Controversatul procuror Adrian Horia Miclescu, fost adjunct al sefului Parchetului National Anticoruptie (actual procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti) face o radiografie dura a rezultatelor DNA pe cele 10 luni de mandat ale procurorului
Controversatul procuror Adrian Horia Miclescu, fost adjunct al sefului Parchetului National Anticoruptie (actual procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti) face o radiografie dura a rezultatelor DNA pe cele 10 luni de mandat ale procurorului sef Daniel Marius Morar. Fortat sa plece din DNA, dupa sosirea lui Morar, procurorul Miclescu, desi implicat in cateva mari scandaluri judiciare, a fost anchetatorul cu cele mai mari reusite profesionale in combaterea coruptiei, dosarul consilierului guvernamental Fanel Pavalache fiind cel mai reprezentativ dosar al sau, dar si al PNA - DNA. Desi nu a fost niciodata menajat de ziarul ZIUA in vremea cand conducea PNA alaturi de coechipierul sau de atunci Ioan Amarie - ci dimpotriva - procurorul Miclescu a ales ca tocmai prin intermediul publicatiei noastre, sa traga un semnal de alarma asupra rezultatelor nepermis de modeste ale parchetului - varf de lance in combaterea coruptiei si a erorilor de organizare care le-au generat.
Gata, plecati la pensie?
M-am decis sa parasesc sistemul, deoarece am constatat ca a murit coruptia. Ca nu mai sunt stegulete rosii si ca e mai bine sa ne recalificam profesional!
Cum adica a murit coruptia?
Anunturile publice din ultima perioada, inclusiv cele ale organismelor internationale, sunt cele care mi-au fundamentat decizia. Pana in august 2005, cand am plecat din institutie, echipa de conducere a PNA din care am facut parte era considerata un pericol public, care periclita integrarea europeana. Ne-am retras si am constatat ca s-a produs "miracolul".
Sa inteleg ca nu va convin rezultatele actualului DNA?
Nu pot sa nu constat ca ponderea in acest moment a cazurilor mediatizate de DNA priveste infractiuni asimilate coruptiei, precum abuzul in serviciu sau inselaciunea, si nu infractiuni de coruptie. De aici trag concluzia ca in Romania nu se mai ia mita, nu se mai da mita, nu se mai fac traficuri de influenta.
Pe vremea dvs. se intampla sa aveti procurori care sa nu faca nici un rechizitoriu intr-un an sau care sa nu aiba la activ nici un flagrant?
Domnule, as minti daca as spune ca nu. Probleme de personal au existat mereu, mai ales pana am pus pe picioare institutia. Dar consider ca la nivelul structurii centrale a PNA s-a realizat un echilibru privind incarcarea lucrativa a fiecarui procuror, spre deosebire de serviciile teritoriale unde am avut si noi probleme. Consider insa ca si azi, la nivelul structurilor teritoriale ale DNA, se manifesta un grav dezechilibru fata de centru. Doar o treime din procurori pun osul la treaba sa instrumenteze cauze serioase. Ceilalti se multumesc ca si inainte cu "flagrante" cu o jumatate de porc sau o plasa de peste.
A iesit la iveala ca echipa lui Morar e formata in mare parte din procurori cu grade de judecatorie sau tribunal, fara experienta in anticoruptie, care n-au facut un flagrant in viata lor. Chiar Daniel Morar a dat asigurari presei ca "ce nu stiu invata". E normal?
E optiunea domniei sale. Si noi am avut aceeasi problema, important e ce stiu oamenii sa faca. La noi problema a fost mult mai acuta pentru ca am plecat de la zero. La un moment dat am propus un plan de restructurare a serviciilor teritoriale, prin comasare, si sa se creeze doar cinci, sase centre regionale. Mai putini oameni, mai putini bani.
Face DNA azi mai multe rechizitorii decat fostul PNA?
