Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura la Cluj in perioada 2-11 iunie.
In 2002, TIFF-ul se lansa ca primul festival international competitiv de lung metraj din Romania. Mai exact, 12 film
Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura la Cluj in perioada 2-11 iunie.
In 2002, TIFF-ul se lansa ca primul festival international competitiv de lung metraj din Romania. Mai exact, 12 filme de lung-metraj, de regula, din tot atatea tari, formau sectiunea "Competitie". La final, in Gala, unul dintre ele se transforma in castigatorul Trofeului Transilvania. De atunci si pana la aceasta editie, regulile au ramas aceleasi - in sectiunea respectiva sunt selectate filme de debu, sau cel mult, al doilea lung-metraj al unui regizor. Aici intervine misiunea Juriului TIFF. Membrii in juriu sunt regizorul Radu Mihaileanu, actrita Anamaria Marinca, istoricul si criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo si directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudjonsdottir. Anul acesta, Romania va fi reprezentata in competitie de doua filme, debuturile in lung-metraj ale lui Catalin Mitulescu si Corneliu Porumboiu. "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si "A fost sau n-a fost?" se vor intrece cu alte zece titluri din tot atatea tari pentru castigarea Trofeului Transilvania (10.000 euro). Contracandidatele romanilor sunt: "El Aura" (Argentina - regia Fabian Bielinsky), "Tzameti" (Franta-Georgia - regia Gela Babluani) - Festivalul de la Sundance 2006, Marele Premiu al Juriului; Venetia 2005, Premiul Luigi De Laurentiis - "A Soap" (Danemarca - regia Pernille Fischer Christensen) - Festivalul de Film de la Berlin 2006, Ursul de Argint si Premiul de debut - "The Yacoubian Building" (Egipt - regia Marwan Hamed) - prezentat in cadrul sectiunii Panorama la Festivalul de Film de la Berlin -, "Ode to Joy" (Polonia - regia Maciej Migas, Jan Komasa, Ana Kazejak-Dawid), "Aislados" (Spania - regia David Marquez) - premiera internationala -, "Viva Zapatero" (Italia - regia Sabina Guzzanti) - European Film Awards, nominalizat pentru "cel mai bun documentar" - "Story of Disenchantment" (Mexic - regia Felipe Gomez si Alejandro Valle), "Douches froides" (Franta - regia Antony Cordier), "Taxidermia" (Ungaria - regia Gyorgy Palfi) - cel mai bun film maghiar in cadrul Saptamanii filmului maghiar 2006. Multi dintre realizatorii filmelor din competitie, regizori, actori si producatori vor fi prezenti la Cluj.
Vanessa Redgrave, invitata de onoare
Anul acesta, Anglia este tara din care va sosi la Cluj o invitata speciala: faimoasa actrita Vanessa Redgrave. Alaturi de Judi Dench si Maggie Smith, Vanessa Redgrave este, de decenii, una dintre cele mai bune actrite, atat de teatru, cat si de film ale Marii Britanii. De-a lungul anilor, Redgrave s-a impus cu un numar impresionant de roluri a caror diversitate o pozitioneaza in galeria marilor actrite ale lumii. "Imi aleg rolurile cu foarte mare atentie, astfel incat, la finalul carierei sa pot spune ca am acoperit o gama cat mai variata de personaje. Am pus in discutie o multime de chestiuni sociale si politice, atat pe ecran, cat si in viata de zi cu zi, si am crezut ca odata cu prestigiul voi avea puterea sa schimb lucruri, dar nu e deloc asa", a declarat celebra actrita. Vanessa Redgrave se dedica in continuare, cu patima, atat carierei, cat si cauzelor sociale pentru care s-a luptat cu mare indarjire, cot la cot, cu o alta actrita de renume, Jane Fonda.
Cariera cinematografica, inceputa in anul 1958 cuprinde 99 de titluri, numeroase premii prestigioase, de la cel pentru "cea mai buna actrita" la Festivalul de la Cannes din 1968, pentru modul deosebit in care a intruchipat-o pe celebra dansatoare Isadora Duncan, in filmul "Isadora", la Oscarul obtinut in anul 1978 pentru rolul titular din "Julia", pana la Emmy-ul din 2000 pentru rolul din "The Gathering Storm".
