Televiziunea nationala a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute initierea celui mai mare proiect national de identificare a valorilor, actiunilor si personalitatilor care au conturat, de-a lungul anilor, profilul cultural si national al romanilor. S
Televiziunea nationala a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute initierea celui mai mare proiect national de identificare a valorilor, actiunilor si personalitatilor care au conturat, de-a lungul anilor, profilul cultural si national al romanilor. Sambata 27 mai, incepand cu ora 20.00, TVR 1 a demarat proiectul "Mari romani", la finalul caruia va fi desemnat "cel mai mare roman" al tuturor timpurilor.
In pragul aderarii la Uniunea Europeana, anunta organizatorii, TVR "ii provoaca pe telespectatori la un exercitiu de identitate si sinceritate, la o recunoastere a celor mai importante personalitati romanesti ale tuturor timpurilor".
"Dincolo de obiectivul imediat de a descoperi o figura-simbol a Romaniei, prin "Mari romani" vrem sa-i readucem in atentia publicului pe oamenii cu adevarat valorosi, pe cei ale caror performante au scris istoria tarii. Pe cei care, prin inventii, creatii, pasiune si vointa, au schimbat dimensiunile stiintei, istoriei, sportului etc. Nu pe cei mai faimosi si nici pe cei creati de rating-urile de televiziune. Totodata, realizand acest proiect, televiziunea publica isi propune si isi asuma o miza mai generoasa: redobandirea statutului de formator al opiniei publice, prin expunerea si analizarea starii actuale a societatii", a declarat Tudor Giurgiu, presedintele-director general al TVR.
Gazduit de Catalin Stefanescu, Irina Pacurariu, Gianina Corondan si Radu Naum, programul "Mari romani" se desfasoara in doua etape: cea dintai, a nominalizarilor, cea de-a doua, a votului. Nominalizarile se pot face - incepand cu 27 mai, apeland gratuit un numar de telefon fix, accesand site-ul www.mariromani.ro, sau prin SMS. Mai intai, vor fi anuntate cele 100 de personalitati care au obtinut cele mai multe nominalizari din partea telespectatorilor, urmand sa ii cunoastem apoi pe cei 10 nominalizati.
In perioada iulie-august se vor realiza 10 documentare, cate unul pentru fiecare dintre cei 10 finalisti. In septembrie si octombrie, pe parcursul a 5 saptamani, cei 10 competitori vor putea fi sustinuti de telespectatori in cadrul unor dezbateri transmise in direct de TVR 1. In data de 21 octombrie, Televiziunea Romana va transmite in direct spectacolul final al proiectului "Mari romani", in care va fi desemnat cel mai valoros roman al tuturor timpurilor.
Formatul acestui proiect apartine BBC si s-a bucurat de succes in toate tarile in care a fost adaptat: Germania, Marea Britanie, Finlanda, Canada, Olanda, Franta, SUA, Africa de Sud, Republica Ceha.
Astfel, cel mai mare american a fost desemnat Ronald Reagan (1911-2004). Al patruzecilea presedinte american (1981-1989) a fost mare amator de sport, prima sa slujba fiind de comentator sportiv la un post de radio din Iowa. Reagan a facut studii de teatru, sociologie si economie, a jucat in 53 de filme si a fost moderator al unor show-uri TV.
Cel mai mare german s-a dovedit a fi Konrad Adenauer (1876-1967), cel care a asigurat deschiderea Republicii Federale Germania catre Occident, dupa al doilea razboi mondial. La 15 septembrie 1949 a devenit primul cancelar federal al noului stat, functie pe care a detinut-o timp de 14 ani. In clasamentul primilor 10 mari germani se regasesc Martin Luther, primul reformator protestant, filozoful Karl Marx, Sophie si Hans Scholl, tinere victime ale nazismului, Willy Brandt, cancelar al RFG, compozitorul J.S. Bach, Goethe, Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului, Otto von Bismarck, primul cancelar al Imperiului German, si fizicianul Albert Einstein.
Cel mai mare ceh este Carol al IV-lea (1316-1378), una dintre cele mai importante figuri ale Evului Mediu tarziu, cel care in 1348 a intemeiat Universitatea din Praga, prima din spatiul de limba germana (universitatea se numeste si astazi "Universitatea Carolina", in amintirea sa). Topul celor mai mari 10 cehi e completat de T.G. Masaryk, presedintele Republicii Cehoslovace dupa primul razboi mondial, Vaclav Havel, fost presedinte al Cehiei, Jan Amos Komensky, filozof si pedagog, Jan Zizka, lider militar, reformator in cadrul unei miscari religioase, Jan Werich, scriitor si actor, Jan Hus, reformator religios, Antonin Dvorak, compozitor, scriitorul Karel Capek si Bozena Nemcova, scriitoare, predecesoare a feminismului.
Printre primele nominalizari facute sambata seara de spectatorii romani se numara taranul roman, Dumnezeu, Bula, Mos Ion Roata, Ceausescu, Nadia Comaneci, Gica Hagi, Mircea Eliade, I.L. Caragiale, Vlad Tepes, Ilie Nastase, Stefan cel Mare, Ion Tiriac, Mihai Eminescu, Marioara Murarescu, Mihai Traistariu, Alexandru Ioan Cuza, Constantin Brancoveanu si Dimitrie Cantemir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.