Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Finantelor si Comisariatul General al Garzii Financiare vor fi instiintati luni asupra posibilelor ilegalitati comise de seful GF Iasi, Marian Bosianu, si reprezentanti ai Finantelor locale, ne-a declarat i

Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Finantelor si Comisariatul General al Garzii Financiare vor fi instiintati luni asupra posibilelor ilegalitati comise de seful GF Iasi, Marian Bosianu, si reprezentanti ai Finantelor locale, ne-a declarat ieri seful Corpului de Control al prefectului, Valerian Salavastru. El ne-a precizat ca, in urma controalelor efectuate recent s-au descoperit o serie de nereguli, fiind posibil sa existe fapte de coruptie legate de favorizarea vadita a doua societati iesene care au prejudiciat statul.
Continuand sirul controalelor pe care le efectueaza de ceva timp asupra modului in care-si desfasoara activitatea institutiile din judet, seful Corpului de Control, Valerian Salavastru a facut o alta descoperire: seful Garzii Financiare Iasi, impreuna cu alte cadre din conducerea Administratiei Finantelor Publice Municipale si a Directiei Generale de Finante Publice Iasi au favorizat mai multe firme, desi acestea au prejudiciat statul.
In acest sens, Valerian Salavastru a exemplificat cazul firmelor Cidu SRL si N.H. International Service SRL, ambele din Iasi, care n-au ajuns sa fie executate silit pentru prejudiciile aduse statului pentru ca reprezentantii organelor abilitate sa faca demersuri "au uitat sa execute actele".
Seful Corpului de Control al prefectului ii acuza pe comisarul sef al GF Iasi, Marian Bosianu, de "incompetenta, dezinformare, pasivitate si, poate, coruptie", solicitand demiterea acestuia si a altor trei functionari publici: Dumitru Acsinte, directorul-adjunct al AFPM, Viorica Onofrei si Anca Rotaru, directori executivi-adjuncti ai DGFP.
"In acest moment, juristul Prefecturii Iasi definitiveaza o adresa care va fi trimisa, cel mai probabil luni, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Finantelor si Comisariatului General al Garzii Financiare, prin care semnalam tergiversarea valorificarii notelor de control dupa descoperirea unor nereguli. Totodata, sesizam autoritatile asupra conflictului de interese dat de faptul ca sotia sefului GF Iasi, avocat de meserie, reprezinta o serie de firme in procesele cu garda, iar socrul acestuia este jurist al GF, pe care o reprezinta in procese", ne-a declarat telefonic Valerian Salavastru.

Conducerea Garzii "a uitat" sa faca demersurile pentru recuperarea banilor

"Sunt mai multe exemple de firme care au fost favorizate, dar voi da exemplul a doua dintre ele", ne-a mai spus seful Corpului de Control, informandu-ne ca documentul care va fi inaintat autoritatilor presupune faptele descoperite la SC Cidu SRL si N.H. International Service SRL din Iasi.
"Cei mentionati au incalcat flagrant legea atunci cand n-au dus la bun sfarsit munca depusa de comisarii financiari. In cazul Cidu, este vorba despre un act de control intocmit de garda in luna octombrie 2003, care semnala neinregistrarea in contabilitate a 1,7 miliarde de lei reprezentand venituri din vanzari si 327 milioane reprezentand TVA. In noiembrie, Garda a cerut DGFP continuarea verificarilor asupra societatii, inspectorii stabilind obligatii fiscale in valoare de 621 milioane lei si confiscarea sumei de 86 milioane lei.
Numai ca, in loc sa treaca la pasul urmator pentru recuperarea banilor datorati statului, reprezentantii GF au tergiversat lucrurile, facand o sesizare penala in legatura cu directorul firmei Cidu, chiar daca nu avea calitate procesuala. Acest lucru a blocat actiunile civile de recuperare a banilor. In plus, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale, dar conducerea Garzii <> timp de doi ani sa comunice acest fapt catre AFPM. Asta a facut ca, dupa 2 ani si jumatate firma sa nu pateasca absolut nimic", a concluzionat Salavastru.

A doua tergiversare

In ceea ce priveste SC N.H. International Service SRL, seful Corpului de Control al prefectului ne-a informat asupra faptului ca in luna octombrie 2002, Garda Financiara a confiscat 2.575 kg de tabla ondulata pentru care nu existau documente legale de achizitie si transport a marfii. "Documentatia aferenta procesului verbal intocmit de comisari a ajuns la AFPM pentru executare a amenzilor aplicate abia dupa patru luni", ne-a mai spus Valerian Salavastru precizand ca va continua sa trimita "in serial" autoritatilor competente documente referitoare la existenta mai multor firme care au incalcat legea si fata de care angajatii Garzii si Finantelor au inchis ochii.
"Avem informatii legate de facturi false si chiar o firma-fantoma care are legatura cu societatea N.H. International Service", ne-a mai spus seful Corpului de Control al prefectului.

Incriminatii se disculpa, dar confirma

Eforturile noastre de a-l contacta pe seful Garzii Financiare Iasi au esuat.
"Comisarul sef Marian Bosianu este in concediu de odihna, pentru zece zile, incepand din data de 22 mai (luni, cu putin inainte de izbucnirea scandalului - n.n.)", ne-a spus adjunctul acestuia, comisarul sef de divizie, Viorel Gavril, care ne-a dat insa detalii legate de demersurile GF in cele doua cazuri prezentate de seful Corpului de Control al prefectului.
"In cazul N.H. International Service SRL Iasi, comisarii financiari au intocmit un proces-verbal de contraventie la data de 19 octombrie 2002, care a fost insa contestat in instanta. A trebuit sa asteptam decizia finala a instantei pentru a trimite documentele AFPM pentru executarea silita. Decizia Judecatoriei Iasi, sentinta civila 2514/12.03.2003, prin care agentul economic a pierdut procesul, a fost inregistrata la 17 iunie 2003.
AFPM a fost instiintata la data de 29 iulie 2003 pentru executarea silita a firmei", ne-a declarat telefonic comisarul Gavril.
In ceea ce priveste SC Cidu, situatia pare ceva mai incurcata. "Nota de constatare a neregulilor a fost intocmita la data de 31 octombrie 2003, dar Ordonanta 91/2003 nu permite comisarilor financiari sa faca determinari privind obligatiile fiscale. Din acest motiv, s-a inaintat catre DGFP, la data de 12 noiembrie 2003, o copie a notei pentru a se calcula eventualul prejudiciu adus statului.
La data de 4 martie 2004, am sesizat penal Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, trimitand si procesul-verbal de control de la Fisc", ne-a spus comisarul, confirmand astfel informatiile furnizate de seful Corpului de Control al prefectului.
El a subliniat ca nici acum n-a primit rezolutia procurorilor in acest caz, nestiind daca s-a dispus sau nu inceperea urmaririi penale. "Exista o adresa pe care am trimis-o DGFP cu privire la societatea Cidu SRL, prin care-i informam ca n-am primit nici macar in luna aprilie a.c. rezolutia procurorilor", a incheiat comisarul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.