Doctoranda in America, romanca Alexandra Costin va sustine, in aceasta seara (2 iunie), in Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii, un concert extraordinar, sub bagheta lui Jin Wang. Pianiasta va interpreta "Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra
Doctoranda in America, romanca Alexandra Costin va sustine, in aceasta seara (2 iunie), in Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii, un concert extraordinar, sub bagheta lui Jin Wang. Pianiasta va interpreta "Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra" de Beethoven, iar in partea a doua, alaturi de Orchestra Nationala Radio, "Sacre du printemps" de Stravinski.
Nascuta la Bucuresti (13 mai 1980), Alexandra Costin a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Capitala, la clasa prof. Dana Borsan. In perioada 1995-2002 a studiat, ca bursiera la Academia de vara din Cervo, Academia Internationala de Muzica din Nisa, la Wiener Music Seminar, iar dupa incheierea studiilor a mai urmat un an la Mozarteum din Salzburg, ca beneficiara a unei burse Erasmus. Laureata a unor concursuri nationale si internationale, pianista a sustinut concerte in compania filarmonicilor din Bacau, Ploiesti, Oradea, Arad, Targu Mures, Craiova, Timisoara, a Orchestrei de Camera Radio, a Orchestrei simfonice din Maracaibo (Venezuela), a Orchestrei Simfonice Nationale din Taiwan, dar si numeroase recitaluri in Romania si in strainatate (Austria, Germania, Franta, Grecia). A inceput studiul pianului la cinci ani, a parcurs traiectoria obisnuita in Bucuresti, insa de la 23 de ani viata ei profesionala a pornit pe un drum mai putin obisnuit pana nu de mult. In prezent este absolventa de master la Baylor University, SUA, si doctorand la Boston University. "Un doctorand roman in pianistica in America parcurge ultima treapta (scolara) de perfectionare in tot ceea ce tine de cantatul propriu-zis la pian - solo, muzica de camera, acompaniament - si pedagogie, istoria muzicii, stil, forme, armonie avansata. (...) Cea mai importanta diferenta intre sistemul de invatamant american si cel romanesc este, cred eu, faptul ca primul este in asa fel structurat incat fiecare student alege in ce sa se perfectioneze. Adica, daca in Romania toti studentii aceluiasi an universitar sunt inscrisi automat la cursuri impuse de programa, studentii americani sunt liberi sa-si aleaga cursurile/materiile in care vor sa se specializeze, cu singura cerinta de a insuma numarul de credite cerut pentru anul in care este inscris", explica Alexandra Costin. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.