Incomparabil mai putine. Nu stiu numarul exact de rechizitorii emise sub noua conducere, dar am aflat de la voi din ziar ca au fost vreo 25 in ultimele noua luni. Eu pot sa va dau date comparative din bilanturile oficiale. In perioada 01.09.2002 - 31.05.2005, deci in mai putin de trei ani, PNA a instrumentat 3806 dosare penale, din care 386 s-au finalizat cu rechizitorii. Va reamintesc cateva cazuri de referinta: Fanel Pavalache, consilier guvernamental, condamnat definitiv la 6 ani inchisoare pentru trafic de influenta; Georgeta Marineata, sef serviciu la Ministerul Integrarii Europene, 5 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Sentinta definitiva; Ionita Nistor, consilier PSD la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, 4 ani inchisoare, sentinta definitiva pentru 15.000 euro trafic de influenta; Romulus Gheorghiu, sef serviciu Primaria Capitalei, 4 ani de inchisoare pentru 400.000 euro trafic de influenta; Chirila Vasile, seful Directiei Juridic din Primaria Bucuresti, 5 ani cu executare pentru luare de mita; comisarii Adrian Bura si Ioan Pop, sefii Politiei Rutiere Satu Mare, 5 ani si 6 ani inchisoare dupa un flagrant de luare de mita in suma de 80.000 dolari; Dan Jiga, director in Ministerul Agriculturii si Florica Dinculescu, director SAPARD, 6 ani si 5 ani inchisoare pentru luare de mita 200.000 dolari. Am anchetat 189 de politisti, sase jandarmi, 11 primari si trei generali din MApN, din care unul condamnat definitiv pentru coruptie - generalul Blaj.
Exista la DNA dosare incepute de fostul PNA si de care acum nu se mai aude nimic?
Da, nu pot da nume pentru ca s-ar putea periclita anchetele. Poate urmaritii sunt interceptati si i-as pune in garda. Dar stiu de trei dosare de mare coruptie lasate de noi, in august 2005, intr-o faza avansata, despre care nu se mai aude nimic.
Plecarea mea s-a datorat unor atitudini evident ostile, care s-au rasfrant ulterior si asupra procurorilor care mi-au fost cei mai apropiati colaboratori in intervalul 2002 - 2005 si carora daca nu li s-a putut reprosa nimic profesional, au fost etichetati ca sunt "oamenii lui Miclescu".
Implicat in batalia electorala dintre Basescu si Nastase
CSM a respins ieri cererea de pensionare a procurorului
Procurorul Miclescu a fost implicat in ultimii ani in mai multe scandaluri publice intens mediatizate. Cel mai rasunator a fost generat de Traian Basescu, in timpul campaniei sale electorale din noiembrie 2004. Basescu a prezentat presei un document pe care l-a atribuit lui Miclescu, sustinand ca acesta s-ar fi plans intr-un raport inaintat lui Ilie Botos - procurorul general al Romaniei, de o serie de presiuni politice care s-ar fi exercitat asupra sa. Basescu a tintit ca prin documentul prezentat de el sa demonstreze ca Adrian Nastase ar fi facut presiuni asupra magistratilor, deoarece instrumentarea unor "dosare grele", precum cel a lui Fanel Pavalache, l-ar fi deranjat pe fostul premier. A doua zi, in replica, Miclescu a dat publicitatii o scrisoare deschisa in care a calificat drept "regretabil ca Traian Basescu incearca sa implice institutiile statului in disputele electorale, folosind orice mijloace, inclusiv documente apocrife". In contra-replica, Basescu i-a cerut atunci lui Miclescu sa-l aresteze pe falsificator, daca a sustinut ca documentul era un fals. La randul sau, ex-premierul Adrian Nastase a aratat ca nu avea cum sa fie suparat pe Miclescu, deoarece a fost unul dintre cei care l-au numit in functie, dupa trimiterea lui Pavalache in judecata, proces soldat cu condamnarea definitiva a fostului consilier guvernamental.
Anterior duelului electoral dintre Basescu si Nastase, procurorul Miclescu a fost denuntat de Fanel Pavalache in iunie 2003, pentru presupuse presiuni in timpul anchetei. Pavalache l-a acuzat pe Miclescu ca l-a audiat fara avocat, in scop de intimidare, pentru a-l determina sa-i denunte pe fostul secretar general al Guvernului Serban Mihailescu, dar si pe premierul de atunci, Adrian Nastase.
Precizam ca CSM a respins ieri cererea de pensionare a lui Adrian Horia Miclescu, intrucat acesta nu are decat 19 ani vechime ca magistrat, iar legea prevede ca pensionarea anticipata nu se poate acorda decat dupa minimum 25 de ani vechime in sistem. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.