La patru secole de la nasterea lui Rembrandt (1606-1669), la Muzeul National de Arta s-a deschis expozitia aniversara "intalnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nasterea artistului. Pictura, desen gravura" din colectiile Muzeului National de Arta al
La patru secole de la nasterea lui Rembrandt (1606-1669), la Muzeul National de Arta s-a deschis expozitia aniversara "intalnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nasterea artistului. Pictura, desen gravura" din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei si Biblioteca Academiei romane. Sunt expuse 120 de lucrari, dintre care opt picturi, patru desene si o suta de gravuri.
Cum despre aceasta expozitie s-a mai scris, consideram a nu fi lipsit de interes sa zabovim asupra colectiei aflate in Biblioteca Academiei Romane impreuna cu Dna. Catalina Macovei, seful Cabinetului de Stampe.
"Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane are 128 de planse, dintre cele 279 considerate autentice, ilustrand cele mai importante etape ale maestrului olandez. Sunt considerate autentice gravurile la care Rembrandt a participat, precizandu-se care dintre ucenici l-au ajutat, socotindu-se ca marele pictor le-a conceput punandu-si amprenta pe fiecare dintre lucrari. Cu cateva exceptii, cele 98 de gravuri expuse provin din doua mari colectii: aceea a inginerului si istoricului de arta Gh. Bals (1968-1934) si cea a istoricului de arta George Oprescu (1881-1969), membri ai Academiei Romane. Cele mai multe si cele mai importante si mai frumoase planse, adica tirajele din timpul vietii artistului si din secolul XVIII, provin de la Gh. Bals.
In toamna, la Sibiu in Muzeul Brukenthal, vor fi expuse toate plansele gravate de Rembrandt aflate in Colectia Cabinetului de Stampe a Bibliotecii Academiei Romane."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.