma Codlea, cat si din gospodarii. Premierul a cerut ca dosarul Codlea sa fie "tratat cu prioritate", a precizat Oana Marinescu, mentionand ca numarul persoanelor cercetate penal in acest caz a crescut la 28.
Recensamant la fermele de pasari
Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) vor realiza un recensamant al tuturor fermelor de pasari si animale din tara, pentru a verifica daca exista unitati care functioneaza clandestin si nu respecta conditiile impuse in domeniu. Masura a fost decisa in sedinta de ieri, de la Guvern, a Comandamentului pentru combaterea gripei aviare. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, s-a decis ca Ministerul Agriculturii sa instruiasca fermierii cu privire la schimbarile legislative decise in scopul combaterii virusului gripei aviare si al respectarii masurilor de biosecuritate.
Ajutor de la Guvern
Guvernul analizeaza posibilitatea cresterii subventiilor, dar asteapta ca si crescatorii de pasari sa se implice in "efortul de recredibilizare" a industriei carnii de pasare, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la o intalnire cu reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari, informeaza Mediafax. El a aratat ca firmele din sectorul avicol trebuie sa respecte masurile de biosecuritate pentru a preveni infectarea efectivelor de pasari cu virusul gripei aviare, iar "efortul de relansare" a acestui sector nu trebuie sa vina doar din partea Guvernului, ci si al producatorilor. Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, a asigurat ca reprezentantii industriei carnii de pasare sunt gata sa coopereze cu autoritatile si a amintit ca productia de carne de pasare s-a dublat in ultimii patru ani, in urma unor investitii considerabile. In perioada 2002-2005, volumul investitiilor in industria carnii de pasare au totalizat 115 milioane de euro, din care 60 milioane euro pentru abatoare, iar 55 milioane euro in dezvoltarea fermelor. Programul investitional pentru perioada 2007-2009 prevede fonduri de 170 de milioane de euro.
Uniunea Europeana (UE) a extins interdictia aplicata la importurile de pasari si produse avicole din Romania la nivelul intregii tari, ca urmare a extinderii focarelor de gripa aviara, dupa confirmarea unor noi cazuri in luna mai, a anuntat, ieri, Comisia Europeana. "Propunerea inaintata de catre Comisia Europeana are ca punct de pornire informatiile potrivit carora virusul inalt patogen H5N1 s-a extins foarte rapid in Romania dupa ce noi cazuri de gripa aviara au fost consemnate pe teritoriul tarii la jumatatea lunii mai", a declarat executivul UE.
Romania cere ajutorul UE pentru combaterea aviarei
Romania a acceptat, cel putin informal, sprijinul oferit de Comisia Europeana in efortul de combatere a gripei aviare. Philip Tod, purtatorul de cuvant al Comisiei, mi-a spus ieri dimineata ca poate confirma faptul ca tara noastra a acceptat ajutorul european, asteptandu-se si cererea oficiala de a fi trimisi foarte rapid in Romania expertii europeni in domeniu. Un gest pe care cei de la Bruxelles il asteptau din partea oficialilor nostri inca din luna octombrie a anului trecut, atunci cand, la celalalt val epidemic, expertii europeni care au fost in Romania au enuntat disponibilitatea Comisiei de a declansa operatiunea de ajutor. E adevarat ca refuzul romanesc nu a fost facut sub forma unei scrisori oficiale, ci pur si simplu prin omisiune de raspuns. Nici nu se putea sa fie altfel, deoarece s-ar fi incalcat regulile de cooperare cu UE. Dar, practic, tot refuz a insemnat, in conditiile in care ajutor oficial am cerut, dar din partea FAO si OMS, ambele organisme sub egida ONU.
Ce vor face acum expertii europeni? In toamna trecuta, ei au oferit "expertiza tehnica si know-how". Acum, potrivit unor surse comunitare, prima lor misiune, cea mai urgenta, va fi de a face o analiza cat se poate de completa a situatiei reale din teren, a modalitatilor practice de combatere a epidemiei cu care opereaza acum autoritatile centrale si mai ales cele locale, sa evalueze calitatea substantelor de dezinsectie si modul in care se realizeaza carantina etc. Dupa ce aceasta operatiune va fi incheiata, in cooperare cu autoritatile romanesti de profil, se vor stabili urmatoarele prioritati. Dar, atentie, "autoritatile romane sunt cele care poarta raspunderea de a lua toate masurile necesare pentru a controla epidemia si sa faca tot ceea ce trebuie facut". Daca situatia de acum va avea urmari in sensul posibilei transformari a unui stegulet galben intr-unul rosu in viitorul Raport de tara al Comisiei Europene, Philip Tod spunea ca nu poate face speculatii asupra evaluarii viitoare a Comisiei "deoarece Comisia va trebui sa ia decizia la inceputul lunii octombrie, luand in considerare toate datele disponibile". (Cristian UNTEANU, Bruxelles)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.