Astazi intra in vigoare noua Lege a Spitalelor cuprinsa in pachetul de reforma in sanatate, promovat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Legea Spitalelor este unul dintre titlurile de lege comentate, deoarece o serie de prevederi cuprinse de a
Astazi intra in vigoare noua Lege a Spitalelor cuprinsa in pachetul de reforma in sanatate, promovat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Legea Spitalelor este unul dintre titlurile de lege comentate, deoarece o serie de prevederi cuprinse de aceasta reglementare afecteaza un procent foarte mare din corpul medical. Astfel, dupa ce, pe motiv de incompatibilitate, directorii de spitale au fost pusi sa aleaga intre aceasta functie si cea de profesor universitar sau senator, acum vine si randul celor aproape 2.000 de medici care au implinit varsta de pensionare.
Mai exact, pana ieri, data limita prevazuta de noua lege, medicii care au implinit 57 de ani - femei sau 62 de ani - barbati trebuiau sa se pensioneze. Constient totusi de faptul ca nu vor fi gasiti prea usor inlocuitori pentru medicii cu experienta, Ministerul Sanatatii a lasat o portita deschisa. Reprezentantii ministerului spun ca in unitatile in care nu se vor gasi inlocuitori, vor fi prelungite cu trei luni mandatele medicilor ajunsi in pragul pensionarii, pana la organizarea de concursuri pe post.
Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si fost ministru al Sanatatii spune ca decizia de pensionare automata a medicilor care au implinit varsta prevazuta de lege va aduce un mare deserviciu sistemului sanitar. "Nu sunt destui medici pe anestezie, radiologie si alte specializari. Ar fi o mare greseala si ar prejudicia foarte mult sistemul daca acesti medici si-ar da demisia, pentru ca in sistem exista deja un mare deficit de medici specializati", afirma Cinteza. "Aceasta prevedere a fost strecurata in pachetul de legi fara ca noi sa avem habar de ea. Nici macar cei de la Serviciul personal nu stiau si ne-au anuntat abia acum cateva zile ca iesim la pensie pe 1 iunie", spune, la randul sau, dr. Victoria Ossian, medic cardiolog din Targu Mures.
Interimari la sefia spitalelor
In ceea ce-i priveste pe medicii demisionari din functiile de conducere ale spitalelor, ieri, la Ministerul Sanatatii s-a lucrat febril la listele cu interimarii pentru 400 dintr-un total de 460 de spitale din tara. Printre acestia se afla medici, economisti si chiar avocati. Propunerile facute de catre directiile de sanatate publica urmeaza sa fie avizate de prefectii judetelor respective si de catre ministrul Sanatatii. Peste sase luni vor fi organizate concursuri pentru posturi, una dintre conditii fiind absolvirea unui curs de manager. Amintim ca noua Lege a Spitalelor ii pune in incompatibilitate pe cei care pana mai ieri au fost directori generali de spitale si profesori universitari sau au detinut si alte functii. Noii directori vor semna contracte cu Ministerul Sanatatii, ceea ce inseamna ca vor putea fi demisi de ministrul de resort daca nu isi vor indeplini atributiile. In plus, managerul general al spitalului si membrii comitetului director nu pot beneficia de sponsorizari sau finantari pentru participarea la conferinte sau congrese organizate de catre firmele care comercializeaza produse farmaceutice sau materiale sanitare. De asemenea, potrivit noilor reglementari, managerul general al spitalului nu mai poate avea nici o alta activitate in afara de a conduce spitalul. Incompatibilitatile stabilite pentru directorii de spital nu sunt valabile pentru sefii de sectie. Membrii comitetului director, cu exceptia managerului general, pot lucra in sectorul privat, pot conduce sindicate sau chiar pot face parte din conducerea mai multor spitale.
Pentru Bucuresti, Directia de Sanatate Publica a facut deja o serie de propuneri, insa cele mai importante si mai mari spitale din Capitala au trecut la rubrica nume si prenume: "nu avem propuneri". Astfel, la Spitalul Sf. Maria si la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu raman actualele conduceri - dr. Narcis Copca si prof. Coriolan Ulmeanu. Spitalul de Urgenta Floreasca va fi condus de doctorul Claudiu Turculet, cel care asigura acum interimatul Spitalului Bagdasar-Arseni. La Spitalul Sfantul Pantelimon ramane director Serban Romulus Dan. Institutul Marius Nasta va fi preluat de medicul Nicolae Galie, iar Institutul de Nutritie Paulescu va fi condus de Robert Agafitei. Spitalul Cantacuzino va fi condus de un economist - Vlad Stefan. La Spitalul Bagdasar Arseni va fi director interimar Stefan Bogdan, tot economist. Spitalul Marie Curie va fi condus de avocatul Daniel Ciprian Buzatu. Pentru Spitalul Universitar Bucuresti, pentru Institutul de Recuperare Fizica, pentru Spitalul Clinic Fundeni si pentru spitalul Matei Bals nu exista propuneri. (C.P.)
Sefii de sectie profesori universitari pasuiti pana la 70 de ani
Sefii de sectie profesori universitari pot sa-si continue activitatea pana la 70 de ani, in timp ce sefii de spitale si de sectie vor fi pensionati conform legii, a anuntat ieri, potrivit Mediafax, ministrul Eugen Nicolaescu. Potrivit ministrului, exista o exceptie privind aplicarea varstei standard de pensionare, iar aceasta ii vizeaza pe sefii de sectie profesori universitari, care pot sa-si continue activitatea pana la 70 de ani. Ministrul a precizat ca, in schimb, directorii manageri de spital sau sefii de sectie vor fi pensionati conform legii. Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede ca varsta standard de pensionare va creste gradual, urmand sa ajunga la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. "Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa 3". Potrivit anexei 3 a legii, pentru perioada aprilie-iulie 2006, este prevazuta o varsta de pensionare de 57 de ani si zece luni pentru femei si de 62 de ani si zece luni pentru barbati. Varsta de pensionare creste cu o luna, in cazul celor care ies la pensie in perioada august-noiembrie 2006, fie ca sunt femei sau barbati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.