Autoritatile din Spania, in frunte cu ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, sunt ingrijorate de numarul mare de furturi si jafuri comise in ultimul timp, in special de bande formate din romani. Statisticile arata o crestere alarmanta a furtur
Autoritatile din Spania, in frunte cu ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, sunt ingrijorate de numarul mare de furturi si jafuri comise in ultimul timp, in special de bande formate din romani. Statisticile arata o crestere alarmanta a furturilor, jafurilor si talhariilor comise in diverse regiuni ale Spaniei de imigranti ilegali, proveniti in cea mai mare parte din tarile est-europene. Garda Civila, care sustine ca aceasta problema a devenit una ce priveste siguranta nationala, a luat mai multe masuri pentru a diminua numarul acestor fapte, mergandu-se chiar si pana la interceptarea convorbirilor telefonice ale membrilor diferitelor bande. Cu toate acestea, de multe ori actiunile politistilor spanioli par a fi in zadar. Pentru ca in momentul in care o retea este decapitata, alta se naste. Atunci cand s-a anihilat gruparea de trafic de carne vie condusa de Ioan Clamparu, cea mai inspaimantatoare banda care vindea femei pe relatia Romania-Spania, autoritatile au crezut ca au dat o mare lovitura infractorilor romani. Asa a si fost. Numai ca, la scurt timp, au aparut alte grupari. Infractiunile comise de cetatenii din tarile est-europene in Spania se perpetueaza.
Si nu numai in Spania. Si alte tari sunt vizate de infractorii romani. Cum ar fi Italia. Cel mai recent exemplu il reprezinta jaful comis intr-un magazin de bijuterii din Italia, cand o femeie a fost ucisa cu 15 lovituri de cutit de catre doi romani. Acesta este doar un caz. Retele si grupari infractionale exista si in Italia. Proxeneti, cersetori, hoti, spargatori, talhari sau criminali, toti acestia pot fi intalniti si la Roma sau in alte orase. Diferenta fata de Spania este insa ca, pana in acest moment, politistii au reusit sa faca fata mai bine actiunilor infractionale ale romanilor.
ZIUA va prezinta in continuare cele mai recente si mai grave cazuri care au pus pe jar autoritatile din Spania si Italia si in care au fost implicati romani.
Peste o suta de furturi
Spania reprezinta, asa cum spuneam, tara in care numarul infractiunilor comise de romani este cel mai ridicat. Ultimul caz de acest gen a fost solutionat de Garda Civila in urma cu cateva zile, atunci cand au fost retinuti cinci romani, membri ai unei retele de spargatori de case, magazine si autoturisme. Cele cinci persoane aflate in acest moment in detentie, sunt suspectate ca, in ultimele trei luni, ar fi comis peste o suta de furturi si spargeri in magazine, case si autoturisme din mai multe regiuni, precum Lerida, Gerona si Tarragona. Investigatiile au inceput in luna martie a acestui an dupa ce au fost semnalate mai multe furturi din case, magazine si autoturisme, produse in anumite zone din Tarragona. Politistii au declansat imediat o ampla ancheta stabilind ca autorii acestora sunt imigranti romani.
Garda Civila a constatat si ca o parte dintre membrii retelei, care numara cateva zeci de persoane, se adaposteau in corturile de imigranti si suburbiile diferitelor orase. De altfel, cei cinci romani, care in momentul retinerii au opus rezistenta, au fost capturati chiar intr-una dintre aceste tabere de imigranti. Tot in acea zona, la aproximativ cinci sute de metri de locul in care au fost prinsi cei cinci romani, politistii spanioli au descoperit un depozit improvizat. Aici erau stranse lucrurile furate care urmau sa fie trimise apoi in Romania.
Cei cinci romani au fost retinuti, Garda Civila spaniola continuand ancheta in ceea ce priveste aceasta retea pentru a identifica si captura toti membrii gruparii.
"Raiul pe pamant"
Problema imigrantilor romani care comit furturi sau spargeri pe teritoriul Spaniei a devenit deja, asa cum aratam mai sus, un aspect legat de siguranta nationala. In acest sens, Garda Civila a decis supravegherea atenta a acestor retele pentru a identifica toti membrii gruparilor, dar si posibilii complici ai acestora din Romania. Una dintre modalitatile prin care este realizat acest lucru este interceptarea si ascultarea telefoanelor.
