Nota SRI, atat de rapid desecretizata, a starnit un imens scandal. Si reactii pe masura. Pentru ca cel mai inteligent, serviciu inteligent intr-o chestiune de mare importanta si de stringenta actualitate si-a permis sa confunde gaina cu curcanul. Dan
Nota SRI, atat de rapid desecretizata, a starnit un imens scandal. Si reactii pe masura. Pentru ca cel mai inteligent, serviciu inteligent intr-o chestiune de mare importanta si de stringenta actualitate si-a permis sa confunde gaina cu curcanul. Dand astfel apa la moara tuturor criticilor sai, care acuza SRI de diletantism si cer capul directorului Radu Timofte. Iar blestemata nota SRI este un excelent pretext pentru oricine are polite de platit acestui serviciu. S-a creat un urias scandal in jurul SRI. Atat de mare, incat este cat pe-aci sa uitam ca nu SRI este problema numarul 1 a Romaniei de azi, ci gripa aviara. Competenta sau incompetenta SRI s-a transformat, la randul ei, dintr-o dezbatere serioasa intr-o disputa politicianista, vitriolata si cu caracter revansard. Stau si ma gandesc daca nu cumva confuzia intre gaina si curcan a fost deliberata si, ca intr-o veritabila telenovela stiintifico-fantastica, populatia urmeaza sa huiduie SRI, in loc sa constate ineficienta guvernantilor. Am inchis paranteza si revin la tema.
Dupa cum se vede, sunt pe cat de numerosi, pe atat de diversi cei care pun astazi tunul pe Timofte. In primul rand PNL. Acest partid prins in menghina unei guvernari cenzurate cu asprime de partenerii de ieri, PD si Traian Basescu, socoteste de mai mult timp ca SRI, in frunte cu Radu Timofte - ca pret al pastrarii lui in functia de director - face jocul Cotroceniului, fiind responsabil de actiuni de politie politica indreptate impotriva unor fruntasi liberali. Dar si de o cenzurare a informatiilor furnizate premierului Tariceanu. Acum, PNL ii varsa lui Timofte intreaga aviara in cap, solicitand demiterea acestuia. Dar si presedintele Traian Basescu a criticat dur Serviciul Roman de Informatii pentru acelasi raport. Pe care insusi seful statului il ceruse intr-un timp record. Basescu a fost de prea multe ori acuzat ca-l protejeaza pe Timofte, lucrand in tandem cu acesta, pentru a nu profita acum de ocazie, dand un bobarnac public serviciului secret. Presa, la randul ei, are socotelile neincheiate cu SRI. Nota desecretizata este un bun prilej pentru dezlantuirea unui val de critici impotriva SRI. In fine, se bucura din plin de intreaga tevatura care schimba directia reactiei publice toti cei responsabili de administrarea dezastruoasa a crizei aviare.
Presedintele Traian Basescu este intrutotul indreptatit sa zgaltaie institutiile statului semnaland faptul ca, prin diletantism, lipsa de profesionalism si de coordonare, s-a creat, pe fondul extinderii fenomenului aviar, o grava criza de autoritate. Iar corespondentul ei este neincrederea populatiei in institutiile statului. Dar tot Presedintele Traian Basescu este cel care, dand curs unui simplu zvon, lansat sau doar transmis de ministrul Flutur, a solicitat in termeni imperativi si cu caracter de urgenta o investigatie SRI si un raport. Care s-au concretizat in blestemata nota desecretizata. Sa ne intelegem bine, Traian Basescu este seful statului. In fisa postului, cea mai importanta calitate pe care o are este cea de presedinte responsabil al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. In aceasta calitate, el este comandant suprem. Daca a considerat ca gripa aviara este o chestiune de siguranta nationala, atunci el avea dreptul de a solicita si serviciilor secrete cuvenitele informatii care sa stea la baza viitoarelor decizii politice. Timofte nu putea, chiar daca ar fi vrut, sa miste in front. Ramanea insa de vazut - si s-a vazut - in ce masura un serviciu secret este pregatit sa analizeze dedesubturile stiintifice ale unei epidemii. Asa ca directorul SRI le-a solicitat, la randul lui, subordonatilor, in regim de urgenta, sa puna sub urmarire aviara.
Un lucru este clar. La mintea gainii. Un fenomen atat de complex la scara planetara si cu atat de multe necunoscute, cum este epidemia aviara, cu posibilitatea declansarii unei pandemii in regnul animal sau uman, nu poate fi solutionat de generali, de sefi de divizii sau de brigadieri. Solutia se afla doar in mana oamenilor de stiinta, a specialistilor in domeniu. In mod normal, ei trebuie sa solicite institutiilor abilitate ale statului masuri de natura a opri, a localiza si a asana fenomenul.
Iar acestea trebuie sa se mobilizeze exemplar. Pe masura gravitatii si periculozitatii epidemiei. Ceea ce nu s-a intamplat in Romania. Unde s-a apelat, in schimb, la un serviciu secret. Ca la un panaceu universal. Sa ne imaginam ca ar veni o invazie de lacuste. Ca pe vremea cronicarului Neculce. Care ar rade tot ce e verde. Cu consecinte dezastruoase asupra ecosistemului. Atragand dupa sine foametea in masa. Poate ca ar fi o chestiune de siguranta nationala. Dar, in nici un caz, nu i s-ar putea solicita Serviciului Roman de Informatii sa intercepteze comunicatiile dintre lacuste, sa anticipeze traseul acestora si sa elaboreze in 24 de ore strategii de contracarare a invaziei.
Daca insa i s-ar cere lui Timofte si combaterea invaziei de lacuste, in acea ipoteza, institutiile statului care, in loc sa organizeze sistemul de aparare, au declansat si "organizat" dezordinea, nu ar putea decat sa se bucure. Si sa puna, laolalta cu ceilalti, tunul pe Timofte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.