Parintii ar trebui sa se implice mai mult in activitatile scolare, invatamantul romanesc ar trebui depolitizat, iar profesorii ar trebui sa isi "actualizeze" mentalitatile, a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, la sfarsitul sap
Parintii ar trebui sa se implice mai mult in activitatile scolare, invatamantul romanesc ar trebui depolitizat, iar profesorii ar trebui sa isi "actualizeze" mentalitatile, a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, la sfarsitul saptamanii trecute, la o intalnire cu reprezentantii parintilor. Hardau a solicitat ajutorul parintilor pentru continuarea reformei in educatie, in cadrul primei intalniri dintre reprezentantii Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) si ai MEdC, subliniind ca "sistemul de invatamant nu este dispus la reforma". El a precizat ca implicarea parintilor in sustinerea activitatilor scolare nu trebuie sa se rezume la aspectele financiare, ci ar trebui sa constea si in sugestii privind modul in care se desfasoara procesul de invatamant. Ministrul Educatiei a precizat ca, in cel mai scurt timp, vor fi create si instrumentele legislative necesare parintilor pentru a se implica eficace in activitatea scolara. El a reamintit ca au fost marite sumele ce vor fi primite de profesorii care participa la examenele de bacalaureat, pentru a inlatura tentatia primirii de foloase necuvenite. Totodata, i-a incurajat pe parinti sa nu mai incurajeze strangerea de bani pentru "mancare, bautura si mesele profesorilor". "Nu ii gadilati... fiti demni!", i-a indemnat ministrul Educatiei pe parinti. De asemenea, ministrul a atras atentia asupra necesitatii depolitizarii procesului educativ. "Invatamantul nu este loc de disputa politica (...) si asta ar trebui sa le intre in cap la toti. Vreau invatamant fara politica. (...) Invatamantul este victima unor orgolii personale", a precizat Hardau. Acesta a spus ca subfinantarea cronica a invatamantului este un rezultat al faptului ca acesta nu este un domeniu care sa dea rezultate electorale pe termen scurt. "El (invatamantul - n.r.) da rezultate dupa cinci-zece ani", a adaugat el. Ministrul Educatiei a mai afirmat ca ar fi necesara o mai mare implicare a autoritatilor locale - in special a primariilor - in sustinerea activitatilor scolare, mai ales in dezvoltarea infrastructurii necesare proceselor educative. Totodata, ministrul a atras atentia asupra necesitatii de schimbare a mentalitatii profesorilor, mai ales a celor care predau in licee si care au rol decisiv in modelarea personalitatii copiilor. Hardau a declarat ca "nu este in regula" ca profesorii sa se implice atat de putin in problemele elevilor, subliniind rolul de "apostolat" al dascalilor, rol care nu poate fi compensat financiar. "Profesorul trebuie sa il castige pe elev", a spus acesta, subliniind ca relatia dintre elevi si profesori ar trebui sa fie apropiata de una de prietenie. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.