Actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) care vor ramane in portofoliul statului dupa finalizarea procesului de privatizare vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital,
Actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) care vor ramane in portofoliul statului dupa finalizarea procesului de privatizare vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. Prevederea este inclusa in hotararea Guvernului de modificare a strategiei de privatizare a institutiei, publicata, recent, in Monitorul Oficial.
Guvernul va vinde un pachet de 69,9% din actiuni unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala. Din suma incasata pentru acest pachet de actiuni, contravaloarea unui procent de 9,9% va fi transferata Fondului Proprietatea. De asemenea, 5% din capitalul social va fi vandut catre salariatii CEC si pensionarii cu ultimul loc de munca la aceasta institutie. "In raport cu circumstantele economice si politice nationale sau internationale, cu interesul manifestat de potentialii cumparatori ori tinandu-se cont de alte conditii care ar putea influenta negativ rezultatele procesului de vanzare, Guvernul va avea dreptul sa decida in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare a CEC, fara sa fie considerat raspunzator pentru acest lucru si fara sa i se poata solicita despagubiri", se arata in documentul citat. Pentru privatizarea CEC au depus oferte neangajante sapte banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank, Raiffeisen si Erste Bank care, ulterior, s-a retras din cursa. In ultima etapa, a ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care sa fie maximizat pretul de vanzare. Primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj de 10% sau mai putin sub prima oferta. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.