Ajutoarele de stat vor fi acordate, in perioada 2006-2013, in special pentru domenii cum ar fi protectia mediului, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a zonelor ramase in urma, a cercetarii si inovarii, potrivit unei hotarari aprobate rece
Ajutoarele de stat vor fi acordate, in perioada 2006-2013, in special pentru domenii cum ar fi protectia mediului, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a zonelor ramase in urma, a cercetarii si inovarii, potrivit unei hotarari aprobate recent de Guvern, referitoare la politica in domeniul ajutorului de stat pentru perioada mentionata. La data aderarii Romaniei se va realiza transferul de competente in ceea ce priveste autorizarea ajutoarelor de stat catre Comisia Europeana, care va aplica direct reglementarile comunitare in materie. Romania va trebui sa reduca ponderea ajutorului de stat in produsul intern brut, la fel ca si celelalte tari care au aderat la UE, astfel ca este necesara o mai buna orientare a ajutoarelor de stat disponibile pentru a satisface cu prioritate necesitatile de dezvoltare economica. Principalele obiective ale politicii ajutorului de stat sunt cresterea competitivitatii operatorilor economici, reducerea decalajelor intre nivelul de dezvoltare al economiei romanesti si al celei comunitare, reducerea disparitatilor economico-sociale intre regiuni, directionarea eficienta a resurselor prin concentrarea acestora spre atingerea obiectivelor nationale de dezvoltare, fundamentarea politicii in domeniul ajutoarelor de stat.
Normele europene permit acordarea de ajutoare sectoriale, care se acorda pentru anumite sectoare considerate sensibile, ca industria carbunelui, siderurgia, sectorul fibrelor sintetice etc. Ajutoarele vor fi acordate sub forma subventiilor, anularea de datorii sau preluarea pierderilor, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor si impozitelor, acordarea unor imprumuturi cu dobanzi preferentiale, garantii acordate de stat, reduceri de pret la bunurile furnizate si la serviciile prestate de autoritati publice centrale sau locale, vanzarea sub pretul pietei a unor terenuri si/sau cladiri din domeniul privat al statului. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.