Vanessa Redgrave va fi prezenta la Cluj din 8 pana pe 11 iunie. In seara zilei de 9 iunie, va fi proiectat, in premiera absoluta in Romania, unul dintre ultimele sale filme - "The Fever" - in regia lui Carlo Gabriel Nero, fiul actritei, care este de asemenea asteptat la Cluj.
Filme romanesti direct de la Cannes
Zilele filmului romanesc au devenit una dintre traditiile TIFF-ului. Ultimele patru zile ale festivalului (7-10 iunie) vor fi rezervate celor mai recente productii de film romanesc. "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si "A fost sau n-a fost?" vor ajunge pe marile ecrane de la Cluj, direct de pe Riviera franceza, fiind doua dintre reprezentantele tarii noastre la Festivalul de Film de la Cannes. "Marilena de la P7", mediu-metrajul regizat de Cristi Nemescu, cel de-al treilea reprezentant al Romaniei la Cannes, va fi si el proiectat in premiera absoluta la TIFF.
O alta premiera deosebita a Zilelor Filmului Romanesc o reprezinta proiectia celui de-al doilea lung-metraj al regizorului Radu Muntean - "Hartia va fi albastra". Recent lansatul "Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu si "Un acoperis deasupra lumii", semnat Adrian Popovici sunt alte doua lung-metraje din selectia Zilelor Filmului Romanesc. Acestora li se adauga trei programe de scurt- si mediu-metraje, cuprinzand, in total, 19 filme. Regizorii Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, scenaristii Razvan Radulescu, Cecilia Stefanescu, actorii Andi Vasluianu, Ana Ularu, Paul Ipate, Mara Nicolescu, Dorotheea Petre sunt doar cativa dintre invitatii romani ai acestei editii.
Nopti cu muzica buna si prost gust
Noptile cu proiectii in aer liber vor fi din nou gazduite de curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai (Echinox). Surpriza acestui an consta in extinderea lor pe intreaga durata a festivalului (3-11 iunie).
Pe 8 iunie, la Echinox se va face o descindere in zonele inferioare ale cinema-ului "trash & cult", in timpul Noptii Prostului Gust. Doi oameni pasionati de film au realizat o compilatie de trailere si clipuri din cele mai bizare, socante sau pur si simplu ciudate filme facute vreodata (inclusiv de la noi). Va fi un procent ridicat de penibil in materie de film. Experimentul e itinerant si a avut mare succes la Festivalul de Film de la Rotterdam. Noaptea prostului gust ajunge la Cluj, insotita de insisi creatorii ei, Jan Verheyen si Jan Doense.
Nostalgicilor le-a fost rezervata o seara retro. Lor, dar si fanilor de ani '80, le este dedicat - in proiectie unica - documentarul "ABBA: The Movie". La aproape 30 de ani de la premiera, hiturile celor patru suedezi sunt relansate la Cluj, doritorilor de karaoke, prin intermediul unui regizor care, intre timp, a devenit marca inregistrata a Hollywood-ului: Lasse Hallstrom ("Casanova", "Chocolat" sau "The Cider House Rules"). "ABBA: The Movie" se alatura altor documentare despre muzica - "Glastonbury" si "Crossing the Bridge" - intr-o sectiune incendiara "Doc'n'Rol".
Ziua HBO
Un alt eveniment, lansat cu succes in editiile precedente ale festivalului, isi continua traditia: Ziua HBO (8 iunie). In respectiva zi vor fi proiectate filmele "Something the Lord Made" (SUA, 2004; regia: Joseph Sargent) si "The Girl in the Cafe" (Marea Britanie/SUA, 2005; regia: David Yates). In seara Galei, HBO si TIFF vor premia, de asemenea, castigatorii Concursului de scenarii. Premiile se vor acorda pentru lung-metraj, scurt-metraj, insa toti finalistii vor fi deja la Cluj, pentru ca sunt castigatori ai premiului "3 zile la TIFF". Tot in cadrul acestei gale, HBO va oferi si premiul Best Romanian Act.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.