O data cu interceptarea telefoanelor, politistii si autoritatile din Spania au constatat insa un alt lucru extrem de ingrijorator. Mai exact, faptul ca infractorii romani nu au nici cea mai mica teama sau respect fata de Garda Civila sau de fortele de ordine spaniole. Dovada in acest sens este o convorbire telefonica purtata, potrivit cotidianului El Pais, preluat de Rompres, intre un membru al unei grupari de spargatori romani si un complice de-al sau aflat in Romania si care a fost interceptata de politistii spanioli. "Frate, vino in Spania ca aici este Raiul pe pamant. Aici politia nici macar nu se atinge de tine", ii spune complicelui sau din Romania unul dintre membrii retelei de spargatori.
Comandoul de Excavatoare
Retelele din care faceau parte cei cinci romani retinuti la Tarragona sau cel a carui convorbire telefonica a fost interceptata de Garda Civila, nu sunt insa sigurele care actioneaza pe teritoriul Spaniei. Exista zeci de asemenea grupari. Care mai de care mai periculoase. Cea mai temuta insa, dar si cea mai renumita, este banda de spargatori romani denumita Comandoul de Excavatoare. Comandoul de Excavatoare actioneaza identic cu o alta grupare formata din 44 de persoane, anihilata insa de curand in Spania. Membrii retelei sunt considerati de catre Garda Civila spaniola foarte periculosi, ei avand pregatire paramilitara. Imbracati in negru si purtand cagule pe cap, modul lor de operare pare a fi copiat din filmele de actiune. Acestia fura tractoare si excavatoare cu care smulg copacii, apoi creeaza adevarate baricade naturale la intrarea si iesirea din micile orase sau sate in care urmeaza sa loveasca. Din Comandoul de Excavatoare fac parte specialisti in electronica si Internet, care intrerup sistemele de alarma ale bancilor. Apoi, cu excavatoarele, darama fatada cladirilor, trag cutiile blindate pline cu bani, dupa care dispar de la fata locului, pe drumuri dinainte stabilite. Comandoul de Excavatoare a reusit sa sparga, pana in acest moment, nu mai putin de zece banci, de fiecare data actionand identic. Ultima lovitura data de aceasta grupare a avut loc la sfarsitul lunii aprilie, atunci cand a reusit sa sustraga mai multe cutii blindate din sediul unei banci din reginea Valencia.
Fabrica de carne vie
Si gruparea de trafic de carne vie condusa de Ioan Clamparu a dat mari batai de cap autoritatilor spaniole. Victimele Clamparilor se prostituau intr-un parc din Madrid, denumit in argoul traficantilor "fabrica". Locurile erau denumite "posturi", fetele purtau denumirea de "bagaje" sau "colete" si erau stabilite de catre loan Clamparu, cel care avea si posibilitatea eliminarii acelor traficanti care incalcau regulile impuse. In fiecare noapte, peste 150 de fete se prostituau in Casa del Campo. Una dintre victimele Clamparilor declara ca era obligata sa se prostitueze, fiind supravegheata de proxenetii care treceau cu diverse masini pe aleile parcului. "Toate fetele plecam de acasa in jurul orei 21.00 si stateam in Casa del Campo pana la doua sau chiar patru dimineata. Eram supravegheate de mai multi baieti care circulau cu masini cu numere de Spania si care nu ne permiteau sa stam de vorba intre noi, fiind in permanenta amenintate cu violente fizice. Vedeam cum alte fete sunt batute din nimic", declara una dintre fete, martor in dosar. Fetele aveau telefoane mobile, majoritatea fara credit, pe care erau apelate de catre proxenetii care le spuneau cum sa agate clientii.
Clamparu stabilise reguli stricte pentru fete. Acestea trebuiau sa accepte doar clienti spanioli, fiind obligate sa refuze romani, bulgarii, albanezii, marocanii. Erau obligate sa stea intr-un "post" aflat la aproximativ cinci metri de cealalta fata. Clamparu le interzicea fetelor sa discute intre ele, iar banii trebuiau predati integral dimineata proxenetului anume desemnat, acesta platindu-i lui Clamparu un procent. "Pe seara, obtineam in medie 500-600 de euro, din care mai mult de jumatate ii dadeam lui Elena, eu practic ramanand cu un sfert din bani. Acestia erau inregistrati intr-un caiet unde erau scrise toate datoriile si banii obtinuti de fete, iar cand se adunau 2000 sau 3000 de euro, acestia erau dati fie lui Nicu, fie altor baieti. In prima zi, insotita fiind de Elena, am fost dusa intr-un magazin, de unde mi-am cumparat mai multe lucruri in valoare de 300 de euro, bani ce au intrat in contul datoriei mele. Tot atunci, pasaportul mi-a fost luat de catre o fata. Elena mi-a dat un set de acte care proba locul unde stateam si lipsa pasaportului. Aceste documente m-au costat alte 300 de euro, in final datoria mea fiind de 2000 de euro", spune o alta victima a traficantilor.
