Focarele de gripa continua sa se inmulteasca de la o ora la alta. Ieri dupa-amiaza, existau 88 de focare de gripa aviara si 23 de suspiciuni. Cele mai multe focare sunt in judetele Brasov si Prahova. Cu toate acestea, autoritatile sanitar-veterinare

Focarele de gripa continua sa se inmulteasca de la o ora la alta. Ieri dupa-amiaza, existau 88 de focare de gripa aviara si 23 de suspiciuni. Cele mai multe focare sunt in judetele Brasov si Prahova. Cu toate acestea, autoritatile sanitar-veterinare incearca sa linisteasca populatia, spunand ca ''se inregistreaza o crestere din ce in ce mai lenta a numarului de focare si suspiciuni''.
In acelasi timp, reprezentantii Comandamentului Central de Combatere a Gripei Aviare sustin ca ''ne confruntam cu aceasta avalansa de focare deoarece metodologia de confirmare a virusului gripei aviare a fost modificata. Se poate trece de la suspiciune la confirmare mult mai repede datorita testului PCR, care valideaza trecerea la eutanasierea pasarilor''. In ceea ce priveste pagubele, Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, a precizat ca, ''cel putin in istoria recenta a Europei, cele mai mari pagube au fost in Belgia si Olanda. Acum trei ani de zile, in 2003, peste 40 de milioane de pasari au trebuit sa fie eutanasiate din cauza gripei aviare. Era un alt tip de virus, era H7, nu era H5, H7 fiind mai putin periculos decat H5, dar va puteti da seama de impactul economic al eutanasierii a 40 de milioane de pasari din aceste tari. In Romania, in momentul de fata am ajuns la peste un milion, aproximativ 500.000 de pasari din gospodarii plus cele de pe platforma - 600.000 - 700.000. Deci, am depasit un milion in mod cert''. Despagubirile se ridica, deocamdata, ''la circa 500.000 de euro''.
Pe de alta parte, autoritatile centrale sunt hotarate sa-i ''pedepseasca'' pe cei care nu respecta normele sanitar-veterinare si de biosecuritate.
Deja, in perioada 23-26 mai a.c., Corpul de control al Guvernului si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au verificat mai multe ferme din judetele Prahova, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Buzau, Ialomita, Iasi, Bacau, Alba, Hunedoara, Maramures, Satu Mare si Salaj. O ferma din judetul Alba a fost inchisa, 11 societati din judetele Calarasi, Buzau si Hunedoara au primit avertismente, iar alte patru ferme au fost amendate cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei noi. In acelasi timp, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut presedintelui ANSVSA, Marian Avram, sa il demita pe directorul general din cadrul Directiei Generale pentru Inspectie si Control din ANSVSA, Stelian Caramitru. Acest director a fost demis ''ca urmare a nemultumirii fata de modul in care s-au desfasurat controalele pe care le-a dispus in cadrul comandamentelor''. Tariceanu nu este de acord ca personalul de conducere din cadrul ANSVSA sa se limiteze la verificarea unor hartii si documente si sa lase doar inspectorii din teritoriu sa mearga pe teren.
''Premierul considera ca personalul de conducere trebuie sa se deplaseze in teren, la ferme, pentru a se asigura ca sunt respectate conditiile de biosecuritate. Directorul Caramitru nu s-a deplasat la ferme, in teren, s-a limitat la a face verificari ale documentelor si a lasat inspectorii din teritoriu sa mearga la ferme. Atitudinea sa contravine unei sarcini explicite trasate de premier in cadrul Comandamentului pentru combaterea gripei aviare'', a declarat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.

Salariatii fermelor avicole nu au voie sa creasca pasari acasa

Totodata, Tariceanu a dispus desfasurarea de controale la salariatii de la ferme avicole prin sondaj, in special in zone din focar, pentru a vedea daca este respectata interdictia de a creste pasari acasa, a anuntat Marinescu. ''Aceasta masura e importanta pentru prevenirea unei eventuale raspandiri a virusului si din focar catre ferma si invers, in cazul in care ar fi o ferma care ar fi contaminata'', a explicat purtatorul de cuvant al Executivului. De asemenea, Oana Marinescu a anuntat ca, la sedinta de sambata a Comandamentului, s-a solicitat ca persoanele care lucreaza la negru in ferme avicole, depistate de Inspectia Muncii, ca urmare a controalelor dispuse de primul-ministru sa fie raportate la directiile judetene de sanatate publica pentru a fi luate in supraveghere: ''Cetatenii care au lucrat sau lucreaza la negru in asemenea ferme trebuie sa se prezinte pentru a putea fi luati in supraveghere medicala. Este in interesul lor''. Din pacate, nici pana in prezent, autoritatile centrale nu au o ''situatie'' a angajatilor care muncesc la negru. Marinescu, insa, a precizat ca ''Inspectia Muncii deruleaza controale. Atunci cand va fi prezentata o situatie o vom da publicitatii si va asigur ca vor fi date si sanctiunile legale pentru angajatori. Exista dispozitie clara in acest sens''.

