Liderii UDMR fac presiuni ca Legea minoritatilor sa fie adoptata inainte de publicarea Raportului Comisiei Europene din toamna. Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, sustine ca vor fi "foarte duri" in ceea ce priveste adoptarea statutulu
Liderii UDMR fac presiuni ca Legea minoritatilor sa fie adoptata inainte de publicarea Raportului Comisiei Europene din toamna. Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, sustine ca vor fi "foarte duri" in ceea ce priveste adoptarea statutului minoritatilor, intrucat prevederile din proiectul legislativ sunt "constitutionale si europene" si, in plus, sunt negociate cu partenerii de coalitie. Iar daca va fi nevoie ar putea cere sa fie convocata chiar o sesiune parlamentara extraordinara pentru adoptarea actului normativ.
El a mentionat ca, desi domeniul minoritatilor nu este marcat cu "stegulet rosu sau galben", adoptarea Statutului este, totusi, o recomandare europeana. "Daca exista in raport, inseamna ca este o problema monitorizata de UE si atunci trebuie sa indeplineasca si acest criteriu Romania", a adaugat Borbely.
Marko Bela a fost chiar mai vehement. El a declarat, sambata, in cadrul seminarului "Autonomia incotro?" desfasurat la Targu Mures, ca observa, cu amaraciune, ca partenerii de coalitie se comporta, in privinta legii minoritatilor, "ca un datornic frustrat". "Frustrat fata de cel care l-a indatorat, frustrat din cauza faptului ca nu reuseste sa returneze aceasta datorie. Fiindca observ ca noi, cand am facut aceasta coalitie, am fost foarte deschisi cand am spus ca avem anumite conditii", a spus Marko Bela, citat de Rompres. "Ulterior am aflat ca liderii acestor partide nu sunt capabili sa impuna un curent favorabil adoptarii acestor masuri, din anumite motive", a adaugat Marko, enumerand teama de pierderea popularitatii, cresterea gradului de nationalism si competitia intre partidele coalitiei. In opinia sa, in loc sa tina cont de aceste lucruri, partidele de la putere ar trebui sa aiba curajul sa adopte cateva masuri considerate nepopulare, in acel moment, care ulterior ar aduce rezultatul scontat.
In plus, Marko Bela a acuzat o parte a clasei politice romanesti de ipocrizie, aratand ca pentru unii populismul, demagogia sau conjunctura de moment sunt mai importante decat viitorul societatii, sau al celor care traiesc in Romania, "pentru ca, la urma urmei, este vorba despre 1,5 milioane de oameni". Presedintele UDMR crede ca prin acuzele aduse Uniunii e clar ca se cauta unele pretexte pentru ca Legea minoritatilor sa nu fie adoptata. Liderii PD au anuntat, in mai multe randuri, ca sunt dispusi sa accepte adoptarea Statutului minoritatilor, daca in lege nu se vor face referiri la autonomia culturala. In schimb, liderii UDMR au anuntat ca sunt dispusi la negocieri in privinta actului normativ, dar ca nu renunta la prevederile privind autonomia culturala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.