O retea internationala de contrabandisti, formata din cetateni turci, iranieni si chinezi care au scos ilegal din tara cinci milioane de euro, a fost anihilata de ofiterii si procurorii de la Crima Organizata, in colaborare cu SRI, SIAS si SPIR. Ei a

O retea internationala de contrabandisti, formata din cetateni turci, iranieni si chinezi care au scos ilegal din tara cinci milioane de euro, a fost anihilata de ofiterii si procurorii de la Crima Organizata, in colaborare cu SRI, SIAS si SPIR. Ei au folosit o metoda noua in Romania.
Este vorba de Hawalla, un procedeu de transfer ilegal al banilor folosit de teroristi. Hawalla este pusa in practica de Ben Laden si locotenentii sai. Iata un exemplu. In timpul pregatirii atentatelor de la 11 septembrie, Ben Laden a folosit ca metoda de finantare Hawalla. Pe scurt, este vorba de un sistem bancar ilegal denumit de ofiterii de informatii "underground banking system".
Depozitele care pot ajunge si la 50 mil. euro sunt facute la domiciliul unor persoane fizice, iar operatiunile se comanda prin mail. Transferul fizic al banilor se face cu ajutorul curierilor care primesc comision intre 7 si 10 la suta in functie de suma.
De cele mai multe ori, pentru siguranta, persoanele depozitare si titularul contului underground nu se cunosc personal, iar carausii sunt "de unica folosinta".
Ce este mai grav, ofiterii de informatii sustin ca Hawalla este practic imposibil de monitorizat prin metode clasice. Singurul fir pentru ancheta poate veni numai din partea unui informator, lucru foarte dificil de realizat tocmai din cauza faptului ca respectivii folosesc un grad inalt de secretizare al operatiunilor.
Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Public, ieri au fost prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile sapte persoane, acuzate de constituire a unui grup de crima organizata si spalare de bani.
Acestia sunt Hakan Ozer, Karaaslan Memduh (alias Halit Tozbey), Korkmaz Yusuf, Altas Ferit, Nalini Ziya, Zulfikar Inan si Recep Yakupoglu, care, potrivit anchetatorilor au externalizat in Turcia, in perioada mai 2005 - mai 2006, cinci milioane de euro care proveneau din evaziune fiscala si alte infractiuni economice savarsite de administratori si asociati ai unor firme din Dragonul Rosu, Niro si Sir.
Grupul infractional era constituit din mai multe celule, in care membrii aveau roluri bine stabilite, si erau condusi de cate un lider care stabilea sarcinile. Inculpatii Hakan Ozer, Karaaslan Memduh si Korkmaz Yusuf erau liderii a cate o celula din acest grup.

Cele trei celule

Astfel, Hakan Ozer a constituit o celula formata din cetateni turci si iranieni care colectau fondurile provenite din infractiuni, le schimbau in valuta (euro sau dolari), iar apoi le transferau in numerar in Turcia.
Aceasta operatiune se realiza prin intermediul unor conationali din cadrul societatilor de transport persoane din Turcia (Toros, Ortadogu, Star Tory si Murat).
La punctele vamale, banii erau impartiti unor persoane din autocar si ascunsi pe corp, in scopul transferului acestor sume in Turcia, unde sumele de bani erau, fie predate direct furnizorilor de marfa (comerciantilor), fie transferate mai departe, prin sistemul bancar, in China sau in alta tara.
Liderul celei de-a doua celule, Karaaslan Memduh (alias Halit Tozbey), se ocupa cu transferarea sumelor de bani prin sistemul hawalla (sistem prin care se transmit bani pe baza de incredere, folosit uneori ca modalitate de finantare a terorismului - n.n.).
Acesta, prin intermediul membrilor celulei, colecta sume de bani provenite din evaziune fiscala, care erau primiti de catre clientii din Turcia, de regula in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi, pentru aceasta incasand un comision procentual din suma transferata.
Comunicarea se transmitea telefonic sau prin SMS si cuprindea numele persoanei care incasa banii, precum si suma de incasat.
O alta celula era condusa de inculpatul Korkmaz Yusuf, rolul acesteia constand in colectarea sumelor de bani din complexele en-gros, bani pe care ii transferau in Turcia, (ascunsi in interiorul rulmentilor), pe care apoi ii puneau in autocarele care fac ruta Romania - Turcia.
Ceilalti inculpati aveau rolul de "colectori" ai sumelor de bani rezultate din comiterea de infractiuni de catre administratorii unor societati comerciale care aveau puncte de lucru in complexele Niro si Dragonul Rosu, sume ce erau convertite in valuta si apoi externalizate in Turcia.

18 perchezitii in complexuri en-gros

Cei sapte au fost retinuti, miercuri noaptea, dupa audierea a peste 30 de persoane ridicate in urma efectuarii a 18 perchezitii in Capitala si a verificarii documentelor a noua firme care comercializau en-gros produse in Niro, Dragonul Rosu si Sir.
La perchezitiile efectuate in baza unor autorizatii emise de magistratii Tribunalului Bucuresti, au fost ridicate, in vederea confiscarii, peste 6,5 miliarde lei, 60.500 euro si aproximativ 70.000 dolari.
De asemenea, au fost descoperite si documente contabile ale unor societati comerciale folosite in operatiuni de importuri subevaluate si comercializare a acestor marfuri, fara evidentierea in contabilitate a acestor operatiuni.

240.000 euro, descoperiti la PTF Giurgiu

Cu numai o zi in urma, la sesizarea anchetatorilor care se ocupau de caz de aproape patru luni, timp in care toti contrabandistii au fost monitorizati, lucratorii vamali si politistii de frontiera au descoperit la Vama Giurgiu suma de 240.000 de euro.
Banii erau ascunsi intr-o pana de lemn folosita la blocarea rotilor unui autocar, pe corpul unui cetatean turc si in sosetele unui roman.
Potrivit Biroului de Presa al IGPF, marti in jurul orei 16,00 s-au prezentat pentru a iesi din tara doua autocare conduse de cetateni turci care transportau mai multe persoane spre Istanbul.
In urma controlului amanuntit al autocarelor, politistii de frontiera si lucratorii vamali au gasit in pana de lemn 195.000 euro, stabilindu-se ca valuta apartinea lui Yuksel Y. de 36 ani.
In cel de-al doilea autocar, angajatii PTF Giugiu au descoperit ascunsi pe corpul cetateanului turc Fevzi Y. (45 de ani) suma de 40.000 euro, si in sosetele romanului Ioan B. (39 de ani). Banii au fost confiscati, conform procedurilor, cele trei persoane fiind amendate. In cauza, cercetarile continua pentru determinarea intregii activitati infractionale, depistarea tuturor membrilor gruparii si luarea masurilor legale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.