Crima care a zguduit Italia
Nu numai in Spania insa, romanii reprezinta o problema. Italia este aproape in aceeasi situatie. Si aici exista bande de romani spargatori, hoti, proxeneti. Sau chiar criminali. Asa cum este cazul a doi romani care in urma cu cateva zile au jefuit si ucis cu bestialitate o femeie de 76 de ani, proprietara unui magazin de bijuterii din Terracina si au furat bijuterii in valoare de cateva zeci de mii de euro. Acesta este cel mai grav incident din 2006 produs in Italia si in care au fost implicati cetateni romani.
Cei doi autori ai crimei au fost surprinsi de camerele de supraveghere ale barului aflat peste drum de magazin. In plus, rudele victimei au relatat politiei ca, in ultimele zile, vazusera de mai multe ori un tanar care li s-a parut suspect, pentru ca s-a invartit prin zona si, sub diferite pretexte, a pus numeroase intrebari in legatura cu magazinul.
Unul dintre asasini se afla deja dupa gratii, dupa ce a fost arestat preventiv pentru zece zile, la propunerea procurorilor bihoreni. Ioan A., in varsta de 47 de ani, din judetul Neamt, a fost a fost prins de politistii de frontiera de la Vama Bors, in urma schimbului de informatii dintre autoritatile romane si cele italiene, in timp ce incerca sa intre in tara cu o parte din bijuteriile furate. Barbatul a ajuns la punctul de trecere a frontierei Bors la ora 22.15, calatorind intr-un microbuz, fiind insotit de un alt conational, in varsta de 55 de ani. Avand in vedere informatiile primite prin intermediul ofiterului italian de la Punctul de Contact de la Oradea, politistii de frontiera i-au oprit pe cei doi, pentru verificari amanuntite. La scurt timp, in acelasi punct de trecere a frontierei, pe sensul de intrare in Romania, a ajuns un autocar fara pasageri, in care se aflau bagajele calatorilor din microbuz. In timpul controlului, politistii au gasit in geanta barbatului aproximativ patru kilograme de bijuterii (ceasuri, lantisoare, bratari, inele, cercei, butoni, brose, agrafe), cele mai multe fixate pe suporti si stative de expunere in magazin avand etichetele magazinului jefuit din Terracina.
Al doilea suspect in cazul asasinatului - Daniel Ovidiu T., nepotul lui Ioan A., a fost retinut si el, dar de catre Politia austriaca. Ovidiu a fost prins in Austria, la Anhaltestelle, in apropiere de Viena, politistii stabilind ca el este cel care a injunghiat-o de 15 ori pe victima. Cand a fost prins, tanarul era insotit de mama lui si avea asupra lui o parte din prada. Ambii romani intrasera ilegal pe teritoriul Italiei, unde mai fusesera arestati, ceea ce a facut ca autoritatile italiene sa aiba deja fotografii cu ei, fapt care a ajutat la identificare si capturare.
Carabinieri injunghiati
Un alt caz extrem de grav a avut loc, tot in Italia, la inceputul lunii februarie. Atunci, doi romani au injunghiat, la Roma, doi reprezentanti ai serviciului italian de carabinieri. Gheorghe D. de 50 de ani, si fiica sa, Elisabeta, in varsta de 24 de ani, ambii din Timisoara, au incercat sa patrunda in incinta Ambasadei Romaniei, urmand, pe jos, un vehicul care intra pe poarta principala a misiunii diplomatice. Cei doi au fost dati afara din incinta de catre personalul de securitate al ambasadei, iar carabinierii italieni si-au facut imediat aparitia. In timp ce le cereau romanilor documentele de identitate, barbatul a scos un briceag injunghiind doi ofiteri.
Arestari si in Danemarca
Politistii romani au participat, in luna aprilie, in Danemarca, la o ancheta soldata cu arestarea a 24 de cetateni romani acuzati de comiterea unor infractiuni informatice. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, ofiterii Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate au cooperat cu politistii din Danemarca la identificarea si cercetarea persoanelor de nationalitate romana arestate, participand si la audierea inculpatilor. Politia Romana colaboreaza cu anchetatorii din mai multe tari ale Uniunii Europene, pentru a preveni si combate infractiunile cu carti de credit comise de catre cetatenii romani in aceste state.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.