Dubla interdictie la vanatoare

In ceea ce priveste vanatoarea, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a declarat: ''Comandamentul Central Antiepizootic decide de fiecare data, in conditiile in care se confirma prezenta virusului gripei aviare intr-o localitate sau alta. Iar decizia luata este ca in zona de supraveghere, adica pe o raza de 10 kilometri de la punctul de emergenta a bolii, sa se interzica vanatoarea pe toate fondurile de vanatoare care se suprapun peste acel cerc total sau partial. Actiunile de interzicere a vanatorii continua pe masura ce se confirma noi focare. Avem interdictii. Cele mai importante sunt in Brasov, bineinteles unde este si cel mai mare numar de focare. Totodata, trebuie precizat ca, in momentul de fata, suntem in afara sezonului de vanatoare la pasari. Si cu toate acestea, deciziile care se emit de catre Comandament fac referire si la acest lucru astfel incat sa existe dubla interdictie - interdictia legala si interdictia Comandamentului. Atunci cand se ia decizia interdictiei vanatorii in zonele de focar, interdictia se aplica atat vanatului tip pasari, cat si vanatului mamifer''.
Acesta a adaugat ca, la ora actuala, ''se face captura de pasari salbatice vii, indeosebi in judetele Brasov si Prahova, pentru a se vedea in ce masura ele prezinta semne de imbolnavire sau arata prezenta virusului''.

Relatia Brasov-Prahova

Reprezentantul OMS in Romania, Victor Olsavski, a atras atentia asupra faptului ca, in ultimii ani, in celelalte tari care au avut probleme cu gripa aviara, ''nu s-a produs o epidemie atat de brusca si de rapida precum cea din Romania''. Acesta nu exclude drept cauza a declansarii celui de-al doilea val de gripa aviara in tara noastra ''practicile comerciale ilicite''.
Autoritatile continua sa caute ''cauza declansarii celui de-al doilea val''. In acest sens, purtatorul de cuvant al Executivului, pe baza datelor primite de la autoritatile sanitar-veterinare, a precizat: ''Se pare ca unul dintre patronii uneia dintre firmele care aveau sediul pe platforma de la Codlea avea o legatura foarte puternica cu judetul Prahova.
Aceasta a facut ca o cantitate foarte mare de pui din zona Codlea sa fie comercializata in Prahova. Astfel se explica numarul mare de focare din Prahova si faptul ca Prahova figureaza pe lista judetelor in care virusul a aparut din cauza comercializarii ilegale a puilor de la Codlea''.

Subventii pentru producatorii din industria avicola

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa studieze posibilitatea acordarii de catre Guvern a unei subventii producatorilor din industria avicola, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Aceasta a adaugat ca ''Executivul va lua o astfel de decizie in curand. Este o industrie care, pana acum, a fost bine dezvoltata, sunt firme care respecta conditiile de biosecuritate si consumul de carne de pasare si oua nu prezinta nici un risc daca sunt respectate conditiile de securitate'', a declarat Oana Marinescu.

Comitete peste comitete

Premierul Tariceanu a dispus infiintarea, la ANSVSA, a unui Grup pentru asistenta externa si comunicare. Acest grup urmeaza sa tina legatura cu diverse organisme internationale, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizatia USAID, FAO, si pentru a putea prelua recomandarile si sugestiile de la aceste foruri. Totodata, a fost infiintat si Centrul National de Combatere a Gripei Aviare, care va functiona tot in cadrul ANSVSA. Acest Centru are rolul de ''a dezvolta o cercetare in domeniul gripei aviare''. Reamintim ca, in urma cu cateva zile, a fost alocata suma de 15 miliarde de lei vechi pentru cercetarea in domeniul gripei aviare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.