Peste 20 miliarde lei vechi a castigat o retea de escroci din Iasi, suma care a fost "spalata" prin alte activitati economice pentru a i se pierde urma. Potrivit politistilor din cadrul IGPR, Cristian Sorin Dragan, 36 de ani, Remus Apetroaiei, 32 de
Peste 20 miliarde lei vechi a castigat o retea de escroci din Iasi, suma care a fost "spalata" prin alte activitati economice pentru a i se pierde urma. Potrivit politistilor din cadrul IGPR, Cristian Sorin Dragan, 36 de ani, Remus Apetroaiei, 32 de ani, si Mihai Darie, 44 de ani, considerati sefii gruparii infractionale, au pus pe "picioare" o afacere profitabila in care au cooptat chiar si persoane fara adapost.
Desi au fost retinuti pentru 24 de ore, judecatorii nu au considerat ca prezinta pericol social, motiv pentru care a fost respinsa propunerea politistilor de a li se emite mandate de arestare preventiva. Ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au lucrat cateva luni bune la acest caz pentru a anihila intreaga filiera de escroci, specializata pe macrocriminalitate economica.
In timpul cercetarilor s-a stabilit ca cei trei sefi ai bandei au avut 10 subalterni. Este vorba despre Carmen Haras, 45 de ani, Corneliu Heyhal, 52 de ani, Gheorghita Pluteanu, 51 de ani, Cristinel Triboi, 37 de ani, Emil Boncu, 54 de ani, Liviu Damaschin, 52 de ani, Danut Chirila, 51 de ani, Claudiu Zagan, 36 de ani, precum si Nicolae si Viorel Blanita, de 45 ani, respectiv 37 de ani, toti din Iasi. Anchetatorii ne-au precizat ca in perioada octombrie 2005 - februarie 2006, cei 13 au indus in eroare si inselat mai multe societati comerciale din tara, achizitionand marfuri, pentru plata carora au emis cecuri fara acoperire bancara, in numele mai multor societati comerciale din municipiul Iasi.
Concret, intreaga afacere s-a derulat prin intermediul a 8 firme, unele dintre ele fantoma, altele infiintate cu scopul de a pune in practica escrocheria.
Verificarile au dat la iveala faptul ca Dragan era administrator la SC "Metalex Company" SRL, Apetroaiei coordona SC "Sof Invest" SRL, iar Darie figura ca patron la SC "Dario GY&M" SRL. Acestor firme li se mai adauga si SC "Total Delta" SRL, SC "Bluepoint" SRL, SC "Eurotime" SRL, SC "Axena" SRL, SC "Confectii Metal" SRL si SC "Memocomp" SRL, ultima apartinand lui Claudiu Zagan, identificate de autoritati ca facand parte din sistemul pus la punct pentru pacalirea partenerilor de afaceri.
Oamenii legii au descoperit ca, in doar 4 luni, au fost constituite societati si pe numele unor persoane fara adapost, iar banii obtinuti din tranzactiile ilicite, au fost folositi pentru alte activitati economice. Cei 13 au facut afaceri cu aparatura electrocasnica, drujbe si chiar ace.
Operatiunea de descoperire a intregii grupari s-a desfasurat sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi, care a dispus inceperea urmaririi penale impotriva celor in cauza pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Cercetarile continua pentru identificarea tuturor legaturilor infractionale, stabilirea bunurilor susceptibile aplicarii masurilor asiguratorii ce pot garanta recuperarea prejudiciilor, precum si stabilirea modului de operare privind spalarea banilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.