Sectorul siderurgiei europene a devenit poate mai profitabil ca niciodata. Rusii de la Severstal, care prin fuziunea cu Arcelor, vor bloca si oferta ostila lansata de Mittal Steel, dau tonul unui lung sir de investitii si de strategii care vor conduc

Sectorul siderurgiei europene a devenit poate mai profitabil ca niciodata. Rusii de la Severstal, care prin fuziunea cu Arcelor, vor bloca si oferta ostila lansata de Mittal Steel, dau tonul unui lung sir de investitii si de strategii care vor conduce, intr-un timp foarte scurt, la cucerirea pietei siderugice mondiale. Ultimul intrat in acest complicat joc de fuziuni si achizitii este miliardarul Roman Abramovici. Renumitul afacerist a simtit probabil mirosul banilor ce ar urma sa curga din aceste afaceri.
Roman Abramovici, cel mai bogat om din Rusia, negociaza intrarea in capitalul companiei Evraz, cel mai mare siderurgist al tarii, informeaza Reuters.
Potrivit informatiilor din presa rusa, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, intentioneaza sa achizitioneze o participatie de 40% in cadrul Evraz pentru suma de trei miliarde de dolari.
Anuntul survine la numai cateva zile dupa prezentarea acordului dintre Arcelor si Severstal, care urmareste crearea celui mai mare siderurgist la nivel mondial.
Comentariile analistilor, ivite in marginea acestor evenimente, indica faptul ca miscarea lui Abramovici ar putea declansa un val de concentrare in sectorul siderurgic mondial si in Rusia in particular. Iar Abramovici nu este un novice in sectorul siderurgiei, unde deja si-a demonstrat capacitatea prin infiintarea societatii RusAl, specializata in prelucrarea aluminiului, vanduta in 2004 partenerului sau, Oleg Deripaska.
Omul de afaceri, clasat de revista americana Forbes pe locul 11 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 18,2 miliarde de dolari, a cedat anul trecut participatia de 72% detinuta la grupul petrolier Sibneft catre monopolul din sectorul gazelor naturale, Gazprom, pentru 13 miliarde de dolari.
Conform analizelor bancii de investitii UralSib, intrarea lui Abramovici in capitalul Evraz ar putea fi urmata si de alte achizitii. Printre tintele posibile sunt mentionate active ale grupului Mechel, siderurgist cotat la New York, si ale companiei Mettaloinvest.

Arcelor si Severstal vor, si ele, sa creeze cel mai mare grup siderurgic mondial

Pe de alta parte, agentiile internationale de presa continua sa relateze despre eforturile grupului european Arcelor de a bloca preluarea sa de catre Mittal Steel si de a deveni mai puternic, cu o pondere mai mare in siderurgia mondiala.
Astfel, dupa anuntarea, vineri, a fuziunii cu grupul siderurgic rus Severstal, ieri , agentia Reuters a difuzat declaratii ale directorilor celor doua companii conform carora, dupa finalizarea fuziunii, va fi luata in considerare posibilitatea de a efectua mai multe achizitii, urmarindu-se "formarea celui mai mare grup siderurgic la nivel mondial". "Dispunem de mijloacele legale si tehnice pentru a efectua in continuare achizitii, cata vreme acestea servesc intereselor actionarilor", a subliniat directorul general al Severstal, Alexei Mordashov.
Intrebat daca Severstal si Arcelor vor efectua achizitii in Rusia, Mordashov a afirmat ca vor fi luate in considerare toate oportunitatile atractive, inclusiv cele din Rusia.
Dupa cum se stie, conform planului initial, grupului rus ii revine aproape o treime din compania Arcelor. In plus, Mordashov, care a precizat ca tranzactia evalueaza Severstal la circa 13 miliarde de dolari, a fost de acord sa cedeze grupului Arcelor participatia sa de 90% la Severstal, plus pachetul de 51% din actiuni detinute la compania italiana Lucchini si 1,25 miliarde de euro in numerar.
In schimb, acesta va primi o participatie de 32,2% la Arcelor. In conditiile in care tranzactia se va incheia cu succes, noua companie va furniza 22% din volumul de otel utilizat in industria auto la nivel mondial, a declarat Guy Dolle, directorul general al Arcelor.
In acest caz, si oferta inaintata de Mittal Steel, actual lider mondial in sectorul siderurgic, pentru preluarea Arcelor ar putea fi blocata. Grupul rezultat in urma fuziunii Arcelor-Severstal si cu alte companii vor realiza un profit - inainte de deducerea dobanzilor, a impozitelor, a deprecierii si a amortizarii (EBITDA) - de 10 miliarde de euro.
Guy Dolle a precizat ca actiunile Arcelor sunt tranzactionate la patru Burse internationale, ceea ce inseamna ca multi investitori interesati de companie vor avea posibilitatea sa cumpere titluri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.